Vijf essentiële fouten die elke loper gemaakt moet hebben

Iedereen maakt al wel eens fouten, de ultieme perfectie bestaat namelijk niet. Gelukkig is fouten maken helemaal niet erg, want uit je fouten leer je meestal. En yep, ook lopers maken wel eens fouten. Ik kan er zeker over meespreken en somde voor jullie de vijf essentiele fouten op die elke lopers gemaakt moet hebben. Om er daarna uiteraard uit te leren. 😉

  1. De verkeerde kledij dragen.

Zo herkenbaar: je begint net met lopen en je hebt als ultieme motivatie een supermooi sportsetje gekocht. Supermooi, maar ook super onpraktisch. Want of het nu de foute schoenen, goedkope sokken of een te strak topje is: een foute pasvorm in combinatie met het foute materiaal = INTENSE PAIN.

Ergens moet je dus eens al strompelend of vol met schuurplekken thuisgekomen zijn na een run, hoe sadistisch het ook klinkt. Want trust me, de volgende dag sta je in de sportwinkel het advies van de gespecialiseerde verkoper op te volgen. 

  1. Te veel of te weinig eten voor een run.

(Gezonde) voeding en sporten gaan hand in hand, dat weet wel iedereen. Het is alleen een beetje tricky om deze zaken in balans te krijgen. Ik geef eerlijk toe: ook ik heb mij in het begin van mijn loopcarrière laten vangen. Niets is zo ellendig als een run lopen waarbij je maag rammelt van de honger (en je misschien een heel klein beetje veel draaierig wordt), of een run lopen waarbij je een overvolle maag moet meeslepen (en je moet bidden dat er niets euhm… Komt bovenborrelen).

Gelukkig leer je dus al snel dat timing&quantity essentieel zijn. Na zo’n starve-or-stuffed run ga je namelijk al snel experimenteren met eethoeveelheden en eetttijdstippen om je ultieme winning combinatie te vinden.

PS: de mijne is om 8 uur een gezond ontbijt (yoghurt met granola en fruit of havermout met fruit) om er dan om 10 uur de deur uit te lopen. 😉

  1. Rustdagen overslaan.

Wanneer je net begint met lopen, is de kans heel groot dat je hooked wordt (en wie weet, misschien begin je er zelfs wel een Instagram-account of blog over. 😉 ). Het enthousiasme en de motivatie is sky high en je ‘vergeet’ dat er zoiets als rustdagen bestaan. Toch komt zo’n ‘running streak’ niet zonder gevaar: je kan oververmoeid geraken of nog erger, een blessure oplopen.

Het moment wanneer je jezelf letterlijk leegloopt op een run, leer je dan ook het belang van herstellen bij je loopresultaten. Oef. Je gaat je niet meer focussen op zoveel mogelijk lopen, maar je focus ligt nu op the bigger picture.

  1. Te snel lopen tijdens een race

Wie begint met lopen, zal waarschijnlijk ook wel eens een allereerste race lopen. Spannend, zo’n loopwedstrijd! Je staat dan ook stijf van de adrenaline aan de start, en wanneer je over de startlijn loopt, schiet je er als een haas vandoor. Om dan halfweg de wedstrijd buiten adem aan de kant te staan. HOEZO, JE HAD TOCH GETRAIND?

Gelukkig heb je zo maar één race nodig om te beseffen dat dosering alles is tijdens een loopwedstrijd. Vanaf nu begin je rustig, om snel te eindigen. Zo loop jij de volgende keer zonder zorgen voorbij de andere mensen die aan de kant staan te puffen (en hun lesje dus nog niet geleerd hebben. 😉 ).

  1. Willen opgeven wanneer het moeilijk wordt

Lopen gaat niet altijd van een leien dakje. De kans is dan ook groot dat je het lopen wil opgeven na een aantal moeilijke runs, een teleurstellende race of een aanslepende blessure.

Hopelijk leer je dan om je even aan te passen in plaats van de volledige handdoek in de ring te gooien. Een nieuwe looproute opzoeken, een nieuw loopschema beginnen of eventjes het lopen te laten voor wat het is, zijn betere oplossingen dan het lopen volledig op te geven. Keep holding on!

Heb jij deze fouten al eens gemaakt? Let me know! 🙂

 

Een gedachte over “Vijf essentiële fouten die elke loper gemaakt moet hebben

  1. Zo herkenbaar allemaal!
    Verkeerde kledij dragen… Tijdens het lopen dacht ik dan de hele tijd, dit doe ik nooit meer aan, hoe mooi het ook is :-D. En eens te weinig gegeten dat ik eens even moest gaan liggen na mijn lange loop… Dat plan ik nu ook beter ;-).

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s