Muffin Madness: Skinny Blueberry Muffin à la Starbucks

Weten jullie nog dat ik havermoutmuffins gemaakt heb? Wel goed nieuws, want de Muffin Madness continues. Net zoals de Wafelweek en de Pancake Party geeft ik jullie nog een paar extra receptjes. De kickoff? Skinny Blueberry muffins à la Starbucks. And OMG, they’re yummy in the tummy! ❤ 😉

Wanneer ik mezelf op een lekkernij trakteer bij de Starbucks is het ook altijd een Skinny Blueberry muffin, dus toen ik op de website van Flair een receptje zag, sprong ik dan ook een gat in de lucht. Ik paste het receptje nog wat aan om het nog gezonder te maken: ik heb de melk en suiker vervangen door gezondere alternatieven. Maar goed. Here we go!

Wat heb ik gebruikt (voor 12 muffins)

100 gram (fijngemalen) havermout

140 gram zelfrijzend bakmeel

65 gram Stevia-rietsuiker mix

1 ei

245 ml Alpro Soya Light (Ja, hier ben ik weer met m’n soja-melk)

55 gram arachide-olie

200 gram blauwe bessen

DSC_0004kopie

Wat heb ik gedaan?

Verwarm je oven voor op 200 graden. Blend je havermout in de blender, zorg ervoor dat je blender kurkdroog is of je eindigt met een natte pap. Af en toe een de havermoutvlokken rondroeren, maar het lukt wel.

Meng alle droge ingrediënten in een kom: de havermout, bloem en suiker. Meng daarna in een andere kom alle natte ingrediënten: het ei, de melk en de olie. Mix ze goed tot er luchtbellen ontstaan. Je kan dit gerust met de hand doen. Je gaat zien, als het mengsel blijft staan vormen er nieuwe luchtbellen.

Voeg daarna de droge ingrediënten bij de natte en meng ze met een lepel of spatel. Je mag het mengsel niet mixen (geen idee waarom, maar doe het maar gewoon niet). Je gaat zien dat je een vast deeg gaat krijgen.

Nu is het moment aangebroken om de blauwe bessen toe te voegen. Je bestrooit ze best eerst met nog een eetlepel bloem, zo gaan ze minder snel naar de bodem zakken tijdens het bakken.

Vet dan je muffinbakvorm in (ohja, dat had je ook nodig, maar wel evident eigenlijk 😉 ), of leg er je muffinpapiertjes in. Verdeel het deeg in 12 porties over de vormpjes en schuif je bakvorm voor 20 – 25 minuten in de oven. Eventjes checken met een tandenstoker of je muffins gaar zijn (met andere woorden: als je tandenstoker er droog terug uitkomt).

En voila, klaar! Eventueel kan je nog wat granola over je muffins strooien voor je ze in de oven zet, dan krijg je (misschien) ook zo’n crunchy bovenlaag. Ik heb het in ieder geval niet uitgetest, maar wie weet. Dit receptje vraagt om een herhaling (of twee, drie, vier …).

Flair beweert ook dat het recept 150 kcal per muffin bevat. De nieuwsgierige fitgirl in mij nam de overhand en ik heb dus een kwartiertje zitten tellen en uitrekenen. Uiteraard zou mijn muffin nog minder kcal moeten bevatten, want ik gebruikte geen kristalsuiker en volle melk. Ik kwam tot volgende voedingswaarden én vergelijk ook eventjes onmiddellijk met de voedingswaarden van the real deal bij Starbucks (waarden gevonden op de UK-website):

  Skinny Blueberry Muffin à la CrossMediaGirlOnTheRun Skinny Blueberry Muffin, the real deal
Calorieën 163 312
Vet (gram) 6,45 2,9
Koolhydraten (gram) 21,51 66
Waarvan suiker (gram) 3,3 24,2
Proteïne (gram) 3,7 4,7
Vezels (gram) 2,3 1,4

WAUW. Wat een verschillen! De zelfgemaakte muffin bevat méér dan 150 kcal, namelijk 163 maar hey, dat is DE HELFT ZO WEINIG als de echte variant. Hoe schokerend?! Het verschil is ook groot bij de koolhydraten, ik bedoel maar: check de suikerwaarden eens, 3,3 gram versus 24,2 gram. De andere verschillen zijn niet zo groot, behalve dat de zelfgemaakte versie meer vet gevat (6,45 gram versus 2,9 gram). Maar eeeuh, laten we vooral onthouden dat je dan van deze muffins twee exemplaren kan eten! 😉

Ga jij het recept uittesten? Deel dan zeker een foto op Instagram en tag mij er in (@crossmediagirlontherun). Vind ik leuk! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s