21,1K, I did it!

Na veertien weken trainen, was het afgelopen week zover. Ik liep voor het eerst die magische 21,1K, ofwel de officiële halve marathon tijd. Deze keer leerde ik mentaal veel meer dan alleen maar “ver lopen”. Lees snel verder hoe mijn veertien intense trainingsweken zijn verlopen!

Zoals ik in een eerdere blogpost al aangaf, begon ik twee mei vol goede moed aan mijn trainingsschema, na het uitlopen van de 10 Miles. Die halve marahton in Disneyland Parijs zou ik immers niet zomaar kunnen uitlopen. 😉 Het schema van Nike was, net zoals het 10 Miles-schema, heel intenstief met vijf loopdagen per week. Uiteraard moest en zou de perfectionist in mij dit tot op de meter juist volgen.

De eerste maanden lukte dit perfect, ook in combinatie met yoga en barre workouts. Naast de vijf loopdagen per week, stond ik dan ook minstens twee keer per week braafjes aan de barre of op mijn yogamatje. Side note: het schema van de 10 Miles liep ik alleen mijn runs, maar ik heb toch ondervonden dat het toevoegen van een andere workout een positief effect op de loopprestaties heeft (en oké, het is ook een leuke afwisseling van al dat geloop).

Alles verliep vlotjes tot begin juli. Wat veranderde er? Mijn job. Dat hebben jullie in deze blogpost kunnen lezen. En ik moet toegeven: ik had niet verwacht dat het zo hectisch zou zijn. Regelmatig pas om half 8 thuis, om dan nog avondeten te moeten eten en de loopschoenen aan te trekken, het was een hele opgave. Ook de barre lessen namen plots mijn hele avond in. Kortom, ik was weer op weg om mezelf te verliezen in het sporten, om mezelf weg te cijferen en alles op te geven om toch maar vol te houden.

Het was moeilijk om hier als eeuwige perfectionist mee om te gaan. Ik wou de barre niet opgeven, maar ook het lopen niet. Ik besloot dus om de recovery runs te vervangen door een barre workout. En weet je wat? Tot mijn grote verbazing is de wereld niet vergaan door het schema aan te passen. Het niet tot op de letter volgen van wat een blad papier mij vertelt, betekent niet dat ik plots geen loper meer ben, of dat ik een mislukking ben. En ik ben blij dat ik dit geleerd heb.

Ik ontdekte ook dat lopen veel meer doet voor mij dan alleen maar mijn hartslag de hoogte in jagen. Ik dacht eerst dat yoga zorgde voor rust in mijn hoofd. It’s not. It’s running. De afgelopen maanden waren een paar emotionele maanden. Zomaar zonder boe of ba ontslagen worden, een maand werkloos thuis de muren oplopen, ontdekken wie je echte vrienden zijn,… Toch kon ik mijn zorgen die ik toen had, even vergeten door de loopschoenen aan te trekken. God, I love running.

Wat gebeurde er ondertussen nog? De Belgische zomer kwam. En hoe! Zonder waarschuwing maakte België een 360 graden turn van koude, regenachtige dagen naar snikhete, zonnige dagen. En zonder waarschuwing leek het net alsof ik plots geen 5K meer kon uitlopen zonder naar adem te happen. Zo’n plotse klimaatverandering, willen we dat niet meer doen België? 😉

Kortom: elke distance run was afzien van de eerste tot de laatste meter, en ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik mij daar geen zorgen over maakte. Als ik al geen 12,8K meer zou kunnen lopen zonder te stoppen, hoe zou ik dan in godsnaam die halve marathon uitlopen?

Maar dan kwam afgelopen week race day. Enfin, geen ‘echte’ race day, want ik liep ‘m gewoon thuis. Toch was ik een beetje zenuwachtig toen ik de loopschoenen aantrok. Nergens voor nodig, want het leek wel alsof ik op wolkjes liep. Ik bleef de kilometers maar aantikken, zonder af te tellen in mijn hoofd. Gek genoeg kon ik de laatste kilometer alleen maar denken: vreemd, over 6 minuten is het gedaan, mijn veertien weken training. Uiteindelijk klokte ik af op 02:06:49, een tijd waar ik best wel tevreden mee ben.

Het uiteindelijke doel in Disneyland? Finishen onder 02:00:00. En ik heb er vertrouwen in dat dit gaat lukken. Elke wedstrijd die ik liep, liep ik met gemak sneller dan thuis. De combinatie van in groep lopen en de adrenaline van de wedstrijd zelf, geeft je meer vleugels dan Red Bull ooit zal kunnen. 😉

En nu? Blijven lopen uiteraard, met 25 september als échte race day. Bring it Disneyland, I’m on! 😉

Een gedachte over “21,1K, I did it!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s