De beste pre- en postworkout snacks bij elke sport

Iedereen die #thefitlife leeft, weet het wel. Sporten is één ding, voeding het andere ding. Veel sportes hebben namelijk nogal wat problemen om de juiste voeding voor en na het sporten te eten. En laat dan ook nog eens staan dat de beste voeding afhangt van sport tot sport. En wil nu niet iedereen zijn lichaam de beste voeding geven voor en na het sporten, om zo een optimaal resultaat te krijgen? Inderdaad. Dus gelukkig somde ik de beste pre- en postworkout snacks bij elke sport voor jullie op! 😉

HIGH INTENSE INTERVAL TRAINING (HIIT) – CROSSFIT

De meeste aanhangers van HIIT, zijn vaak mensen die weinig tijd hebben. Zo’n training vraagt immers weinig tijd, maar vereist wel een maximale inspanning. HIIT op een lege maag (en dus ook geen energievoorraad) is dus absoluut een no go. Eet daarom een stuk fruit en een energiereep (bij voorkeur met noten en gedroogd fruit) voor het sporten: een snack die makkelijk mee te nemen is, en toch voldoende voedzaam en energierijk is.

Na de training is het belangrijk om de spieren zo snel mogelijk te laten herstellen en te voeden, ze hebben immers een heftige training doorstaan. De oplossing? Een maaltijd met quinoa, groenten en kip. De koolhydraten van de quinoa herstellen het glycogeentekort in de spieren, en de antidoxanten in de groenten en de proteïnen in de kip herstellen de spieren.

KRACHTTRAINING

De sport waarbij men volgens mij het meeste rekening houdt met de voeding is krachttraining. Net zoals bij een cardio-sport, is het bij krachttraining even belangrijk om de spieren van voldoende energie te voorzien, om zo een maximale kracht te kunnen gebruiken tijdens de training. Daarom is een portie Griekse yoghurt met granola een goede pre-workout optie, door de combinatie proteïnen en koolhydraten waarbij je je spieren voorziet van spieropbouwende aminozuren en koolhydraten.

Misschien nog wel belangrijker dan de pre-workoutsnack, is de postworkout snack. Iedereen zal wel het typische beeld kennen van de bodybuilder die na zijn training naar zijn proteïneshaker grijpt. En hij heeft gelijk, want zo’n shake zorgt voor een snelle opname van de nodige voedingsstoffen. De ideale shake bevat 30 gram proteïne voor het spierherstel, maar bevat ook gember en kersensap, wat ontsteking en spierstijfheid tegengaat.

YOGA

Ook bij yoga is het belangrijk om rekening te houden met je voedingspatroon, maar ik denk dat de meeste yogi’s daar (on)bewust al mee bezig zijn. Een yogales volgen met een volle maag is niet echt bevorderlijk voor het zengevoel, dus een smoothie met fruit, melk en yoghurt is de yogi go-to snack.

Postworkout kan je dan best een appelsien een een hardgekookt eitje eten. Vooral na bikram yoga zal je enige liters uitgezweet hebben, het water en pottasium in een appelsien zal ervoor zorgen dat je lichaam in no time weer gehydrateerd is. Daarnaast geven de fruitsuikers je weer energie, en het hardgekookt eitje sluit met haar proteïnen het rijtje dan weer af.

LOPEN – SPRINTTRAINING

De lopers onder ons moeten een onderscheid maken tussen sprinttraining en duurlopen. Tijdens het sprinten hebben ze namelijk explosieve koolhydraten nodig, en tijdens een duurloop langzame koolhydraten. Sprinters kiezen dus best voor een stuk volkorentoast met jam voor ze aan hun training beginnen. Deze snack is licht verteerbaar en zorgt toch voor de nodige koolhydraten, zowel door de toast als door de jam.

Na een sprinttraining te hebben overleeft, mag de loper zich belonen met -jawel!- magere chocolademelk. Deze goddelijke drank is niet alleen dubbel en dik verdiend, maar hydrateert het lichaam, bevat voldoende herstellende proteïne en zorgt voor een nieuwe energievoorraad dankzij de suikers.

LOPEN – DUURLOPEN

Lopers die een lange afstand voor de boeg hebben, hebben uiteraard voldoende energievoorraad nodig. Niemand wil immers halfweg zijn loop ‘leegvallen’. Een energiereep met een hoog eiwitgehalte is hiervoor een goed oplossing. Zo’n reep is meestal makkelijk verteerbaar en voorziet voldoende energie die langzaam wordt vrijgegeven.

Ook na deze training is magere chocolademelk zeker en vast toestaan. En beter nog: je mag er gezouten pretzels bij eten. Het is vanzelfsprekend dat een loper bij een lange afstand een groter energietekort oploopt dan bij een springtraining. De pretzels bouwen het zoutgehalte in het lichaam terug op (wat eerder dus werd uitgezweet) en zorgen ook voor nieuwe energie.

Zo, hopelijk heb ik jullie een beetje meer wegwijs kunnen maken in de wondere wereld der “voeding bij het sporten”. 😉 Ontbreekt er voor jullie toch nog een sport in het rijtje? Let me know! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s