Mentale tips om door je eerste halve marathon te geraken

Een halve marathon lopen is fysiek een uitdaging. Die 21 kilometer lopen vraagt immers een grote inspanning. Maar een halve marathon lopen is niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook mentaal. Zeker wanneer je je allereerste halve marathon loopt. Tijdens die kilometer vecht je namelijk ook een mentale strijd. Daarom somde ik een aantal tips op om door je eerste halve marathon te geraken.

KILOMETER 0-8:

  • Begin rustig. Aan de start voel je je sterk en zelfzeker, maar schiet er niet als een haas vandoor zodra je over de startlijn loopt.
  • Probeer om een negatieve split te lopen doorheen de wedstrijd. Je eerste helft zou je dus op een rustiger tempo dan de tweede helft. Geloof me maar: je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.
  • Denk eraan dat je je eigen halve marathon loopt. Probeer de andere lopers die je inhalen dus te negeren. Vandaag gaat het tussen jou en die 21 kilometer.
  • Vermijd om emotioneel te worden. Tijdens de halve marathon in Disneyland stond ik praktisch al in tranen aan de start, gewoon omdat ik zo fier was dat ik zo maar eventjes een halve marathon door m’n favoriete park zou lopen. Maar je kan je mentale energie beter opsparen tot de laatste (kilo)meters.

KILOMETER 10-16:

  • Nu je over de helft van de halve marathon bent, is het een goed idee om de resterende afstand op te delen in kleinere segmenten. Vooral wanneer je het moeilijk krijgt, helpt het echt om je te focussen op kleinere afstanden.
  • Denk aan alles wat je tot nu toe al bereikt hebt. Wanneer je het gevoel hebt dat je in de zevende cirkel van de hel bent belandt, is het het ideale moment om terug te blikken naar de harde training die hebt gedaan. Jij bent nu al een superheld!
  • Versla de verveling. Wanneer je al een tijdje onderweg bent, kan de verveling toeslaan, zeker wanneer er op dat moment niet veel supporters aan de kant staan. Zet een paar motivation songs op, praat met andere lopers, tel lopers in plaats van schaapjes, …

KILOMETER 17-21

  • Focus om de omgeving rondom je. Je zal waarschijnlijk het moment bereikt hebben dat je jezelf niet meer zo comfortabel voelt. Alles plakt, je benen doen pijn, je hebt verschrikkelijke dorst, … Focus daarom op het landschap, andere lopers of supporters.
  • Praat tegen jezelf. De laatste kilometers zal je diep moeten gaan om nog wat extra loopkracht te vinden. Gebruik een paar running mantra’s om jezelf moed in te praten. Denk aan hoe geweldig je jezelf zal voelen wanneer je over de eindstreep loopt.
  • Maak kleine milestones. Het moment dat je echt kan gaan aftellen is aangebroken. Nog één kilometer, nog vijfhonderd meter, nog één minuut, nog één flinke aanzet eeeeeeen … FINISH! 😉

En jij? Heb jij nog mentale tips om door je eerste halve marathon te geraken? Let me know! 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s