Zeven dingen die je kan doen terwijl je in het startvak staat te wachten

Iedereen die al eens een grote loopwedstrijd heeft gelopen, zal het wel geweten hebben. Behalve lopen moet je er namelijk nog iets anders doen: wachten. Om organisatorische en veiligheidsredenen, vertrekken de lopers namelijk in verschillende startvakken. Vaak moet je dus een half uur op voorhand in het juiste startvak staan. En naar ’t schijnt kan je bij de NYC Marathon zelfs tot twee uur wachten. Zot!

En bovendien,  als je dan ook zo’n panische angst hebt zoals mij om te laat te zijn, sta je er ook nog eens véél te vroeg. Zo stond ik dus om 6 uur ’s ochtends al te bibberen in mijn startvak voor de Disneyland Paris Half Marathon (tip: volgende keer trui meenemen!).

Maar goed, behalve het bibberen, somde ik nog zeven dingen op die je kan doen terwijl je staat te wachten in je startvak:

  1. Beeld je de finishlijn al eens in. Oké, wanneer je een halve of hele marathon loopt, ligt dat moment nog in de verre toekomst, maar denk er al eens aan. Je loopt je laatste meters, gooit je armen in de lucht en finisht gewoon de race waarvoor je zo hard gewerkt hebt. Wedden dat je dat saaie gewacht al veel minder erg vindt?
  2. En haal je je race plan nog eens voor de geest. Zeker wanneer je van plan bent om je PR te verbreken, zal je zeker een plan in gedachten hebben. Tijd om het nog eens een laatste keer te herhalen.
  3. Sla een babbeltje met je medelopers. Doe eens lekker sociaal, zeker tijdens een grote, internationale race. Zo amuseerde ik mij tijdens de Disneyland Half Marathon met een Amerikaan uit California, een Hollander en een Francaise.
  4. Wanneer je het koud krijgt, doe dan een paar stretches. Ik ga niet beweren dat je er volwaardige yogaposes moet beginnen toveren (daarvoor heb je waarschijnlijk ook niet eens de ruimte, #byebyepersonalspace), maar een paar lichte stretches kan je waarschijnlijk wel gedaan krijgen. Want je wil na al dat wachten vooral niet als een stijve plank beginnen lopen.
  5. Bind je schoenveters. Want je zal zien, anders komen ze los net voor je over de startlijn moet. Dra-ma!
  6. En laat je sporthorloge al eens GPS-signaal zoeken. Op een grote race in een stad, is het geen overbodige luxe om je sporthorloge al een keer signaal te laten zoeken. Door het grote aantal sporthorloges dat er aanwezig zal zijn, kan het namelijk even duren. En we weten allemaal: elke gelopen meter (zelfs centimeter) van je race moet in de digitale logboeken staan.
  7. En ten slotte: doe een schietgebedje en loop! Jep, nadat je zal deze dingen hebt gedaan, is het waarschijnlijk tijd voor het echte werk. Hup, lopen! 😉

En jij? Heb jij nog tips of weet jij nog dingen die je kan doen terwijl je staat te wachten in het startvak?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s