Dit is waarom ik na drie dagen stopte met de Whole30

Afgelopen zondag begon ik vol goede moed aan de Whole30, een 30 daags eetprogramma met een hele hoop restricties. Of met andere woorden: 30 dagen eet je alleen eieren, dierlijke eiwitten, groenten, gezonde vetten en fruit. That’s it. Best streng, maar ik wou het programma volgen om van de ‘suikerdraak’ verlost te geraken en om een aantal kilo’s te verliezen. Ik begon met volle moed, maar op dag drie smeet ik de handdoek in de ring. Dit is waarom ik na drie dagen stopte met de Whole30.

De regels van de Whole30 zijn heel streng: geen granen, geen zuivel, geen peulvruchten, geen bewerkt voedsel en geen suiker. Slik. Voor iemand die toch wel gezond eet, was het best wel schrikken hoeveel van het ‘in mijn ogen gezonde eten’ volgens de oprichters van de Whole30 ongezond is. Maar goed, ik trok naar de supermarkt, kocht een hoop groenten, vlees en eieren en was er klaar voor.

Ik ben mezelf ervan bewust dat ik heel gevoelig ben aan suiker. Ik ben een dessertmens in hart en nieren en kan dan ook niet overleven zonder mijn kommetje havermout met fruit, mijn groene theetjes met suiker én honing en mijn lekkere tussendoortjes in de vorm van zoet bananenbrood of gezonde koekjes. Ik besefte dus maar al te goed dat ik eigenlijk best wel op een ‘suikergolf’ leef. Ik leek niet te kunnen zonder een snack in de voormiddag, namiddag én avond. De Whole30 is hier heel strikt over: je snackt best zo weinig tussendoor, aangezien je drie grote maaltijden per dag eet.

Voor mij was het dan ook zeker wennen om drie grote porties per dag te eten in plaats van meerdere kleinere. Ook een hartig ontbijt was zeker aanpassen, waardoor ik op maandagochtend om 7 uur een gigantisch bord met boerenkool, zoete aardappel en eieren aan het binnenwringen was. Maar tot mijn grote verbazing leed ik die drie dagen dat ik de Whole30 volgde, geen honger. Je eet enorm veel groenten, waaruit je naast de nodige voedingsstoffen, ook de koolhydraten eet.

Wat zorgde er dan toch voor dat ik na drie dagen stopte met de Whole30? Ik vond het oneerlijk dat ik diepongelukkig werd van het verbod op havermout en andere gezonde granen. Ik snakte naar havermout, en ik heb vijf minuten naar een heerlijk uitziende quinoa geitenkaassalade gestaard, mezelf afvragend waarom ik dit gezonde eten niet mag eten.

De meeste mensen die de Whole30 volgen, hebben te kampen met verschillende problemen: overgewicht, spijsverteringsproblemen, verminderde energie,… Problemen die ik eigenlijk niet heb, en dus ook niet kan oplossen met de Whole30. Ik besefte wél dat ik best wel zonder mijn suikerrijke tussendoortjes kan leven, en dat thee zonder suiker of honing niet het einde van de wereld is. Ik had eigenlijk verwacht dat ik meer moeite zou hebben met het stoppen van suiker, dan met het niet-eten van granen en peulvruchten. Maar op dag drie kon ik dus aan niets anders meer dan denken aan een kommetje havermout en die salade met quinoa en geitenkaas. Slik.

Dus na lang twijfelen, mezelf uitschelden, mezelf zwak noemen, besloot ik om toch te stoppen met de Whole30. En ik besloot om er een blog over te schrijven, omdat ik niet gestopt ben omdat ik een opgever ben, maar omdat ik kies voor mijn gelukkige zelf. Ik heb op deze drie dagen wel veel geleerd. Dat ik echt niet zoveel suiker op een dag moet eten, en dat ik niet ga sterven van de honger zonder tussendoortjes. Dat het oké is om af en toe eens een hartig ontbijt (met groenten!) te eten en het fruit wat meer aan de kant te laten liggen.

En die kilootjes die ik graag nog wil kwijtspelen voor de marathon in New York? Die speel ik liever weg door gelukkig achter mijn bordje met gezond eten te zitten, dan mij op dag drie keer doodongelukkig te voelen bij al het ‘ongezonde’ eten dat ik niet mag eten.

Dus ja, dit is waarom ik na drie dagen stopte met de Whole30.

Na het schrijven van deze blog heb ik nog een week geëxperimenteerd met voeding. De afgelopen week volgde ik de Whole30 met een 80/20-regel. Ergens knaagde het wel in mij om zomaar ‘op te geven’. Ik vond een goede tussenoplossing waarmee ik vandaag voor de 100% mee van start ga. Daarover lezen jullie woensdag meer! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s