15K, hoe staat het ermee?

Zeven weken geleden schreef ik over mijn nieuwe trainingsschema van Nike, het 14-week training program voor 15K. Uiteraard ben ik –achter de schermen- braafjes aan het trainen. Ondertussen zit ik zelfs al in de helft van het schema. Seven weeks down, seven to go! Hoe staat het er ondertussen mee?

Week 1 werd onmiddellijk al een uitdaging. Dankzij mijn paradijselijke vakantie in september, begon ik oktober al snotterend. En ja, dus ook mijn nieuwe programma. Gelukkig waren de kilometers nog niet al te hoog tijdens deze eerste trainingsweek, I survived! 😉

Na mijn verkoudheid (hoewel ik nog altijd niet wil toegeven dat ik écht ziek was, #girlboss enzo 😉 ) begon ik week 2 dus met 738% motivatie. Deze week draaide volgens Nike rond het ontwikkelen van goede gewoontes, dus tijd om de routine in het schema te krijgen. Ik rondde week 2 dan ook met succes af.

Eerlijk gezegd was ik een beetje bang voor week 3. Waarom? Mijn lange duurloop bestond uit 6 miles, ofwel 9,6 km. Een afstand die ik, heel eerlijk toegegeven, al heel lang niet meer gelopen had. Uiteindelijk liep ik die kilometers met groot gemak uit, zenuwachtig voor niets dus. Nog iets merkwaardig aan week 3? Het. Was. Koud. De zomer is écht over. Tijd om mij dus mentaal voor te bereiden op koude, natte en donkere loopjes.

Week 4 besloot ik iets praktischer aan te pakken. De winter nadert en het wordt steeds sneller donker buiten. Dankzij mijn vrij late lesdagen besloot ik dus, tot mijn grote horror, om mijn runs efficiënter in te plannen. Met andere woorden: na de les eerst de loopband op en dan pas de pendelreis naar huis beginnen. Gelukkig ben ik nog nét niet gek genoeg om mijn duurlopen op de loopband te lopen (ik zou doodgaan van verveling), de recovery runs van 5K zijn hiervoor wel ideaal.

Ook week 5 loop ik “vrolijk” verder op de loopband. Mijn absoluut hoogtepunt deze week? Mijn lengte-record verbreken dankzij mijn lange duurloop van 12,8K. Weer een afstand die ik vreesde. Ik besloot deze onmiddellijk op maandag te lopen in plaats van de hele week in angst af te wachten tot het weekend. Maandagnamiddag trok ik dus na mijn lessen de loopschoenen aan. Het zonnetje scheen nog eens, ik had een goed tempo dat ik kon volhouden, héérlijk. Maar het allerbeste? Dat post-run gevoel nadien. I did it!

En nog straffer? In week 6 liep ik 16,1 km. Also known as 10 miles. Het was niet makkelijk. Ik liep deze afstand op zaterdag en ik had donderdag een avondje op hakken rondgelopen. Resultaat? Strakke kuiten en spierpijn. Auw. Ik merkte het al tijdens mijn 5K recovery run op vrijdag. Maar uiteindelijk? Yup, wééral bang voor niets… 😉 Ik liep op een mooi tempo van 05:57/km. Echt fantastisch, want een half jaar geleden was ik dolgelukkig wanneer ik 5K op een tempo van 06:30/km kon lopen. Moraal van het verhaal? Blijf lopen. Je komt er wel! Wie weet welke zotte tijd zet ik neer tijdens de Disneyland Paris Half Marathon in september 2016… 😉

Week 7 brengt mij niets nieuws. Buiten het feit dat ik dus al halfweg het schema ben. Tijd vliegt! 😉

Over het algemeen lukt het mij tot mijn grote verbazing vrij goed om alle runs in mijn drukke student/werkleven in te passen. Tot nu toe heb ik nog geen énkele run gemist. Hoera! 😉 En ja, ik heb er vrede mee moeten nemen dat ik soms de loopband zal op moeten. Of dat ik in het donker moet lopen. Lopen in de winter, so be it.

En eerlijk? Ik kan niet wachten op de volgende zeven weken! 😉

4 gedachten over “15K, hoe staat het ermee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s