Energy gels ontcijferd

De NY marathon komt steeds maar dichterbij, en de runs in mijn trainingsschema worden alsmaar langer en langer. Binnenkort zal ik dan ook naar energy gels moeten grijpen om mijn runs succesvol te volbrengen. Tegenwoordig is het aanbod aan energy gels zo groot en je kan al snel het bos niet meer door de bomen zien. Gelukkig ontcijferde ik voor jullie de wondere wereld van de enegery gels. 😉

VOOR WIE?

Energy gels zijn een ideale manier om de koolhydraten aan te vullen tijdens het sporten. Het menselijk lichaam kan namelijk maar voldoende energie produceren om 60 minuten intensief te sporten. Wanneer je je koolhydraatvoorraad in je lichaam niet aanvult, zal je dus last krijgen van ‘de man met de hamer’. Lopers die langer dan 60-75 minuten lopen, moeten dus hun vocht en koolhydraten aanvullen.

WAT

Zoals ik eerder al aangaf, zijn energy gels de ideale manier om je koolhydraatvoorraad aan te vullen. Uiteraard is er niks mis met bijvoorbeeld een banaan of reep te eten, maar tijdens het hardlopen is dit niet zo praktisch. Energy gels zijn kleine zakjes gevuld met een stroperige vloeistof die enorm veel koolhydraten bevatten. Ze geven dan ook een betere energy boost dan bv. een sportdrank omdat het veel geconcentreerder is. Met andere woorden: een energy gel heeft onmiddellijk effect.

Er zijn verschillende soorten gels verkrijgbaar. Met of zonder cafeïne, met extra magnesium, honderden smaken… Ik onderscheid grofweg drie soorten gels:

  • Normale gels, hiervoor heb ik gels van 3Action. Bij gewone gels is het heel belangrijk om ook water te drinken, aangezien je ander maagklachten zal krijgen omwille van de hoge concentratie koolhydraten.
  • Hydro gels, hiervoor heb ik ook een gel van 3Action. Deze gels zijn al aangelengd met water.
  • Gelsnoepjes, momenteel gebruik ik Powerbar en 3Action. Voor mij is het absolute voordeel dat gelsnoepjes niet zo geconcentreerd zijn zoals de normale gelverpakkingen. Ik moet mijn echte gels nog testen, maar gelsnoepjes geven in ieder geval geen maagklachten door de lagere concentratie. Zo neem je dan ook wel meer gelsnoepjes in, verspreid over de tijdsduur waar je normaal een enery gel zou nemen.

HOE EN WANNEER?

Hoe en wanneer je net een energy gel moet innemen, is voor elke sporter anders. Elk lichaam reageert namelijk anders. Daarom is het belangrijk om tijdens trainingen zoveel mogelijk uit te testen welke gel nu net ideaal is voor jou. Let er vooral op dat je niet te veel gels gaat gebruiken, je lichaam kan maar 30-60 gram koolhydraten per uur opnemen.

Een beetje een theoretische uitleg, maar hopelijk hebben jullie nu ook meer inzicht over het hoe en wat van energy gels. 😉

En jij? Heb jij al energy gels gebruikt? Let me know! 🙂

 

Een gedachte over “Energy gels ontcijferd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s