Op FitDate: Essential Fit

Afgelopen weekend vond Essential Fit plaats, een gezondheids- en fitnessbeurs in Flanders Expo in Gent. Uiteraard kon ik dit niet aan mijn neus laten voorbijgaan, dus samen met fitfriend Heleen van Happy Food & Moving Feet ging ik op onderzoek!

FIRST IMPRESSION

Zaterdag stonden we dan ook stipt om 10 uur aan de deur (na wat gesukkel op de parking, België en die bijzondere verkeerssituaties ook altijd, soit!). Eerlijk? Ik was een beetje teleurgesteld in de grootte en diversiteit van de beurs. Ik zag vooral exposanten met voedingsssupplementen zoals XXL Nutrition. Supplementen waarvan ik nu zo ver mogelijk wegblijf, mijn tijden van het proteïnepoeder zijn -gelukkig- al lang vervlogen. Er was wel nog een stand van Hello Fresh, dat ene Aloë Vera-drankje en een sapjesstand.

Maar hey, het was superfijn om Heleen nog eens terug te zien, want het was al even geleden ondertussen. Remember dat wij een rondje aan zee zijn gaan lopen? 😉

IMG_3147

TEST, TEST

DSC_0216kopie.jpg

Wat was wel interessant? Heleen en ik besloten om een aantal lichaams- en conditietesten te laten uitvoeren bij de stand van Bloso. Als eerste zijn we begonnen met een fysieke fitheidstest. Als eerste op het programa? een algemene lichaamsmeting. Ik herkende de weegschaal nog van toen ik twee jaar geleden een soortgelijke meting bij mijn toenmalige fitness liet uitvoeren. Schoenen uit en hop, de weegschaal op!

Uit de resultaten bleek –gelukkig- dat ik een gezonde cardio-sportmens ben. Eventjes mijn lichaam in cijfertjes:

  • Een buikomtrek van 78, wat voor een vrouw super is
  • Een lichaamsvetpercentage van 29,2%, wat binnen de norale normen valt (21 – 32,9%)
  • Een visceraal vetniveau (het vet tussen je organen) van 3. De normale norm ligt tussen 1 en 9. Gezien mijn normale vetpercentage met de bovenmarge, is dit toch geen vreemd resultaat. Dit komt door al het lopen.
  • Een BMI van 21,7, wat perfect gezond is.
  • En het leukste? Een spierskeletmassapercentage van 30,4%, dat nét binnen de hoge categorie valt. Toch leuk om te horen dat mijn maanden zwoegen in het krachthok van de fitness toch nog zichtbaar zijn na bijna twee jaar. 😉

Hierna volgden dan wat motorische testen. Ook daaruit bleek dat ik een normaal sportief mens ben:

  • Een goede statische kracht (gemeten via een handknijpkracht)
  • Een zeer goede leningheid (hoewel ik toch hoop om via de yogalessen NOG leniger te worden 😉 )
  • Ook mijn explosieve kracht (van belang voor sporten waarbij snelheid een grote rol speelt) werd getest, maar volgens het personeel klopten de resultaten niet. Zo zou ik volgens de testen slechts een ‘zwak’ halen.

Daarna was het tijd om écht in actie te komen tijdens de fietsergometertest, om mijn conditie te meten. Ook niet volledig onbekend, want dit deed ik ook al eens op de fitness. Hartslagmeter om en negen minuutjes trappen én doodgaan op de fiets. Om de drie minuten wordt de sterke, oftewel de wattage van de fiets hoger gezet terwijl jij wel even hard moet blijven trappen. Very nice. Uit de test bleek dat ik een uitstekend uithoudingsvermogen heb: gedurende de test bleef mijn hartslag netjes tussen 109 en 160 slagen per minuut. Mijn maximale hartslag bevindt zich rond 156. Daarnaast weet ik nu voor het eerst wat mijn VO2-max is: met een score van 49 behoor ik tot de uitstekende categorie voor mijn leeftijd. Hoe hoger deze maximale zuurstofopneming, hoe beter het lichaam in staat is om zuurstof om te zetten in energie tijdens het sporten.

Tot slot volgde er nog een evenwichtstest. Ik weet ondertussen dat ik niet de meest evenwichtige en handige persoon ter wereld ben, dus het balanceren op het bord was een hele uitdaging. Op lichaamsstabileit scoorde ik dan ook zwak. Maar op sensomotoriek scoorde ik dan weer gemiddeld. Dat wil zeggen dat ik een lomp mens ben, maar wel met goede reflexen. 😉 Verder bleek ook nog dat ik wél symmetrisch ben: ik heb geen links-rechts voorkeur.

Thuis berekende ik ook nog mijn fysieke activiteit. Door mijn lichte, matige en intensieve sportmomenten per week uit te rekenen, kwam ik op een score van euhm… 54. Vanaf een score hoger dan 30 ben je goed fysiek actief bezig. 😉

DSC_0223kopie.jpg

Ik ben dus heel blij om te horen van Bloso dat goed bezig ben, blij dat al mijn gezweet er toch voor zorgt dat ik een leven lang zal meegaan. 😉

GETTING THAT CARDIO UP

Uiteraard was er ook nog wat anders te doen. Er was, zoals altijd waarschijnlijk op een fitnessbeurs, een krachthok. Met banden slepen? Kon je doen. Een MINI (jaja, de auto) liften? Zot, maar het kon ook. Enfin, ik kwam, zag en zag nog maar eens. Laat de experts maar hun werk doen, ik doe m’n cardio wel. 😉

En over de cardio gesproken, bij Oxygen Fitness konden we een snelle initiatie spinning, zumba en yoga volgen. Een kwartiertje per onderdeel, dus snel eventjes proeven. Laten we zeggen, bij de spinning was ik blij dat het kwartiertje voorbij was. Ik ging na de beurs nog een rondje van 5 km rennen, ik heb mijn benen écht wel gevoeld. 😉

Zumba was niet nieuws, ik deed het al een paar jaar terug drie keer per week. En ohja, ik ben misschien ook wel een jaartje Zumba-intructrice geweest. Niet dat ik effectief één Zumba-les heb gegeven, maar ik heb mijn brevet wel met trots een jaar gekoesterd *ahum*. Het stevige cardio-halfuurtje werd afgesloten met een ontspannende yoga-strechting.

Enfin, moe maar voldaan trok ik dus maar terug richting Haacht. Essential Fit, breid volgend jaar je beurs wat diverser uit, en ik kom zeker terug! 😉

Dankjewel Heleen voor de leuke voormiddag! 🙂

Enneuh, al dat getest smaakt wel naar meer, binnenkort staat er een loopanalyse op de planning bij Energylab! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s