7 momenten wanneer het oké is om je workout over te slaan

‘Zou ik moeten sporten?’, een vraag die ik en vele onder jullie misschien al eens opgezocht hebben. Het is namelijk niet altijd even gemakkelijk om te beslissen of je nu zou moeten sporten of beter een dagje uitrust. Vanaf nu kan er in ieder geval geen twijfel meer over bestaan, want ik somde voor jullie de zeven momenten op wanneer het oké is om je workout over te slaan.

  1. Wanneer je een slaaptekort hebt. Vaak kan een heftige workout je net wat extra energie geven als je een energieniveau op een laag peil staat. Maar slaap, rust en herstel is ook een belangrijk onderdeel van een fitlife. Wanneer je oververmoeid bent, zal je vaak dan ook niet de energie hebben om je 100% te kunnen inzetten en loop je ook een hoger risico op blessures. In dat geval is het dus beter om in de zetel dan in de sportschool te kruipen.
  2. Wanneer je (misschien) geblesseerd bent. Er is een verschil tussen spierstijfheid en een blessure. Spierstijfheid kan je vergelijken met een pijnniveau van 3/10. Je zal nog wel kunnen sporten, en vaak zorgt het sporten er ook voor dat de spierpijn zal wegtrekken. Maar een blessure, dat is echte pijn en kan je vergelijken met een pijnniveau van 5/10 of hoger.
  3. Wanneer je ziek bent. Sporten wanneer je ziek bent is niet alleen bijzonder onaangenaam, het zorgt er ook voor dat je lichaam niet zal kunnen herstellen. Als je ziek bent, is het dus beter om een paar dagen uit te rusten en volledig te recupereer in plaats van de ziekte maar te laten aanslepen.
  4. Wanneer je een (extreme) zonnebrand hebt. Het overkomt mij wel één of twee keer in de zomer: zo’n rode huidkleur samen met dat branderige gevoel. Wanneer je een extreme zonnebrand hebt, is het de bedoeling om te rusten en de huid te laten hydrateren. Je loopt namelijk een hoger risico op een hartaanval, een zonneslag en oververhitting. Het is dus geen goed idee om je dan ook nog eens in het zweet te werken.
  5. Wanneer je net een tattoo hebt laten zetten. Als je een nieuwe tattoo hebt laten zetten, is het belangrijk om deze goed te laten genezen. Vergelijk het met een schaafwonde. Je zweet zal je tattoo op zich niet beschadigen, maar denk eens aan de bacteriën die er allemaal aan je tattoo kunnen komen. En je wil zeker ook niet dat je per ongeluk je tattoo beschadigd. Even je tattoo een paar dagen laten genezen is dus de boodschap.
  6. Wanneer je twee dagen voordien al twee intensieve trainingen achter de rug hebt. Als je een intensief trainingsschema volgt, zal het vaak al eens gebeuren dat je een aantal dagen achter elkaar zal moeten sporten. Maar wanneer je er al twee intensieve trainingen hebt opzitten de afgelopen twee dagen, kan je toch beter even wachten. Je spierweefsel moet namelijk eerst kunnen herstellen om te voorkomen dat je overtrained wordt.
  7. Wanneer je een kater hebt. Aan al diegene die te diep in het glas hebben gekeken: je moet het inderdaad uitzweten. Maar figuurlijk dan, want sporten met een kater is geen goed idee. Naast die barstende hoofdpijn, zal je namelijk ook last hebben van een verminderde balans en motoriek en heb je een hogere kans om geblesseerd te geraken. Een betere optie is om een frisse neus te halen door een stevige wandeling.

En jij? Weet jij nog momenten waarbij het oké is om je workout over te slaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s