Hoe BCAA’s ook lopers kunnen helpen

Onlangs had ik het al eens over het gebruik van energy gels bij het lopen van lange duurlopen. Maar niet alleen energy gels zijn daarbij nuttig voor lopers. Ook BCAA’s, hoewel ze vooral in de fitnesswereld gekend zijn, hebben een positieve invloed op de loopprestaties. Ik leg het even uit.

Zoals we allemaal wel weten leidt sporten tot vermoeidheid, maar ook spierschade en spierafbraak (hallo spierpijn!). Dat klinkt heel vreemd, want sporten is immers gezond en goed voor je lichaam. Hoeveel spierschade en –afbraak je hebt, hangt af van de intensiteit van je inspanning. En uiteraard wordt je door het herstel beter én sterker. Hoera!

Hoe doe je dat? Om de spierschade zoveel mogelijk te gaan beperken en herstellen, miet je voldoende eiwitten gaan gebruiken in combinatie met rust. Je spierschade zijn eigenlijk kleine scheurtjes in je spieren, die je alleen kan ‘opvullen’ met proteïnen (eiwitten), aangezien spieren opgebouwd zijn uit eiwitten. Deze complexe moleculen becatten duizenden fijne structuren die aminuzuren genoemd worden. Een derde van je spiermassa is opgebouwd uit BCAA’s: L-Valine, L-Leucine en L-Isoleucine, de meest gekende aminozuren in de sportwereld.

Je lichaam kan deze essentiële aminozuren niet zelf aanmaken, daarom moet je ze via je voeding of in de vorm van supplementen innemen. En zoals ik al eerder zei, is het enorm belangrijk om voldoende aminozuren in te nemen om je beschadigde spierweefsel te herstellen. En hoewel BCAA’s vooral door fitnessers na een intensieve krachttraining gebruikt worden, kunnen ook lopers BCCA’s gebruiken.

Duursporters (lopers dus) gebruiken best aminozuren tijdens het lopen, zodat je minder last hebt van spierafbraak tijdens de inspanning. Zo ga je je inspanning ook langer kunnen volhouden. En om het lopers gemakkelijk te maken, bestaan er net zoals energy gels ook BCAA gels, van bijvoorbeeld Isostar. Zo sla je twee vliegen in één klap, want deze geld bevatten ook de nodige koolhydraten voor energie. Zo heb ik bijvoorbeeld de BCCA gel van Isostar in de smaak bosvruchten en zal deze binnenkort zéker eens testen.

Uiteraard kunnen lopers ook nà de inspanning zeker ook BCAA’s innemen. Zo zal je immers profiteren van een sneller spierherstel en zelfs spieropbouw. Hiervoor kan je dan best BCAA in poeder of tabletvorm gebruiken.

Zo, een hele lap (wetenschappelijke) uitleg, maar hopelijk zijn sommige lopers er mee geholpen. In ieder geval geldt uiteraard de regel, net zoals bij het gebruik van energy gels: testen, testen en nog eens testen!

Wist jij al dat lopers ook BCAA’s kunnen gebruiken? Of heb je er al ervaring mee? Let me know! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s