Treatweek: Waffles For Breakfast

Tijd voor de aller-, aller-, allerlaatste treat (ik ga ervan uit dat de rest allang op is 😉 ).  Waffles for breakfast deze keer. Ik maakte ze voor de verjaardag van mijn papa in februari (ja, zo volgepland staat de blog ondertussen…). Enfin, de wafels zijn dus dubbel en dik goedgekeurd!

Wat heb ik gebruikt (om twee mensen royaal te voederen?)

200 gram zelfrijzend bakmeel

2 eetlepels kristalsuiker

2 zakjes vanillesuiker (yup. TWEE. Op de foto staat er maar één zakje, halverwege het beslag deed ik er nog een tweede zakje bij)

Een snuifje zout

2 eieren, gescheiden

300 ml karnemelk (niet vervangen door een andere soort melk, je proeft het echt niet en ze maakt je wafels superfluffy)

25 gram boter, gesmolten

DSC_0072kopie.jpg

Overig bakgerief: drie kommen, een klopper, een elektrische mixer, een pollepel, een afkoelrek en een wafelijzer. Dit is een recept met veel afwas, I’m sorry. Not so sorry. De wafels zijn de moeite waard.

Wat heb ik gedaan?

Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom en meng het met de kristalsuiker, de vanillesuiker en het zout. Scheid daarna de eieren (dus eigelen in de ene kom, eiwitten in de ander kom hé). Dit is de moeilijkste stap van het recept. Neem nu dus maar opgelucht adem.

Kluts de eierdooiers samen met de karnemelk tot één geheel met de klopper. Voeg daarna de droge ingrediënten (het kommetje met het bakmeel dus) en de gesmolten boter toe en schep om. Niet met de klopper in actie schieten, maar met een lepel. Schep net zolang tot de klontjes verdwenen zijn, overmatig kloppen met een klopper haalt de luchtigheid uit het beslag. We do not want that.

Klop de eiwitten stijf met een elektrische mixer, dat is op een minuutje in orde. Hoe weet je wanneer de eiwitten stijf zijn? Wanneer je pieken kan maken en je de kom ondersteboven kan houden, zonder dat de eiwitten eruit vallen. Schep ze dan voorzichtig door het beslag. Ook niet kloppen, want anders is al het mix-werk voor niets geweest.

Verwarm nu het wafelijzer, it’s time to start baking. Je ziet op de foto ook een flesje vloeibare boter staan, maar eigenlijk hoefde ik mijn wafelijzer niet in te vetten. De wafels bleven kleefden niet aan het wafelijzer, ik veronderstel dat ik dit te danken is aan de boter in het recept. Probeer de eerste in ieder geval te bakken met een ingevet wafelijzer, want niets is zo irritant als deeg moeten losschrapen. 😉

Ik gebruikte een klein formaat pollepel. Een flinke schep was net voldoende voor één hartjeswafel. Ik zette mijn wafelijzer op de hoogtste stand en bakte mijn wafels in twee-drie minuten goudbruin. Laat de wafels daarna afkoelen op een afkoelrekje. Leg ze zeker niet op elkaar wanneer ze net uit het wafelijzer komen, want dan krijg je platte wafels als resultaat. Wanneer je een groot aantal wafels bakt, kan je deze warmhouden in een op 180°C voorverwarmde oven.

Uiteindelijk bakte ik met de hoeveelheden van dit recept acht hartjeswafels. Ik ga ervanuit dat je in een normaal wafelijzer 4 wafels kan bakken. Serveer ze met wat je wil. Choco, slagroom, een bolletje ijs, … Go wild, het is treatweek! 😉

YUUUUUUUUUUUUUM!

Ga jij het recept uittesten? Deel dan zeker een foto op Instagram en tag mij er in (@crossmediagirlontherun). Vind ik leuk! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s