Het potjesleven: mijn ongezouten mening

Ik ben ondertussen al een maand ambassadeur voor de Grote Ochtendrace Campagne van Delhaize. Ik heb het uiteraard al eens over deze campagne gehad en ondertussen heb ik de kans gehad om de ontbijtpotjes zelf te zetten. En mijn ongezouten mening? Die komt er nu aan! 😉

ALGEMEEN

Wat viel mij als eerste op? Wel, de porties zijn groot. Of toch voor mij, als diëtende vrouw. De potjes havermout bevatten 55 gram, ik eet normaal 30 gram havermout. Ook de muesli is een (meer dan) dubbele portie: 80 gram, terwijl ik mijn muesli braafjes afweeg op 35 gram. Je zal tegen het middaguur dus zeker geen rammelende maag hebben. 😉

HAVERMOUT APPEL-BOSBES

DSC_0015kopieDSC_0013kopie

Zowel voor dit potje als de havermout met rozijntjes heb je een microgolf nodig: melk toevoegen tot de aangegeven lijn, 1,5 minuut de microgolf in, eventjes roeren, wachten en smullen maar!

Mijn bevindingen

Ik ben een echte sweet tooth en voeg extra proteïnpoeder toe aan mijn dagelijks potje havermout, waardoor het geheel een zoet (maar gezond) feestje word. Daarom had ik wat angst dat deze havermout niet zoet genoeg zou zijn. Ook ben ik niet echt 100% fan van warme appel. Sorry aan alle appel-kaneel fans, maar die boot heb ik precies gemist.

Gelukkig was mijn vrees voor niets! Het potje is heel lekker én vullend! Wauw, ik moest moeite doen om alles op te krijgen. Ook de hoeveelheid aanbevolen melk vind ik best oké, het is ongeveer dezelfde structuur als thuis: niet te lopend maar zeker ook niet te vast. Score! Uiteraard vind ik het als gezond mens ook belangrijk om eens naar de voedingswaarden te kijken!

Voedingswaarden

DSC_0014kopie

Wat ik niet zo handig vind: de voedingswaarden staan aangegeven bij een bereiding met halfvolle melk, maar ik gebruik altijd Alpro Soya Light, waardoor ik op andere voedingswaarden zal uitkomen. Handiger zou zijn om de voedingswaarden van de havermout aan te geven. Maar misschien muggenzift ik ook een beetje veel, alleen echte foodtrackers zullen hier over struikelen denk ik. 😉

Ik heb dus toch eventjes de waarden berekend voor 45 gram havermout. Ik nam mijn rekenmachientje erbij en kwam uit op deze waarden:

 • Energie: 196 kcal
 • Vetten: 3,2 gram
  • Waarvan verzadigde vetzuren: 0,5 gram
 • Koohydraten: 33,1 gram
  • Waarvan suikers: 6,93 gram
 • Vezels: 5 gram
 • Eiwitten: 6,1 gram
 • Zout: 0,01 gram

HAVERMOUT ROZIJN

Opmerkelijk: bij dit potje moet je 200 ml melk toevoegen. Bij de appel-bosbes variant is dit 180 ml. Waarom? Geen idee, de hoeveelheid havermout blijft immers hetzelfde. Misschien moet ik dit eens navragen bij Delhaize.

DSC_0019kopie.jpg

Mijn bevindingen

Ik vond in ieder geval de verhouding tussen havermout en melk even goed als bij de appel-bosbes variant. De smaak is ook goed, als je uiteraard rozijnen lust. 😉 Toch ben ik, als zoetekauw, meer fan van de appel-bosbes.

Voedingswaarden

DSC_0020kopie.jpg

Ook hier heb ik de voedingswaarden herberekend:

 • Energie: 198 kcal
 • Vetten: 3,85 gram
  • Waarvan verzadigde vetzuren: 0,6 gram
 • Koohydraten: 29,3 gram
  • Waarvan suikers: 5,4 gram
 • Vezels: 6 gram
 • Eiwitten: 8,5 gram
 • Zout: 0,01 gram

VERGELIJKING MET STANDAARD HAVERMOUT

Nu was ik uiteraard benieuwd hoe deze waarden zijn in vergelijking met 55 gram ‘gewone havermout’.

Havermout (Quaker) Delhaize Appel-Bosbes Delhaize Rozijn
Energie (kcal) 195,8 196 198
Vetten (gram)

Waarvan verzadigde vetzuren (gram)

4,4

0,8

3,2

0,5

3,85

0,6

Koolyhdraten (gram)

Waarvan suikers (gram)

33

1,6

33,1

6,93

29,3

5,4

Vezels (gram) 4,95 5 6
Eiwitten (gram) 6,05 6,1 8,5
Zout (gram) Sporen 0,01 0,01

Wat valt mij op?

