Fitness Gone Wrong?

Oké, Het Laatste Nieuws heeft het er al over gehad: de bezorgdheid over de opkomende fitnesshype. Uiteraard kan ik niet achterblijven en wil ik mij ook moeien. Wat vind ik er van?

Laten we eerst al beginnen met het probleem te situeren: er heerst een extreme fitnesshype onder de jongeren. Jongens én meisjes tussen 14 en 18 jaar zijn té obsessief over krachttrainingen. Er is een drang om altijd maar zwaarder en extremer te gaan trainen. Snappie? Oké, nu mijn mening!

Wel … Op zich met het fitnessen heb ik geen probleem. Vroeger waren er genoeg voetballende ventjes en dansende dames die hun sport ook even graag deden. Maar met wat heb ik dan wel een probleem? Met het overdrijven, het obsessief bezig zijn. Hiermee doel ik zeker niet op de hele fitnesswereld. Oké, het is een feit dat je altijd maar zwaarder en zwaarder wil gaan liften met die gewichten, maar de eerder vernoemende voetballers en danseressen kunnen ook evengoed gaan doorslaan in hun sport. En ik doel ook niet op de leeftijd. Zelfs ik, als toen 23-jarige, heb mij laten meeslepen in de fitnesshype. De nadruk ligt vooral op de jonge leeftijd in de artikels en ik snap die bezorgdheid volledig. Als volwassene is het sowieso al een gevaar om niet te gaan overtrainen, laat staan dat een jonge tiener zijn opgroeiende lichaam gaat overbelasten.

Een oplossing hiervoor is natuurlijk dat ze een abonnement afsluiten bij een fitness met goede begeleiding die hen in het oog houdt. De fitness waar ik een abonnement had, biedt bijvoorbeeld een speciale tiener-formule aan met intensieve begeleiding. Wat is het probleem? Jongeren moeten het met hun zakgeld stellen en dan kan een fitnessabonnement van 40/50 euro per maand té duur zijn. Goedkopere ketens zoals Basic Fit en Jims springen dan ook als paddenstoelen uit de grond, maar zij bieden geen begeleiding. Dus ja, als de tieners begeleiding krijgen kan ik het beoefenen van de sport alleen maar toejuichen. Voetballers en danseressen trainen immers ook hun lichaam onder het oog van een trainer of een instructrice.

Wel een grote side note: ze moeten de juiste motivatie hebben. Ik bedoel daarmee dat ze voor zichzelf moeten doen, omdat ze dat zélf willen. Niet omdat kerel A of griet B dat ook doet. Interne motivatie beats externe motivatie.

En wie weet … Misschien is het inderdaad écht een hype en zit binnen een maand of drie iedereen wel aan de yoga ofzo… 😉

Wat is jouw mening? 🙂

Bron afbeelding: Pixabay

Een gedachte over “Fitness Gone Wrong?

  1. ik heb een duurdere fitness gekozen boven basic fit. redenen? begeleiding, trainer die mij begrijpt, automatische sleutel, online programma met app. plus de basic fit dichtst bij mij ligt tegenover de Quick en iets verder een afhaal Pizzahut, not good xD

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s