MEALPREPPING 101: De beste voeding om te mealpreppen

Het is al even geleden, maar deze week schotel ik jullie weer een nieuwe themaweek voor. Deze keer draait het rond mealpreppen, de sleutel tot succes voor iedereen die gezonder probeert te eten. Uiteraard is mealpreppen niet altijd even gemakkelijk: sommige recepten zijn nu eenmaal niet geschikt om in een bakje te kieperen. Gelukkig is dit de beste voeding om te mealpreppen.

 1. Bruine rijst. Rijst is een ideale graansoort om te mealpreppen: je kan gerust een hele berg voor de rest van de week koken en tot vijf dagen in je koelkast bewaren.
 2. Quinoa. Quinoa is een supergezonde graansoort die je ook snel kan klaarmaken: tien minuutjes in kokend water will do the trick. Wanneer je de quinoa terug opwarmt, kan je dit best in een pan doen met twee eetlepels water en een theelepel olie. Zo wordt de quinoa terug lekker fluffy. 
 3. Havermout. Wie ook z’n ontbijt mealprept, kan altijd voor havermout kiezen: ook deze granen kan je op voorhand koken in in de koelkast bewaren. En voor wie graag all the way gaat: je kan de havermout al in individuele potjes in de koelkast bewaren samen met je toppings. Wanneer je dan snel de deur uit moet, is het gewoon een kwestie van je melk in het potje te doen, het even in de microgolfoven te duwen and you’re good to go!
 4. WortelsBij elke mealprep hoort natuurlijk ook een portie groenten. Wortels zijn hiervoor ideaal: je kan ze al wassen en schillen. Daarna bewaar je ze best in een vochtig stukje keukenpapier in de koelkast zodat ze niet uitdrogen.
 5. Zoete aardappel. Een zoete aardappel klaarmaken kost best wat tijd: zo moet je een zoete aardappel bijvoorbeeld drie kwartier in de oven steken om ‘m te laten poffen. Ain’t nobody got time for that. Daarom kan je op je mealprepdag genoeg zoete aardappels klaarmaken voor de rest van de week, je kan ze immers in de koelkast bewaren en daarna op nieuw opwarmen.
 6. Bloemkool. Ik schreef al eens een blog over de beroemde bloemkoolrijst. Bloemkool is ook een groente die je gemakkelijk kan mealpreppen: je kan de rijst al op voorhand klaarmaken (de bloemkool kuisen en raspen of blenden) en ‘m ter plekke gewoon in de plan klaarmaken. Handig!
 7. Boerenkool. Ook boerenkool kan je snel klaarmaken: gooi ‘m gewoon één minuut in kokend water. Ik doe ‘m vaak in het kookwater wanneer ik rijst of zoete aardappel kook: win-win situatie!
 8. Flespompoen. Er gaat in mijn leven geen week voorbij zonder flespompoen. Ik eet ‘m het liefst geroosterd, maar dan moet je ‘m wel drie kwartier in de oven stoppen. Daarom kan je best een hele pompoen in stukjes snijden en roosteren en ze daarna in de koelkast bewaren. De geroosterde flespompoen kan je tot vijf dagen in de koelkast bewaren.
 9. Eieren. Eieren zijn een gemakkelijke manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Je kan gerust een aantal eieren in één keer koken en in de koelkast bewaren met de schaal errond. Zo kan je gemakkelijk je hardgekookt eitje meenemen on the go. 
 10. Gehakt. Vlees mealpreppen vind ik altijd wat moeilijk: een gewoon stukje vlees droogt al snel uit wanneer je het opnieuw opwarmt. Daarom is mager kippen- of rundsgehakt een betere mealprep-optie: het gehakt zal niet zo snel uitdrogen wanneer je het opnieuw opwarmt.
 11. Linzen: Voor de veganisten onder ons zijn linzen een ideale manier om eiwitten in je mealprep te stoppen. Net zoals granen kan je ze in een grote portie klaarmaken in de koelkast bewaren. Je zorgt er best wel voor dat je ook het kookwater in je bakjes stopt zodat de linzen niet uitdrogen. Wanneer je de linzen gaat eten, kan je ze gewoon afgieten en beginnen smikkelen.

En jij? Weet jij nog voeding die je gemakkelijk kan mealpreppen? Let me know! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s