Verassend genoeg is het verschil in calorieën verwaarloosbaar. Hoera voor de gezonde mensen onder ons: de potjes zijn niet ongezonder dan de standaard havermout. Meer zelfs: het verschil in koolhydraten is ook hetzelfde. En nog beter? De variant met Rozijn bevat méér eiwitten dan gewone havermout. Dubbel hoera!

Maar, uiteraard door de toevoegingen van de appel-bosbes en de rozijnen zie ik wel een stijging van de suikers: 1,6 gram in vergelijking met 6,93 en 5,4 gram. Maar hey! Geen absolute wereldramp, ik ben in ieder geval niet bijgekomen van de potjes uit te testen! 😉

Note: ik ben geen voedingsdeskundige, dit zijn mijn eigen persoonlijke bevindingen. Don’t shoot me. 🙂

MUESLI GEDROOGD FRUIT

Bij dit potje is de bereidingswijze nog gemakkelijker: gewoon je favoriete zuivel (melk/yoghurt/platte kaas) toevoegen en smullen maar!

DSC_0016kopie.jpg

Mijn bevindingen

Ik at de muesli in combinatie met Alpro Soya Amandelyoghurt, gewoon omdat ik die lekker vind (en geen hopen suiker bevat zoals de nog lekkerdere varianten zoals citoen cheesecake bijvoorbeeld 😉 ).

Uiteraard: muesli blijft muesli in mijn ogen. Ik heb er altijd een beetje het ‘vogeleten’-gevoel bij, maar ik ben dan ook meer fan van krokante (minder gezonde) granola. Maar toch, deze muesli moet zeker niet onderdoen met de andere soorten die ik geprobeerd heb. Het is gewoon dat ik hem niet minder lekker of lekkerder vind. 😉

Voedingswaarden

DSC_0017kopie.jpg

Laten we ook hier eens kijken naar de voedingswaarden. Zoals je kan zien staan hier wel de juiste voedingswaarden aangegeven, handig!

Opvallend is dat de muesli bijna dubbel zoveel calorieën bevat als de potjes havermout. Ook de vetten liggen hoger en de koolhydraten swingen een beetje de pan uit (+- 10 gram meer dan de havermout). Om toch met een positieve noot te eindigen: dit potje bevat het meeste vezels.

Uiteraard zijn deze waarden geen ramp en bestempel ik dit potje ook niet als ongezond (waar ligt de grens trouwens? En wie ben ik om dat te bepalen?). Maar als je op je voeding let, kan je dus toch beter voor de havermoutpotjes zwichten.

CRUESLI CHOCOLADE

Ook hier is de ‘bereiding’ hetzelfde als voor de muesli. Supermakkelijk dus!

DSC_0022kopie.jpg

Mijn bevindingen

Yum! Yum! Yum! Dit potje is superlekker! De cruesli is lekker krokant zoals het hoort en de chocolade is duidelijk aanwezig. Maar heu … Tijd om eens naar de voedingswaarden te kijken!

Voedingswaarden

DSC_0023kopie.jpg

Als we kijken naar de voedingswaarden zien we dat dit potje minst gezonde potje van het assortiment is. 370 kcal voor 80 gram cruesli is nu eenmaal veel. Maar hey, jezelf af en toe verwennen is niet verboden! En klein pluspuntje: de chocoladestukjes zijn pure chocolade, dus toch al ‘gezonder’ dan melkchocolade. 😉

BESLUIT

Yup, ik kan zeker besluiten dat de potjes handig zijn. Oké, voor de havermout heb je nog steeds een microgolf nodig, maar je kan de potjes wél op locatie eten. Nog een absoluut pluspunt is dat je de potjes opnieuw kan afsluiten met het dekseltje. Met andere woorden: je kan gerust je potje ‘klaarmaken’, het dekseltje er terug opzetten en je kan het on the go opeten. Ideaal!

De potjes zijn te koop voor 0,99 euro. Het is vanzelfsprekend dat een los pak van 1 kg havermout goedkoper is. Maar uiteraard, voor on the go vind ik dit zeker een schappelijke prijs. Er zijn concurenten zoals Quaker zelf en Albert Heijn. Ook zij hebben ontbijtpotjes in het assortiment, maar dan alleen havermout. Zelf heb ik ze nog niet getest. Quaker verkoopt de potjes aan dezelfde prijs: 0,99 euro. Albert Heijn is iets goedkoper met 0,85 cent, maar niet iedereen heeft een Albert Heijn in de nabije omgeving (spijtig genoeg, dikke liefde voor die winkel!)

Mijn favoriete potje? De havermout met appel-bosbes. Deze zal regelmatig in mijn tas verdwijnen als ik ’s morgens on the run ben (haha, woordgrapje, snap je ‘m? 😉 ). Ook de cruesli met chocolade is een winner, alleen vind ik de voedingswaarden van de havermout net ietsje fijner voor mijn lijn. 😉

En nu ben ik benieuwd! Heb je de potjes getest? Laat even achter wat je er van vond!

2 gedachten over “Het potjesleven: mijn ongezouten mening

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s