6 vreemde lichaamsreacties op het lopen

De verschillende voordelen die lopen te bieden heeft, hoef ik jullie allang niet meer uit te leggen. Wat ik jullie wel nog moet uitleggen, is de euhm… ‘bijsluiter’ die bij het lopen komt. Lopen heeft namelijk soms nogal vreemde bijwerkingen. Maar geen paniek, het zijn geen grote problemen. Het gaat dan vaak over kleine kwaaltjes of eerder vreemde lichaamsreacties op het lopen. Ik somde ze even op.

  1. Een zeurende hoest. Het loperskuchje zal wel de meest bekende zijn: na het lopen krijg je plots last van een irritante hoest. Dit komt door een vernauwing aan de luchtwegen en is compleet normaal, vooral tijdens het begin en het einde van het winterseizoen. Het in- en uitademen van koude (vries)lucht is namelijk geen pretje voor onze keel. Eventjes doorbijten tot warmere tijden aanbreken dus. 😉
  2. Of een loopneus. Tijdens het koude winterseizoen besluit je neus plots sympathiek te doen en ook te gaan lopen (haha…). Dit komt ook door de koude winterlucht: de neus zal geïrriteerd geraken en zal meer slijm produceren. Gevolg? Een aantrekkelijke snotneus. Stop dus zeker een zakdoek in je loopbroek! 😉
  3. Een bloedsmaak in de mond. Wie zichzelf al eens tot het uiterste durft te drijven, zal vaak last krijgen van een metaalachtige bloedsmaak in de mond. Dit komt omdat er tijdens intensieve fysieke inspanning rode bloedcellen kapot springen en komt er hemoglobine en ijzer vrij. Geen reden tot paniek, want je zal niet effectief bloeden. Je lichaam goed laten herstellen is dus de boodschap.
  4. Een op hol geslagen spijsverteringsstelsel. Vooral wie lang gaat lopen, zal hierover kunnen meespreken. Plots besluiten je darmen te laten weten dat zij ook nog aanwezig zijn. Gevolg? Je loopt naar de wc. Dit komt voornamelijk door de schokbewegingen tijdens het lopen, en het feit dat de darmen minder bloedtoevoer krijgen. Een oplossing hiervoor is het eten van meer natuurlijke voeding en het eten van minder suikerhoudende voeding.
  5. Een jeuk om de muren van op te lopen. Jeukende benen zijn écht geen pretje tijdens het lopen. Toch is het een probleem dat vaak voorkomt, ook vooral tijdens de winterperiodes. Voornamelijk mensen met een droge huid krijgen hiermee te kampen: het schuren van een loopbroek op een droge huid is om gek van te worden. Smeren, smeren, smeren met die bodylotion!
  6. Een mistig hoofd. Na een lange duurloop lijkt je hoofd vol watten te zitten. Je hebt last van een zweverig gevoel, net alsof je hoofd vol mist zit. Dit komt door een tekort aan glycogeen in de hersenen na een lange inspanning: je hersenen werden als het ware ‘leeggeroofd’ van hun energie. Een hersteldrank of herstelmaaltijd binnenwerken is hierbij de boodschap!

En jij? Ken jij nog vreemde lichaamsreacties op het lopen? Let me know! 🙂

2 gedachten over “6 vreemde lichaamsreacties op het lopen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s