It’s Pumpkin Time – The Most Comfiest Casserole

Meestal plan ik de themaweken op Cross Media Girl On The Run een aantal maanden op voorhand in. Kwestie dat een recept soms helemaal anders kan uitdraaien dan verwacht (en dan ook in de vuilbak eindigt). Maar toen ik deze ovenschotel probeerde, besloot ik om mijn blogplanning om te gooien en er nog snel een themaweek met pompoen in te proppen. It’s pumpkin time after all…

Bij deze dus: mannekes, ik heb het gevonden, the most comfiest casserole. Want laten we eerlijk zijn: dit herfstweer (’t is koud!) vraagt gewoon om dampende, hartverwarmende ovenschotel. De smaakcombinatie van de herfstige pompoen, de zoete aardappel en de zoute feta zorgt voor een halleluja-gevoel. Deze ovenschotel is dus overduidelijk soul food van de bovenste plank. 😉

Maar laat ik eerst beginnen met een kleine side note: voor het recept wordt er gebruikt gemaakt van witte (bechamel) saus. Niet bepaald de meest gezonde saus ter aarde, dat weet ik ook. Misschien hebben jullie ondertussen ook al door dat ik geen voorstander ben van het gebruik van koemelk en vermijd dit dan ook zoveel mogelijk. Ik deed  online wat research naar het gebruik van plantaardige melk voor bechamelsaus, maar vond nergens het ultieme bewijs dat dit kan. Ik verving in ieder geval de volle melk door halfvolle melk, om zo minder vet en calorieën te gebruiken. En ik zal in de nabije toekomst wel eens experimenteren om een gezonde bechamelsaus te voorschijn te toveren. 😉

Wat heb ik gebruikt (voor vier/vijf porties):

Vier zoete aardappels, geschild en in blokjes gesneden

300 gram kippengehakt

+- 900 gram pompoenblokjes (ik gebruikte home made diepgevroren pompoenblokjes, maar je kan deze bijvoorbeeld ook in Albert Heijn of Delhaize kopen. Uiteraard kan je ook verse pompoenblokjes gebruiken.)

3 eetlepels boter

3 eetlepels bloem

300 ml halfvolle melk

1/2de blok feta

Een handje geraspte light-kaas

Kruiden: zout, peper en kippenkruiden

Wat heb ik gedaan?

Begin met de pompoenblokjes op tijd te ontdooien (als je een diepvriesvariant gebruikt). Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de zoete aardappelblokjes gaar in ongeveer 10 minuten en stamp ze fijn met een stamper. Bak ondertussen het gehakt rul in een grote wokpan en kruidt af. Voeg daarna de pompoenblokjes toe en laat meebakken.

Maak daarna de witte saus (je moet er je volledige aandacht bijhouden om ervoor te zorgen dat de saus niet gaat klonteren of aanbakken). Smelt de boter in een pan en doe er de bloem bij. Roer goed door en laat de bloem ‘opdrogen’. Zodra je een koekjesgeur ruikt (raar maar waar!) voeg je een klein beetje van de melk toe. Roer onmiddellijk goed door zodat alle klonters verdwenen zijn. Voeg daarna de rest van de melk toe.

Van zodra de saus begint in te dikken (en dit gebeurt vrij snel), voeg je de feta en de geraspte kaas toe. Hou nog een klein deel van de feta apart (ongeveer 1/3de).

Nu is het tijd om de ovenschotel op te bouwen: doe het gehakt-pompoenmengsel in een ovenschotel en bedek met de zoete aardappelpuree. Eindig met de witte saus en verkruimel de feta er nog over. Zet de ovenschotel tenslotte voor zo’n 25 minuten in de oven en bereid je voor op the most comfiest casserole. EVER. 😉

DSC_0043.jpg

Ga jij het recept uittesten? Deel dan zeker een foto op Instagram en tag mij er in (@crossmediagirlontherun). Vind ik leuk! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s