Healthy Baking: OMG, It’s Cheesecake

Oké, technisch gezien is dit niet echt “Healthy Baking”. Er komt namelijk geen oven aan te pas. Maar ik wou deze themaweek toch in schoonheid eindigen. Want OMG, It’s Cheesecake!

En beter nog: gezonde cheesecake. Ik ben fan van de romige, creamy cheesecake van de Starbucks, maar daar zou mijn broek het zeker niet mee eens zijn. Tijd dus om hier een gezonde variant op te maken!

Wat heb ik gebruikt?

Voor de bodem:

15 dadels (ongeveer 250 gram)

100 gram havermout

Voor de vulling:

750 gram magere kwark (of platte kaas, dat is hetzelfde)

125 gram fruit (ik gebruikte frambozen)

6 gelatineblaadjes

2 eetlepels amandelaroma (of vanille-extract kan ook, het is maar net welke smaak je wil combineren)

Verrassend weinig ingrediënten om een gezonde cheesecake in elkaar te boksen. Wat heb je nog nodig? Een springvorm, een stuk bakpapier en een blender.

DSC_0029kopie.jpg

Wat heb ik gedaan?

Neem je springvorm en leg er een stukje bakpapier in. Zo ga je nadien geen problemen krijgen om je taart uit de vorm te scheppen. Klik de springvorm dicht, zodat het papier vastzit.

Begin met de bodem te maken. Dat doe je door de dadels te ontpitten (plakkerige boel, jeej!) en te pletten met een vork. Meng dan met de havermout. Ik kieperde alles in mijn heilige blender en voegde een klein beetje water toe zodat alles beter zou mengen.

 Gebruik zeker niet te veel water, je wil namelijk geen euh… drijvende bodem. Smeer je prutje dan uit over je springvormbodem (is dat een woord?) met de bolle kant van een lepel. Probeer dit zo gelijkmatig te doen. Steek je springvorm dan in de koelkast.

Dan is het tijd om de vulling te maken. Pureer je fruit (deed ik ook in de blender met weer een klein beetje water) en meng met de magere kwark (yup, kan ook in de blender). Week 6 gelatineblaadjes voor vijf minuten in een kommetje met koud water.

Verwarm een beetje van het kwarkmengel in een pannetje en voeg de uitgelekte gelatineblaadjes toe. Neem het mengsel van het vuur en roer goed door zodat de blaadjes opgelost zijn. Voeg daarna het kwark-gelatinemengsel toe aan het overige deel van je oorspronkelijke kwarkmengsel (volg je nog?). Voeg het amandelaroma toe en roer nogmaals goed door.

Neem je springvorm terug uit de koelkast, giet je vulling erin en zet terug in de koelkast. Door het gebruik van de blender zitten er ook luchtbelletjes in de vulling. Ik vond dit niet erg (gemakkelijk koken is mijn ding), maar moest je dit liever niet willen zou ik aanraden om alles handmatig te mengen (succes in dat geval!). Zoek nu voldoende zelfbeheersing om de taart MINTENS twee uur te laten opstijven in de koelkast.

Maar hey, wanneer je lang genoeg hebt gewacht (en afgezien) tover je een ware beauty uit de koelkast en is het echt smullen geblazen. Aangezien er geen kilo’s suiker in de taart zitten zoals bij de echte cheesecake en er magere kwark gebruikt wordt, is de taart een beetje fris en zurig van smaak. Voor wie graag zoet heeft, je kan gerust wat honing als “saus” over de taart gieten. 😉 Je kan uiteraard nog andere toppings toevoegen op je taart: nog wat extra fruit of wat gesmolten donkere chocolade (denk aan het gezonde, hoe donkerder, hoe liever!). Verdeel dan de taart in stukjes (of euh… net niet 😉 ) en geniet!

DSC_0062kopie

DSC_0064kopie

YUUUUUUUUUUUUUM! 

Ga jij het recept uittesten? Deel dan zeker een foto op Instagram en tag mij er in (@crossmediagirlontherun). Vind ik leuk! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s