Ik ben een cheater!

Zal ik eens een geheim vertellen? Net zoals iedereen word ik ook geen dolgelukkig mens door enkel maar groenten, fruit en healthy stuff te eten. Iedereen die een voedingsschema volgt zal het volgende moment wel herkennen: CHEATMEAL VANDAAG! Ook ik kijk altijd ongeduldig uit naar wanneer dat glorieuze moment weer aanbreekt. En ja, ik moedig zo’n maaltijd aan. Wat is een cheatmeal nu juist?

FullSizeRender

Cheatmeal wil zeggen dat je een maaltijd naar keuze kiest. Wil je pasta? Pasta it is! Liever een frietje? Rep je naar de frituur! Nu vraag je je waarschijnlijk af: strookt dat dan niet met je dieet? Ja. Eigenlijk wel. Maar diëten is vermoeiend. En ja, soms is het moeilijk vol te houden. Een cheatmeal kan dus zorgen voor een emotionele oppepper, waardoor je het diëten op zich makkelijker zal volhouden.

Er zijn op het internet enorm veel artikels te vinden over cheatmeals en de “regels” daaromtrent. Maar screw the rules. Ik sta zelf achter de 80-20 regel: 80% van de week gezond eten, en die overige 20% dus duidelijk niet. Als je de rest van je maaltijden per week gezond eet, zal je heus niet aankomen van één cheatmeal. Beter nog, je ‘schokt’ je metabolisme ermee waardoor het weer een boost krijgt. Sommige mensen kunnen tijdens het diëten plots op een ‘plateau’ blijven hangen. Met andere woorden: je lichaam heeft zich aangepast aan je dagelijkse calorie-inname. Een cheatmeal kan dat patroon doorbreken.

Zelf probeer ik het op één cheatmeal per week te houden. Geen ramp als het eens twee momenten per week zijn, maar ééntje is de basis. Vorige zomerperiode toen ik door mijn diepe dal ben gegaan betekende een cheatmeal eigenlijk een vreetbui. Eten tot ik misselijk was. De dag daarna werd dat dan gecompenseerd door minder calorieën te eten en extra te gaan sporten.

Nu hou ik –gelukkig- op een gezonde manier mijn cheatmeal. Vorige week heb ik mezelf uitgedaagd. Ik plan mijn cheatmeals altijd in. Waarin ligt dan de uitdaging? Ik besloot mezelf zondag te verwennen met American Pancakes van de Albert Heijn (Don’t judge, maar ik kan absoluut géén pannenkoeken bakken. Ik eindig met scrambled deeg. Yuk.). Ik maakte er een mooi torentje van met laagjes duochoco tussen (beter dan Nutella!), whipped cream on top en nog een banaantje en aardbeien erbij. Vroeger zou ik de rest van de dag mezelf volgestopt hebben. Koekjes, pizza… Maar die epic pancake tower was voor mij voldoende (en hemels, voor diegene die het zich zouden afvragen). ’s Middags zat ik dus braaf aan mijn bord gerookte kip met groenten. Apetrots dat ik was!

11698738_10206931110223424_7977314284009635117_n

Laten we dan ook even dieper ingaan op het begrip. Cheatmeal… Wie bedrieg je dan? Jezelf? Je voedingsschema? Je omgeving? Hoe meer ik betrokken werd in de healthy lifestyle wereld op Instagram, hoe negatiever dat woord op mij overkwam. Letterlijk vertaald is het een bedriegmaaltijd. Maar sinds wanneer is jezelf iets gunnen een zonde? Moet je een cheatmeal verantwoorden door eerst overmatig te gaan sporten?

Neen. Ik kies dan vanaf nu voor het woord ‘treatmeal’ want dat is wat het voor mij is. Ik heb de afgelopen drie jaar (tijd vliegt!) geleerd om gezond eten te gaan appreciëren en ja, zelfs lekker te vinden. Dat wil daarom niet zeggen dat ik niet intens gelukkig wordt van een pot Ben & Jerry (as you all know). Dus ja, voor mij is dat een treat, een genietmoment. En dat pak ik elke week met beide handen vast!

sugar-coma

Wie gaat vanaf nu ook treatmeal gebruiken?

Overmorgen een blogpost met mijn top 5 treatmeals. Stay tuned!

Bron afbeeldingen: Google (de afbeelding van de pancakes is eigen materiaal).

9 gedachten over “Ik ben een cheater!

  1. Een ongezonde maaltijd moet af en toe zeker kunnen! Ik probeer ook zo gezond mogelijk te eten, maar één keer per week ik eet ook eens frietjes of wat meer chocolade ofzo. Het zou niet leuk zijn, moest je dat opgeven 😉 en zoals je al aangaf, gaan we heus niet verdikken of ‘ongezonder’ worden door eens een keer te snoepen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s