Healhty Baking: Speltyoghurtcake met blauwe bessen

Hoi! Ik ben weer eens in de keuken gedoken om iets gezond tevoorschijn te toveren voor jullie. Enfin, eigenlijk heb ik dat nogal veel gedaan de laatste tijd, dus euh… Tijd voor een themaweek: Healthy Baking. Ik ben echt een dessertpersoon in hart en nieren. Ik LEEF voor zoet eten. Maar uiteraard zou mijn broek niet akkoord zijn als ik elke week een overheerlijke taart of muffins uit de oven zou halen. Dus ik vond een gulden middenweg: het gezond bakken. En de kickoff van deze week? Dat is deze speltyoghurtcake met blauwe bessen!

Wat heb ik gebruikt?

150 gram kokosolie

100 gram honing

2 eieren

140 gram Griekse yoghurt (ik gebruikte yoghurt met 0% vet, denkende aan die eerder vermelde broek. 😉 )

1 theelepel vanille-extract

100 gram speltmeel (te verkrijgen bij Body&Fit Shop online, of in grotere supermarkten)

125 gram speltbloem (ik gebruikte de speltbloem van Smaakt, ook te verkrijgen bij Body&Fit Shop)

2 theelepels bakpoeder

125 gram blauwe bessen (ik gebruikte verse, maar het lijkt mij logisch dat je hier ook diepvriesfruit voor kan gebruiken)

DSC_0097kopie

Yup, het zijn duidelijk wat meer ingrediënten dan jullie gewoon zijn van mij (denk: gemakkelijk en gezond) maar geloof mij, het is de moeite waard!

Wat heb ik gedaan?

Begin met je oven voor te verwarmen: 160 graden deze keer. Weeg je kokosolie af en smelt deze in de microgolfoven. Dat gaat ietsje gemakkelijker dan de hele pot te smelten hé. 😉 Voor deze hoeveelheid is een minuut en half voldoende, blijf dus zeker in de buurt van je microgolf.

Maar ondertussen kan je wel al de honing, eieren, yoghurt en vanille-extract in een kom doen. Als je net zoals mij vaste honing gebruikt, moet je dus zeker zien dat deze goed smelt. Je wil immers geen klonten honing in je beslag.

Voeg de kokosolie toe en meng door elkaar. Ik deed het 1. met de hand en 2. de dag na een arm-workout van Kayla Itsines. Spierpijn op en top, maar jullie gaan het dus ook zeker aankunnen om de elektrische mixer in de kast te laten. 😉

Als je honing nu nog niet gesmolten is door de warmte van de kokosolie, kan je eventueel de kom ook eventjes in de microgolf zetten. Soit, moving on. Voeg het speltmeel, de speltbloem en het bakpoeder toe en meng nog maar eens door elkaar. Spatel als laatste (voorzichtig) de blauwe bessen door het beslag.

Neem je cake-vorm en vet ‘m in. Aangezien ik de laatste tijd nogal into healthy baking ben, heb ik de Albert Heijn een bakspray van Dr. Oetker gekocht. Want gemakkelijk bakken enzo hé! 😉 Hierbij moet je alleen je vorm inspuiten en drie minuutjes wachten. HANDIG.

Stort je beslag in de bakvorm en bak voor 60 minuten. Ondertussen begint je hele keuken dus héérlijk te ruiken. KWIJL. En afzien, dat ook. Maar hey, wanneer je een tandenstoker in het beslag steekt en hij komt er droog terug uit, is je cake klaar. Tijd om te genieten dus! 😉

 

Ga jij het recept uittesten? Deel dan zeker een foto op Instagram en tag mij er in (@crossmediagirlontherun). Vind ik leuk! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s