I’d Rather Be Healthy…

Compleet onvoorbereid. Compleet overpersoonlijk. Maar het moet compleet van mijn hart. I’d rather be healthy…

Dus… Hoe begin ik hier aan… Laat ik maar met de deur in huis vallen: ik ben herstellende van een eetstoornis. Meer bepaald orthorexia, het is niet officieel gediagnosticeerd maar de omschrijving was mij op het magere lijfje geschreven:

“Als gezond eten een obsessie wordt, spreken we van orthorexia. Orthorexiapatiënten denken elke minuut van de dag aan gezond eten en weigeren alles wat in hun ogen ongezond is.

Ze zijn argwanend voor elke gram vet, ze eten nog enkel rauwkost (groenten koken betekent vitamineverlies), ze zijn als de dood voor junkfood, ze slaan elk dessert en koekje bij de koffie af en gaan niet meer op restaurant. Op daguitstap voorzien ze hun eigen ‘survival kit’ (www.gezondheid.be).”

Vooraanzichtkopie

Hoe is het zo ver kunnen komen? Ik begon 2014 met goede voornemens: eindelijk dat afgetrainde lichaam krijgen waar ik zo van gedroomd had. Die eerste foto in de vergelijking, ik vond het verschrikkelijk zo rond te lopen. Niet te dik maar ook niet dun, veel “flubbervetjes” overal. Ik begon met Blogilates en verloor kilo’s en werd strakker. Tijdens de zomerperiode werd het een obsessie. Extreem gezond eten en ik begon met lopen en fitnessen. Tot in het extreme. Rustdagen stonden niet in mijn woordenboek. Eindelijk had ik dat lijfje waar ik van droomde. Maar was ik gelukkig?

Nee. Insert eetbuien hier. Door honderden restricties op vlak van voeding (als je zelfs al schrik krijgt van een banaan omwille van de “slechte koolhydraten” ga je te ver) werd ik alsmaar ongelukkiger. Dus één avond per week kreeg ik een vrijbrief, hoera! Yeah right. De dag daarna? Een schuldgevoel van hier tot in Tokio en “straf”: nog minder calorieën gaan eten en nog intensiever gaan sporten. Op vrije dagen kon ik gerust een half uur gaan lopen en dan nog eens een uur de held gaan uithangen in de fitness. Op mijn “topdagen” verbrandde ik bijna 1000 calorieën.

Zijaanzichtkopie

Ik werd dus echt extreem mager. Ik vond het prachtig, hoewel ik uiteraard nog altijd wel honderden opmerkingen over mijn eigen lichaam had. Natuurlijk kon ik deze levensstijl niet volhouden. Dus in oktober 2014 volgde de grote crash. Ik brak: ik kwam weken huilend thuis van het werk, doodongelukkig. Het sporten en het gezond eten schoof ik aan de kant. Het ging dus eventjes de andere kant op. Uiteraard kwam ik bij. Niet meer dan normaal, dankzij het ondergewicht waarmee ik geleefd heb.

Toch voelde ik mij net iets te oncomfortabel in mijn iets vollere lichaam. Maar vond ik het moeilijk om opnieuw de koe bij de hoorns te vatten. Deels uit angst om terug té obsessief te worden. Maar ook deels omdat het gezond eten en sporten echt niet meer geforceerd kan worden bij mij. Sporten omdat het ‘moet’ of mezelf verbieden bepaalde voeding niet meer te eten, ik blokkeer letterlijk. Ik kon en kan het niet opnieuw opbrengen om mezelf die negatieve spiraal in te duwen. En dat is iets goed.

Wat veranderde er dan toch? Het vooruitzicht naar mijn strandvakantie. Ik zou niet nog eens een vakantie laten verknallen omdat ik mij niet goed in mijn vel voel in een bikini. Ik heb mij namelijk nog nooit 100% oké gevoeld in een bikini. Uit mijn recente artikel over ‘Project Bikinibody – Hoe staat het met dat zomerlijf?’ mag blijken dat ik ongelofelijk fier ben over het lichaam dat ik nu heb. Dus ja, ik zal binnenkort blij rondhuppelen in mijn bikini. Ik heb er hard voor gewerkt, ja, zelfs voor afgezien en het mag gezien worden!

Ik heb wel nog mijn dagen waarin ik wel overal iets te klagen heb over mijn lichaam. Ik heb al leren aanvaarden dat die er altijd wel zullen zijn, ik ben en blijf herstellende van een verstoord lichaamsbeeld. Maar weet je wat? Die momenten worden meer en meer verdrongen door het feit dat ik godverd*mme fier mag zijn op wat ik heb doorstaan. Ik heb een gezond, sportief lichaam en that’s a damn good thing!

En die poep die ik heb opnieuw teruggekregen, die neem ik er maar al te graag bij! 😉

4 gedachten over “I’d Rather Be Healthy…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s