Vijf koolhydraten die wél gezond zijn

Iedereen die gewicht probeert te verliezen, zal het wel herkennen: koolhydraten zijn plots de duivel. Ook ik weet er alles van. Uiteindelijk is daar wel een waarheid in te vinden: witte pasta, aardappelen, koekjes, taart, chips zijn nu eenmaal (jammer genoeg) niet bevorderlijk voor figuur of gewicht. 😉

Gelukkig moet je niet alle koolhydraten schrappen, er is namelijk een onderscheid te maken in goede en slechte koolhydraten. Ik zal jullie maar een ingewikkelde uitleg over de glycemische index besparen, en vijf koolhydraten opsommen die wel gezond zijn:

  1. Zoete aardappel

Zoete aardappel is de absolute nummer één op het vlak van gezonde koolhydraten. Uiteraard kon een themaweek met deze gezondheidskanjer niet achterblijven: deze oranje kampioen is namelijk vetvrij en veel minder calolrierijk dan zijn witte broertje. Bovendien houdt hij de bloedsuikerspiegel stabiel én versnelt hij het metabolisme, hoera! (Her)bekijk zeker mijn recepten van de ‘Sweet Potato Yummyness’ maar eens!

  1. Havermout

Ik heb mijn liefde voor havermout al meer dan eens bewezen op mijn blog, hier kan je de voordelen van havermout nog eens teruglezen. Laten we voor nu terug opnieuw besluiten dat havermout zorgt voor een gelijkmatige afgifte van energie en dat je er een langdurig verzadigd gevoel van krijgt. 😉 Zoek je receptjes met havermout? Zoek dan maar eens op de blog naar ‘Happy Havermout’! 😉

  1. Quinoa

Ook quinoa heb ik al ‘bezongen’ op mijn blog door er een themaweek rond te maken. Quinoa is een koolhydraat die gelukkig ook veel vitaminen, mineralen en proteëinen bevat. Hallo verzadigd gevoel! Daarnaast is quinoa laag in calorieën, score! Receptjes kan je terugvinden onder de zoekterm ‘Qurazy For Quinoa’ 

  1. Kikkererwt

De kikkererwt, ik heb er al veel over gelezen maar het nog nooit geprobeerd. Deze peulvrucht ondersteunt de spijsvertering en houd de bloedsuikerspiegel stabiel. Toch maar eens op m’n to-make-list zetten. 😉

  1. Gerst

Gerst is een graansoort die je een verzadigd gevoel geeft. Daarnaast versnelt hij, net zoals de zoete aardappel, je metabolisme. Ook gerst heb ik nog nooit klaargemaakt, maar ik heb het gevoel dat dit niet lang meer zal duren. 😉

 

Kende jij deze gezonde koolhydraten al? Ken jij er nog meer? Let me know! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s