It’s running season! 7 dingen die lopers niet meer mogen doen

Het loopseizoen is terug van start gegaan! De loopschoenen worden afgestoft en de loper is klaar om terug te beginnen lopen (tenzij je net als ik dapper blijft doorlopen in de winter). Deze 7 dingen mag je in ieder geval niet meer doen bij de start van het nieuwe loopseizoen.

  1. Beslissen om een (halve) marathon te lopen om gewicht te verliezen. Het zal misschien logisch lijken dat je gewicht zal verliezen als je veel en lang zal moeten lopen tijdens je training voor een (halve) marathon. Toch is het tijdens je training belangrijk om net voldoende te eten zodat je lichaam de zware runs aankan. Het is dan ook compleet normaal dat je niet zal afvallen tijdens je training.
  2. Enorm veel doelen in één keer proberen te halen. Wanneer je net iets te enthousiast opnieuw begint te lopen, zal je waarschijnlijk meerdere doelen stellen. Toch is het niet zo slim om in één seizoen meerdere grote wedstrijden te lopen. Laten we eerlijk zijn: drie halve marathons, een marathon en nog een paar obstacle runs in een paar maanden tijd lopen is niet haalbaar.
  3. Een PR proberen vast te leggen zonder een goede training. Uiteraard zal je een nieuw PR willen vastleggen. Maar hiervoor volg je best een goed trainingsschema. Dus ja, ook om een PR vast te leggen op een 5K of 10K, zal je toch ook trage, lange runs moeten lopen.
  4. Blijven lopen wanneer je pijn hebt. Het is compleet normaal om een beetje spierpijn te hebben wanneer je opnieuw begint te lopen. Je spieren zullen immers opnieuw moeten wennen. Maar wanneer je blijvende pijn hebt, is het toch beter om eerst eens naar de dokter te gaan.
  5. Stretchen voor elke run. Een goede opwarming is immens belangrijk voor elke run. Maar lange, statische stretches zijn geen goede opwarming. Probeer daarom een dynamische, korte opwarming met bijvoorbeeld jumping jacks en burpees. Hate ‘em, love ‘em. 
  6. Een compleet ander paar schoenen kopen. Bij een nieuw loopseizoen horen waarschijnlijk ook nieuwe loopschoenen. En hoogst waarschijnlijk is er net een nieuw, fancy paar op de markt gekomen. Probeer toch om bij hetzelfde model te blijven en maak geen drastische verandering van bijvoorbeeld een stabiele naar een neutrale schoen.
  7. Exact dezelfde training volgen als vorig jaar. Een nieuw loopseizoen schreeuwt echt om een nieuw loopschema. Ga daarom niet exact dezelfde afstanden en exact dezelfde routes lopen zoals voorheen. Je zal je heel snel gaan vervelen (en misschien zelfs je loopschoenen terug in kast stoppen!).

En jij? Heb jij nog tips? Let me know! 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s