9 dingen die je moet doen tijdens een race week

Het is zover. Na maanden trainen is dé ‘race week’ aangebroken. Je hebt je schema mooi uitgelopen en bent klaar om binnen een aantal dagen het beste van jezelf te geven. Een race week staat meestal dan ook in het teken van tapering en rusten. Toch zou je deze 9 dingen nog moeten doen tijdens race week:

  1. Bereid je voor op elke weersituatie. Het is belangrijk om de weersvoorspelling goed in het oog te houden. Je wil je immers aan de kant al niet kapotzweten in je longsleeve of bibberen van de kou in je T-shirt. Probeer ook niet te veel stresseren over het weer, je kan er toch niets aan veranderen. Regen? So be it. 
  2. Kijk terug op je voorbije maanden. Tijdens race week kunnen de twijfels beginnen toeslaan: ga je het toch wel kunnen? Kijk daarom eens terug op de voorbije maanden en je zal jezelf kunnen verzekeren dat je al het mogelijke gedaan hebt.
  3. Leg al je spullen op voorhand klaar. Wacht niet tot de ochtend of avond voor de race om je spullen bij elkaar te zoeken. Zo is de kans kleiner dat je iets gaat vergeten.
  4. Probeer geen nieuwe dingen uit. Hoewel het superverleidelijk is om voor een race nog een nieuwe outfit te kopen (guilty), doe je dat beter niet. Hetzelfde geldt ook voor nieuwe recepten of energy gels. Tijdens je trainingen mag je er gerust op los experimenteren, maar tijdens race day is het niet het moment om voor onaangename verrassingen te staan.
  5. Bekijk het parcours op voorhand. Wanneer je een nieuwe race loopt, is het supernuttig om online het parcours al eens op te zoeken. Zo weet je ook onmiddellijk of en waar er bevoorrading staat, of dit water of sportdrank is etc. Een voorbereid loper is er twee waard!
  6. Spreek goed af met supporters. Het is superfijn om een bende supporters mee te nemen naar een race. Spreek wel ruim op voorhand af waar ze net op het parcours gaan juichen en waar jullie elkaar na de race gaan terugzien.
  7. Maak een ruime planning. Denk eraan dat bij bekende races er vaak veel verkeer en omleiding is. Om het even te kaderen: voor een 10 Miles vertrek ik thuis rond 11 uur, en loop ik pas om 15 uur.  Op een race kan er massaal veel volk rondlopen en je moet waarschijnlijk ook nog je startnummer gaan halen, je sporttas wegzetten, het juiste startvak zoeken… Niet echt het moment om dus in tijdsnood te zitten.
  8. Rust voldoende uit. Tijdens de race week is het belangrijk om goed uit te rusten, zelfs als dat wil zeggen dat je een workout ga moeten overslaan. Het is nu belangrijker om je lichaam welverdiende rust te geven in plaats van het uit te putten.
  9. Beslis wat je post run treat meal wordt. Want je zal het dubbel en dik verdiend hebben! 😉

En jij? Weet jij nog dingen die je moet doen tijdens race week? Let me know! 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s