Healthy Twix (Caramel Shortbread)

Iedereen kent Twix wel, de candybar met het koekje onderin, dan een laag smeuïge karamel, omhuld met chocolade. Maar wisten jullie al dat er ook gezonde Twix bestaat? Jawel, heaven does exits. Ik was in ieder geval al een hele tijd op de hoogte, en deze gezonde versie maken stond al eeuwen op mijn healthy baker bucket list. Toch bleef hij er heel lang op staan, geen idee waarom eigenlijk. Maar toen ik op de yogaworkshop van Studio Stil van Eva Daeleman de gezonde raw karamel shortbread van Tarte Lies proefde, was ik om. NEED. TO. MAKE. IT. NOW.

Uiteindelijk gebruikte ik een andere, gezonde versie die niet raw is, maar minstens even lekker. Een gezonde koekjeslaag van speltmeel, daarboven een dikke karamel van kokosmelk in plaats van dadels en om het feest compleet te maken nog een chocoladelaag van pure chocolade. Here we go. 

Wat heb ik gebruikt (voor één brownievorm, goed voor 16 stukjes heerlijkheid)?

Koekjeslaag:

260 gram volkoren speltmeel (of glutenvrij meel, amandelmeel, boekweitmeel,…)

40 gram kokosbloesemsuiker (of een andere suikervervanger)

80 ml kokosolie

160 ml water

Een zakje bakpoeder

Karamellaag:

180 gram kokosbloesemsuiker (geen andere suikervervanger gebruiken, de kokosbloesemsuiker zorgt voor de karamelsmaak)

400 ml kokosmelk light (bij Albert Heijn kan je light kokosmelk in blik kopen, gebruik dus geen kokosmelk in brik zoals bv Alpro, deze heeft niet de juiste textuur)

13 gram kokosolie

Chocoladelaag:

100 gram pure chocolade, minstens 70% (ik gebruikte Koopmans kookchocolade 76%)

Wat heb ik gedaan?

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleedt een browniebakvorm met bakpapier. Smelt de kokosolie in een kommetje in de microgolf zodat deze vloeibaar wordt (let op: zéker niet kokend). Voeg alle ingrediënten voor de koekjeslaag in een kom en meng tot een deeg. Ik gebruikte hiervoor gewoon een spatel, geen zwaar gerief voor nodig. 😉

Doe het deeg in de bakvorm en druk goed aan. Probeer de laag overal even dik te maken. Bak het deeg voor 20 minuten in de oven.

Ondertussen kan je aan de karamellaag beginnen. Voeg hiervoor alle ingrediënten in een steelpannetje en roer goed door. Breng het mengsel aan de kook en laat indikken tot een smeuïge, romige massa. Blijf goed roeren zodat er niets aanbrandt. Je zal ongeveer 15 minuten je armspieren moeten aanspreken, maar eventueel kan je wat maïzena gebruiken als je vindt dat de karamel te lopend blijft. De karamel gaat zeker nog indikken tijdens het afkoelen.

Wanneer de koekjeslaag gebakken is, haal je deze uit de oven. Eventueel kan je deze met de bolle kant van een lepel nog wat naar beneden duwen, het bakpoeder zorgt er immers voor dat het deeg wat heeft gerezen. Stort de karamel over de koekjeslaag en laat afkoelen.

Terwijl de karamel aan het afkoelen is, kan je de chocolade au bain marie smelten en nog over het geheel gieten. Laat je gezonde Twix volledig afkoelen in de bakvorm (zelfbeheersing, I know), haal hem er daarna uit en snijdt in 16 stukjes.

Geniet ervan! 😉

Moesten er trouwens stukjes overzijn, deze bewaar je best in de koelkast zodat alles stevig blijft. Voor mij smaak het recept zéker naar meer, ik ben al aan het brainstormen over een pindakaaslaag in plaats van karamel, voor een gezonde snickers. 😉

DSC_0050kopie.jpg

Ga jij het recept uittesten? Deel dan zeker een foto op Instagram en tag mij er in (@crossmediagirlontherun). Vind ik leuk!

Een gedachte over “Healthy Twix (Caramel Shortbread)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s