5 redenen waarom je zonnegroeten nooit mag overslaan tijdens de yogales

Iedereen die een beetje yoga-kennis heeft, zal het wel weten: de zonnegroet is zowat dé basis van yoga. De opeenvolging van yogaposes vormt bijna altijd de start van de yogales. En hoewel het heel aantrekkelijk is om er meteen in te vliegen tijdens een stevige vinyasa-les met een aantal uitdagende poses, is het toch belangrijk om de zonnegroet niet over te slaan. Ik somde even vijf redenen op.

  1. De zonnegroet is eigenlijk de opwarming van je yogales. Zoals iedereen wel zal weten, is het belangrijk om voor elke sport voldoende op te warmen. Zo zal je het risico op kwetsuren verminderen. En bij yoga is bestaat je opwarming uit dus de zonnegroet. Afhankelijk van hoe gevorderd je al bent, kan deze 5 tot 10 minuten duren. Dankzij de verschillende poses in de zonnegroet, zal je volledige lichaam opgewarmd zijn. Daarna ben je klaar om andere poses te beoefenen.
  2. De zonnegroet verbetert je flexibiliteit. En laten we eerlijk zijn: flexibiliteit is wat je nodig hebt tijdens de yogales. De eerste keren dat je een volledige zonnegroet zal uitvoeren, zal je waarschijnlijk ook bijzonder stijf zijn nadien. Het is dan ook geen gemakkelijke sequence. Maar hoe meer ervaring met de zonnegroet, hoe meer je zal kunnen genieten van de voordelen: minder spanning op de gewichten, meer elasticiteit in je spieren en vooral: minder spierpijn na de yogales.
  3. Plus, het verbetert de kracht en het uithoudingsvermogen van je spieren. Aangezien de zonnegroet de opwarming van je yogales is, zorgt deze beweging ervoor dat je spieren meer zuurstof gaan krijgen. Hierdoor zal hun kracht en uithoudingsvermogen ook verbeteren.
  4. En het verbetert de coördinatie tussen je lichaam en je ademhaling. Tijdens elke yogales wordt er wel op gehamerd: je ademhaling is superbelangrijk om je te begeleiden tijdens de poses. Bij het uitvoeren van de zonnegroet worden je poses ondersteunt door je ademhaling, wat de coördinatie tussen je lichaam en je ademhaling alleen maar ten goede komt. Bekijk het maar als een basisoefening voor je ademhaling.
  5. Het bereidt je mentaal voor op de rest van de yogales en zorgt ervoor dat je gefocust bent. Naast de fysieke opwarming, is de zonnegroet ook een mentale opwarming. Het bereidt je voor op de rest van de yogales, aangezien je rustig in je ‘yoga-mood’ kan komen. Adem in. Adem uit. 😉

Het mag dus duidelijk zijn: spring nog snel even op je matje en gooi er een paar zonnegroeten tegenaan. 😉

En jij? Weet jij nog een reden waarom je zonnegroeten nooit mag overslaan? 🙂

Een gedachte over “5 redenen waarom je zonnegroeten nooit mag overslaan tijdens de yogales

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s