Run Baby, Run!

In de eventarena ziet het oranje van de vrouwen. Allemaal met hetzelfde oranje T-shirt of topje. Achteraf blijkt dat we uiteindelijk starten met 6.023 rennende vrouwen. Ik spot heel veel mooie loopoutfits, instant-jaloezie. Daar sta ik dan, met mijn saaie grijze broek, zwarte Nike Free’s en m’n witte loopjasje.

11014840_1018047914887073_7218277157001436567_n

Er zijn standjes waar je make-up kan laten aanbrengen, je haar kan laten stylen,… Ik zie zo’n mooie meiden rondlopen, helemaal versierd door de mensen van Nike. Deze race is duidelijk de Tomorrowland onder de loopevents. Op dat moment krijg ik er spijt van dat ik alleen ben. Ik zie overal groepjes vrouwen en meiden staan, lachend en springend van de spanning. Ik sta een uur ongemakkelijk rond te draaien.

Uiteindelijk begint om 20u45 de opwarming. Samen met de deelnemers van startvak 4 spring, squat en draai ik er op los! We volgen onze pacers naar het voor ons bestemde startvak, maar ik merk op dat we niet om 21 uur stipt zullen starten. We staan zelfs nog buiten ons vak als het startschot klinkt. Ik zet m’n startnummer op (Feels So Close van Calvin Harris) en laat m’n TomTom Runner Cardio alvast GPS-signaal zoeken. Ik positioneer me in de buurt van een pacer op 65 minuten. Ik gaf eerder al aan te willen finishen tussen 01u00 en 01u10. Een pacer volgen die op 01u05 loopt, is dus een goed idee. Stapje per stapje komen we dichter en dichter bij de startlijn.

Magie, tien kilometer lang

IMG_6561JA! We zijn vertrokken. Geen overrompeling zoals bij de DVV Short Run tijdens de 10 miles eerder in april, maar toch wel lekker druk. Ik zoek mijn cadans en probeer deze vast te houden. Ik haal meiden in, maar zorg ervoor dat ik mij niet nu al uitput. Plots zie ik al een bord met ‘1’ op. De tijd lijkt te vliegen, maar ik ook. Als ik alleen loop, kijk ik om de vijf meter op m’n horloge. Maar niet nu. Nu geniet ik. Ik loop samen met andere meiden, erop gebrand om te finishen. Niemand zegt iets, maar toch hangt er een speciale sfeer. Een sfeer van samenhorigheid. Elkaar steunend. Samen sterk.

We lopen het Vondelpark in en ik zie al meiden op de terugweg. Toppers! Na het Vondelpark zijn de grachten aan de beurt. Ik voel me op-en-top. Geen stress. Geen druk. Veel toeschouwers, veel aanmoedigingen. Het duwt me vooruit, geeft me energie. Ik zie veel. Thuis loop ik altijd maar mijn saaie route, hier kijk ik mijn ogen uit. Aanmoedigingsborden, confetti, luchtbellen… Het is duidelijk, wij lopen met z’n 6.023 door Amsterdam en Amsterdam juicht ons toe.

Het is moeilijk om mijn gedachten en gevoelens nu nog neer te schrijven, maar ik voelde mij doorheen de volledige 10 km wel sterk, samen rennend met zoveel andere gemotiveerde vrouwen. Ergens voor we de helft van de race bereiken, besluit ik al lopend mijn jasje uit te trekken. Ik wil dat m’n topje reflecteert in het donker. Ik loop de Nike Women’s Run en iedereen mag dat zien.

11146109_1018047904887074_5984039982064336594_nEen speciaal gevoel overvalt mij als we onder/door het Rijksmuseum lopen. Er draait een DJ in gezelschap van een fotograaf. We juichen, steken onze handen omhoog. Zo leuk! Plots zie ik nog een bord ‘5’. Het halfway point. Ik schiet in paniek, maar niet omdat ik denk dat het nog ver is. Ik panikeer omdat ik op de helft ben, straks zal het voorbij zijn. Ik voel mij fantastisch, al lopend door Amsterdam. Ik zag en zie plaatsen die ik ken en plaatsen die ik niet ken. We lopen terug het Vondelpark in. Ik zie dat we nog drie kilometer te gaan hebben. Zoals Nike het al zei in een eerdere mail, tijd om snelle kilometers te maken.

Ik spot in de verte een ballon. Aha! Een nieuwe pacer! De pacer van 65 minuten waarmee ik gestart ben liet ik al even geleden achter mij. Ik zet de achtervolging in en zie de tijd die op de ballon staat. Ook 65 minuten. Ergens een beetje teleurgesteld, ik had gehoopt de groep van 60 minuten gevonden te hebben. Maar ik steek de pacer voorbij en loop door. Mijn benen gaan onvermoeibaar door, op hetzelfde tempo, dezelfde cadans. En mijn ogen volgen. Ik zie zo veel toeschouwers, zoveel racers,… Plots zie ik veel licht. Het laatste bord ‘9’ komt in zicht, samen met nog een aantal borden met een aantal Nike-quotes op. Het lijkt net een catwalk, met de schijnwerpers op mij gericht. Ik versnel. Ik kan nog, ik wil nog.

If you are brave enough to start, you are strong enough to finish.

IMG_6457

Daar waar ik op de DVV Short Run mezelf de laatste kilometer kapot liep, krijg ik nu meer en meer energie. Ik haal nog een groepje voor mij in. We maken de laatste bocht voor we de laatste honderden meters afleggen in het stadion. Op de rechte lijn voor het stadion staan zoveel mensen te juichen. Voor ons. Voor iedereen. Ik loop het stadion in, samen met de meiden rond mij. Hier loopt niemand alleen. In het stadion zie ik al, vrij wazig, vrolijke gezichten en veel lichtjes. Mijn blik is namelijk gericht op iets helemaal anders. Ik spot de grote finishboog en ren er op af, mijn ogen strak op m’n doel gericht.

De laatste 150 meter, schat ik, word ik opgemerkt door een vrolijke pacer die al finishte. Ze haalt mij aan. En ik gooi m’n lange benen in de strijd en trek een sprint. Op naar de finish. En de pacer sprint vrolijk mee, moedigt mij aan. We finishen samen. ‘Je bent er, goed gedaan!’. Ik weet niet wie ze is, en ik heb ze daarna ook niet meer gezien. Maar zij maakt mijn finish gewoonweg super. Alleen zou ik niet waarschijnlijk gesprint hebben. Maar zij liep met me mee.

#weRANAmsterdam

What’s up next? Het verhaal is nog niet gedaan. Stay tuned!

Ik gebruikte voor deze blogpost niet alleen mijn eigen beeldmateriaal maar ook dat van Nike Running Nederland. De credits voor deze foto’s gaan ook naar Nike Running Nederland.

3 gedachten over “Run Baby, Run!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s