Just Did It.

Boem. Just did it. Wat heb ik net gedaan? Ik heb afgelopen zondag mijn trainingsschema via de Nike Running Applicatie afgerond. Na de Nike We Run Amsterdam kriebelde er toch iets. Ik liep tot mijn grote verbazing een goede eindtijd, gezien het gebrek aan degelijke training (my bad!). Ik nam er de Nike Running Applicatie bij en stelde een trainingsschema in, volledig naar mijn wensen. Afstand? 10 km. Niveau? Intermediate. Tijd? Acht weken. Op 18 mei ging ik van start en voila… 12 juli heb ik mijn 10 km geracet. Maar… Dé vraag: heb ik mijn recordtijd van 01:01:41 tijdens de Nike We Run Amsterdam verslagen?

IMG_6590kopie

IMG_8539kopie

Yes! Ik klokte zondag 12 juli mijn race day af op 58:43. Bijna drie minuten sneller dan in Amsterdam. Missie volbracht! En hoe deed ik dat? Hier zijn een aantal screenshots van mijn weekoverzichten. Wat valt er op?

Week 1-2kopieWeek 3-4kopie

Week 5-6Week 7-8kopie

Mijn pace. Deze schommelde de eerste weken tussen 06:00 per kilometer naar zelfs 06:30 per kilometer. Ik zag en voelde eerste helft van het schema niet echt verbetering. Maar halfweg de acht weken leerde ik iets essentieel voor elke loper: dosering. Ik had er geen probleem mee om tijdens de eerste kilometer kwistig om te springen met mijn energie. De eerste 400 meter loop ik dan ook nog over mijn straat, dus publiek alom. In mijn hoofd komt dat dan overeen met: rennen, rennen, rennen.

Bij korte afstanden tot 5 km vormt dat nog niet echt een probleem. Mijn laatste kilometers waren altijd wel iets trager, maar geen probleem om dit vol te houden. Pas bij de langere afstanden kwam ik nogal verwilderd en roodhoofdig thuis. Mijn schema bestond uit vijf loopdagen per week. Killing, maar de afwisseling tussen ellendig lange duurlopen, intervaltrainingen en fartlek-trainingen (Google dat maar eens!) hebben ervoor gezorgd dat ik nu mijn energie kan beter kan doseren om zo iets minder verwilderd en roodhoofdig terug thuis te komen. 😉

Wat valt er nog op? De tweede week miste ik één training. In totaal bestond het schema uit 60 looptrainingen. Eén keertje missen is geen ramp. Ik weet het nog hoor. Het was een vrijdagavond, ik zat een hele dag op school om twee examens af te leggen. Toen ik eindelijk thuis kwam, regende het. En begrijp me niet verkeerd, ik ben niet van suiker gemaakt maar mijn looptraining zou eerder mijn 6,4 km schoolslag getest hebben. Dus ik gaf er de brui aan. Af en toe wisselde ik ook wel eens een dagje om met bv. een crosstraining maar ik haalde de andere weken wel altijd mijn aantal kilometers.

Juist, crosstraining! Eén dag per week stond in het teken van crosstraining. Hierbij stelt Nike voor om 45 tot 60 minuten actief te zijn door bv. te zwemmen of te fietsen. Wat deed ik dan? De eerste twee weken deed ik een combinatie aan workouts in de Nike Training Club (NTC) maar dat vond ik euhm… Dodelijk saai. Dus ik haalde my good girl Cassey van Blogilates nog eens boven (ik blogde hier een paar weken terug al over, als je dat nog niet gelezen hebt: doen!). Mijn schema situeerde zich tijdens de blok en (welverdiende) zomervakantie, dus ik had wel vrij veel tijd. Ik ging lopen tijdens blokpauzes en in een uitzonderlijk moment van enorme motivatie (1 juni, een nieuwe maand, dus tijd voor iets zot) heb ik dan ook de Blogilates monthly calendar erbij genomen.

Wie herinnert zich ook nog de epic hittegolf de eerste week van juli? Ik zeker wel! Ik ben dan ook altijd braafjes gaan lopen. Zo leerde ik ook in extreme hitte lopen, want ja, dat vraagt toch wel wat aanpassing. Ik startte altijd ’s morgens vroeg en zorgde voor een route in de schaduw (desnoods liep ik hetzelfde stukje in de schaduw een paar keer over en weer). Ik kocht in het heetst van de strijd (haha, woordspeling!) een paar handkoelers en dit weer gaf mij ook de kans om de Climacool van Adidas en de Dryfit van Nike uitgebreid te testen. Ook de speciale zonnebrand van Garnier voor sporters heeft mijn vel gered. Reviews soon on the blog! En die tanlines van mijn loopkledij… Die neem ik er maar al te graag bij! 😉

En wat nu? Loopschoenen de kast in? Hell no! Ik plan in combinatie met mijn zomerstage die tot half augustus loopt nog vier looptrainingen per week in. Twee 6 km-loopjes doordeweeks en in het weekend nog een 6 km naar aanloop van een 10 km. De andere dagen volg ik dan mijn geliefde Blogilates kalender, aangezien een dagelijkse combinatie van lopen-blogilates-zomerstage killing zou zijn voor mijn vrije tijd én humeur. 😉 Na mijn stage kan ik gerust de dagelijkse sportiviteit terug wat meer gaan opdrijven.

Waarom start ik dan geen nieuw loopschema? Omdat ik nu een aantal weken eens ‘vrij’ wil lopen zonder een programmatje dat mij de les gaat spellen, om het zo even te zeggen. En vooral: 10 september vertrek ik nog een week op vakantie. Uiteraard neem ik mijn loopschoenen wel mee, want zeven dagen lang op mijn kont in de zon liggen zie ik niet echt zitten. Maar aan de andere kant, vijf dagen ‘verplicht’ op vakantie gaan lopen, zie ik dan ook weer niet zitten (loopband, the horror!). Maar na mijn vakantie… Wie weet ben ik dan wel gek genoeg om een nieuw trainingsschema op te starten. Afstand? Een halve marathon… To be continued… 😉

IMG_8539kopie

Loop jij ook volgens een trainingsschema? Leuk! Laat een reactie achter en vertel mij er meer over. I’m dying to know.

Of beter nog, heb ik je enthousiasme aangewakkerd? Download dan supersnel de Nike Running applicatie en stel een trainingsschema op, volledig naar jouw wens. Dit kan je via de ‘coach’ in het programma. Succes!

3 gedachten over “Just Did It.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s