33 voedingsmiddelen die beter zijn dan een multivitaminepil

Tegenwoordig worden we er bijna mee doodgegooid: we moeten zorgen dat we voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Ons lichaam is namelijk niet in staat om de essentiële 13 vitaminen en mineralen te produceren. De meeste mensen zullen dan ook al snel naar een multivitaminepil grijpen: een snelle manier om toch die geliefde vitamientjes en mineralen binnen te krijgen. Toch is het veel beter (en natuurlijker) om de tekorten aan vitaminen en mineralen uit je voeding te halen. Daarom somde ik 33 voedingsmiddelen op die beter zijn dan een multivitaminepil.

 1. Eén zoete aardappel bevat 865 microgram aan vitamine A, wat overeenstemt met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine A is belangrijk voor een goed zicht, maar ook voor het immuunsysteem en de groei van botten.
 2. Maar ook 120 gram wortel bevat voldoende vitamine A om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen.
 3. En 300 gram Romeinse sla bevat 615 microgram aan vitamine A, goed voor 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 4. 115 gram tonijn bevat 1,17 milligram vitamine B6, wat overeenstemt met 84% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (1,3 – 1,5 milligram). Deze vitamine is belangrijk voor het metabolisme, maar ook voor het zenuwstelsel.
 5. Combineer de zalm met 300 gram gekookte bruine rijst. Deze bevat 0,44 milligram vitamine B6, goed voor 31% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 6. Maar ook gekookte kip is een goede bron van vitamine B6, 65 gram bevat namelijk al 55 gram van die aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
 7. Paprika’s zijn dan weer een goede bron voor vitamine C. Zo bevat één paprika al 95,7 milligram vitamine C, wat voldoende is voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine C is belangrijk voor de weerstand, maar ook voor een gezonde huid en een goede opname van ijzer.
 8. Naast paprika’s bevatten ook 200 gram aardbeien voldoende vitamine C.
 9. En uiteraard de standaard sinaasappel voldoet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 10. Ook avocado’s zijn supergezond, zij bevatten namelijk vitamine E. Een grote avocado bevat 4,16 milligram vitamine E, wat ongeveer 27% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Vitamine E is belangrijk voor een gezonde huid, maar ook voor de weerstand.
 11. Maar nog beter dan een avocado zijn 70 gram amandelen. Zij bevatten voldoende vitamine E om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te voldoen.
 12. En ook krachtpatser spinazie hoort thuis in het rijtje: 450 gram gekookte spinazie bevat 7,49 milligram vitamine E, wat net de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.
 13. Spruitjes zijn dan weer absolute helden op het vlak van vitamine K: 100 gram spruitjes bevat 109,4 microgram vitamine K, wat overeenstemt met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en voor sterke botten.
 14. Wie geen fan is van spruitjes, kan altijd 67 gram boerenkool eten, wat ook de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine K bevat.
 15. En voor de pestliefhebbers: 25 gram basilicum bevat 49,8 microgram vitamine K, voldoende voor 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 16. Naast allerhande groenten en fruit, kan je ook Griekse yoghurt eten. 285 gram Griekse yoghurt bevat namelijk 328 milligram calcium, wat overeenstemt met 33% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Calcium is belangrijk voor sterke botten, voor gezonde tanden en voor de spieren.
 17. Ook mozzarella is een goede bron van calcium: drie sneetjes bevatten 585 milligram calcium, wat overeenstemt met de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 18. Maar ook 225 gram van de minder bekende mergkool bevat 357 milligram calcium, goed voor 35% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 19. Bonen zijn dan weer toppers op het vlak van foliumzuur: 135 gram bevat 356 microgram foliumzuur, voldoende voor 89% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Foliumzuur is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen, maar ook voor de ondersteuning van de foetus bij zwangere vrouwen.
 20. Naast bonen bevatten ook 135 gram kikkererwten voldoende foliumzuur, namelijk 282 microgram, voldoende voor 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 21. En ook zes aspergestengels bevatten 134 microgram foliumzuur, wat overeenstem met 34% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 22. Handjes in de lucht, want ook chocolade is een ware held! 50 gram pure chocolade bevat namelijk 6,5 milligram ijzer, voldoende voor 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ijzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen, maar ook voor de hemoglobineproductie.
 23. En ook 225 gram steak bevat voldoende ijzer om aan 55% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te voldoen.
 24. Bovendien bevatten ook linzen een hoog ijzergehalte: 135 gram linzen bevatten 6,59 milligram ijzer, wat ook weer 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.
 25. Snijbiet is dan weer belangrijk voor het magnesiumgehalte: 136 gram bevat namelijk 150 milligram magnesium, voldoende voor 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (320-420 milligram). Magnesium is belangrijk voor onder andere het metabolisme, proteïnesynthese en de wondheling.
 26. Ook cashewnoten horen zeker thuis in het rijtje. 70 gram cashewnoten bevat 178 milligram magnesium, goed voor 48% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 27. En daarnaast bevatten ook zwarte bonen voldoende magnesium: 135 gram zwarte bonen is voldoende voor 32% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 28. Aardappelen zijn een goede leverancier van kalium. Een grote aardappel bevat namelijk 1,64 gram kalium, voldoende voor 35% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Kalium is belangrijk voor de elektrolytenbalans en de hartfunctie.
 29. 250 gram gedroogde pruimen bevatten 1,4 gram kalium, goed voor 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 30. En ook zongedroogde tomaatjes zijn ware kaliumhelden: 55 gram bevat 1,85 gram pottasium, wat overeenstemt met 35% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 31. Naast tonijn mogen ook scampi’s niet vergeten worden: 165 gram scampi bevat 2,79 milligram zink, wat overeenstemt met 31% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zink is belangrijk voor de neurologische functie van het menselijk lichaam, de weerstand en de celstructuur.
 32. 70 gram pindanoten bevat dan weer 4,73 milligram zink, voldoende voor 53% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 33. En tenslotte weer steak, een medium steak bevat 12,08 milligram zink, wat net voldoende is om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te voldoen.

Zo, een heel waslijst aan voedingsmiddelen. Weg met de multivitaminepil dus! 😉 En jij? Weet jij nog voedingsmiddelen? Let me know! 🙂

Een gedachte over “33 voedingsmiddelen die beter zijn dan een multivitaminepil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s