15K, I Must Be Crazy!

I must be crazy! Waarom? Ik start maandag met een nieuw loopschema via Nike. Ik gaf het al eerder eventjes mee en nu is het uiteraard tijd om er wat meer over te bloggen. Want God sta me bij, ik ga mezelf vervloeken, ik ga dat schema vervloeken. Maar uiteindelijk zal het al dat gesakker dubbel en dik waard zijn! 😉

DSC_0023kopie

De keuze viel op een schema voor 14-week traning program voor 15K. Yup. Veertien weken. Dat is enorm lang, want dat wil zeggen dat race day op zondag 03/01/2016 valt. Spannend!

Vreemd genoeg kan ik dit schema niet opstarten via de Nike Running Applicatie, maar ik vond het schema wél online. En dat is een pluspunt, want in deze PDF staat enorm veel informatie en uitleg. Maar Nike zou uiteraard Nike niet zijn moesten ze niet beginnen met een motivational quote. 😉

DSC_0028kopieDaarna volgt de grove opbouw van het schema:

 • Speed Runs: uiteraard om je snelheid te verbeteren;
 • Endurance Runs: om je –mentaal en fysiek- voor te bereiden op die 15K;
 • Recovery: het herstel binnen het schema is minstens even belangrijk als de loopdagen. Hierbij zijn er nog drie opties: ofwel effectief met de benen omhoog niksen, ofwel een crosstraining volgen (denk aan Blogilates bijvoorbeeld, of via de Nike Training Club Applicatie) ofwel een recovery run op een rustig tempo. 

DSC_0030kopie

DSC_0033kopie

Daarna is het tijd om de pace chart te gaan bestuderen. Een pace is het aantal minuten waarbinnen je één mile, ofwel 1,6K loopt. Tijdens het programma worden er verschillende paces gebruikt, dus is het toch wel essentieel om te weten binnen welke pace jij moet lopen. Ik val in de middelmaat, met een gemiddelde mile pace van 9:25.

DSC_0051kopie

Na het zoeken van je pace, krijg je nog een uitleg over de verschillende soorten runs. Yup. Ik heb véél bijgeleerd over loopjes. 😉 Tijdens het programma worden maar liefst acht soorten runs gebruikt:

 • Progression Run
 • Track Run
 • Stride Run
 • Fartlek
 • Split Intervals
 • Hills
 • Tempo
 • Turnarounds

DSC_0037kopie

En dan komt het échte werk: de 14 week overview. Elke week heeft zijn eigen thema en opbouw naar de uiteindelijke race day. Zo wordt er van start gegaan met ‘A Starting Line’, waarbij een serie lichte runs op het programma staan. Maar ook ‘Push Endurance’ en ‘Embrace Fast’ staan bijvoorbeeld op het programma. Elke week wordt in detail uitgelegd met afstanden en paces. Elke week bestaat uit één endurance run, twee speed runs en vier recovery days. Yup, vanaf nu zal ik elke zondagavond braafjes bestuderen wat er de volgende week op de planning staat. 😉 Uiteraard zijn deze dagen vrij te kiezen, maar Nike heeft uiteraard een basisschema als suggestie. Ik ga dus ook volgens dit schema proberen te lopen.

DSC_0041kopie DSC_0049kopie

Dit programma zal dus een grote aanpassing zijn voor mij. Tijdens het 10K programma hield ik niet al te veel rekening met mijn pace. Nu moet ik ten eerste rekening houden met de verschillende paces en ook nog eens met de verschillende soorten runs. Als dat maar goed komt! 😉

As always: keep you posted! 😉

6 gedachten over “15K, I Must Be Crazy!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s