De ideale looppartner: Garmin Fenix 5S

In januari besloot ik mezelf op een nieuw sporthorloge te trakteren. Ik was jarig, ik begon mijn training voor de New York Marathon… Meer excuses had ik eigenlijk niet nodig. 😉 Na wat onderzoek (en het besluit om niet meer voor TomTom te kiezen), viel de keuze op de Garmin Forerunner 235. Maar ondertussen heeft Garmin een nieuw paradepaardje aan hun uitgebreide assortiment toegevoegd: de Fenix 5S. En ik was de gelukkige vogel die het horloge een aantal maanden mocht testen. Lees snel meer!

Wat is de Garmin Fenix 5S?

De Fenix 5S is een sporthorloge voor fanatieke sporters. Zo heeft het horloge veel handige functies met uitgebreide mogelijkheden. Serieus. Je kan er zowat een miljoen sporten mee doen, zelfs surfen skiën, golfen,…! Er bestaan drie varianten: de Fenix 5 (de gewone), de Fenix 5S (bedoelt voor vrouwen en is dus kleiner) en de Fenix 5X (het grootste model). De adviesverkoopprijs is 699 euro.

Hoe ziet de Garmin Fenix 5S eruit?

Garmin heeft duidelijk ook naar het uiterlijk van de Fenix 5S gekeken. Het horloge heeft een strak design met een sportieve look. Zo bestaat er bijvoorbeeld een stoer zwart model, maar ook een elegant rosé goud model. En zoals jullie wel door hebben, ben ik lid van #teamrosé. Het horloge heeft dan ook de afgelopen maanden mijn pols niet verlaten. 😉

Bovendien kan je ook met behulp van de Quickfit-bandjes snel en gemakkelijk je horloge een ander uiterlijk geven. Zo zijn er siliconen bandjes, maar ook metalen en lederen bandjes verkrijgbaar. Je laat je horloge er dus uitzien zoals je zelf wil.

Maar nog specialer is dat de Fenix 5S een display heeft van Saffierglas. Dit merk je uiteraard in de prijs, maar zo is het display beter beschermd tegen krassen. Toch wel een must bij een sporthorloge, niet? Rond het display zitten tenslotte nog vijf fysieke knoppen verwerkt, de Fenix 5S heeft dus geen touchscreen. Wanneer ik de Fenix 5S met mijn Forerunner 235 vergelijk, vind ik de Fenix 5S niet alleen het mooiste sporthorloge van de hele wereld, maar voelt hij ook veel duurzamer in vergelijking met de plastic ‘kast’ van de Forerunner 235.

E83ACE7D-5299-4EE8-AD2E-CF70176FFB9D

Wat kan de Garmin Fenix 5S allemaal?

Het grootste pluspunt voor mij (en eigenlijk een must bij elk sporthorloge)? Een ingebouwde hartslagmeter (bye bye schurende borstband) en een GPS sensor om zo nauwkeurig mogelijke statistieken te krijgen. Dûh. De Fenix 5-5S meet ook je hartslag gedurende de hele dag.  Tijdens mijn conditietest heb ik trouwens de nauwkeurigheid van de hartslagmeting van Garmin (Forerunner 235) kunnen vergelijken met de ‘officiële hartslagmeting’, en deze was heel nauwkeurig.

Zoals ik eerder al aangaf, zijn er maar weinig sporten die de Garmin Fenix 5S niet meet. Voor multisporters is de Fenix 5S dus een echte holy grail. Als pluspunt herkent hij ook automatisch sporten. Je krijgt ook enorm veel trainingsstatistieken. De meeste standaard sporthorloges meten de snelheid, hartslag, verbruikte calorieën en afstand. De Fenix 5S doet er nog een schepje bovenop met een schatting van de hersteltijd, de VO2-Max (dat doet de Forerunner 235 ook voor beiden), de efficiënte van de training (aeroob of anaeroob) en de prestatieconditie.

Daarnaast is de Fenix 5S niet alleen een sporthorloge, maar ook een activiteitenmeter. Je gelopen stappen, het aantal trappen, je verbrande calorieën, de kwaliteit van je slaap… Alles weet ‘ie. Wie het dus interessant vind om veel te weten te komen over je fysieke conditie en je activiteitsniveau, kan met met de Garmin Fenix 5S een hele hoop gegevens analyseren.

Je kan de Garmin Fenix 5S ook helemaal personaliseren en instellen om jouw sportief doel te bereiken. Niet alleen de wijzeplaat kan je instellen, maar je kan ook je favoriete sporten opslaan zodat ze binnen ‘handbereik’ staan, en je kan ook je gegevens zo aanpassen dat je de meest interessante kan aflezen. Daarnaast kan je via de Garmin Connect applicatie ook nog persoonlijke hartslagzones instellen.  Allemaal geweldige functies, toch?

Nog een extra superbelangrijke functie van Garmin? De Live Track functie, waarbij je je activiteit (en belangrijker) je locatie kan delen met personen. Met Garmin sport je niet alleen professioneel, maar ook veilig. De mama is Garmin in ieder geval ook heel dankbaar. 😉

Als extra bovenop de Live Track functie bevat de Fenix 5S ook nog een navigatiefunctie waarbij je steeds de weg kan terugvinden. Bovendien kan je ook routes opslaan zodat je ze later opnieuw kan lopen/fietsen/eender wat. Misschien moet ik toch maar eens een trailrun uitproberen, want met de Fenix 5S is verdwalen onmogelijk. 😉

Om het ook nog even over het GPS-signaal te hebben: I love it. Gedaan met urenlang te wachten op GPS-signaal (zoals bij mijn TomTom Runner Cardio vaak het geval was), want de Fenix 5S vindt supersnel een signaal, ook wanneer ik wissel tussen verschillende locaties (thuis vs. werk). Ook wanneer ik een bos ga lopen, blijft de Fenix 5S het GPS-signaal tussen de euhm… Bomen zien. 😉

Via Garmin Connect kan je ook nog allerhande widgets downloaden om ook het maximale uit de ‘smartwatch’-functie te halen. Want jep, ook de Garmin Fenix 5S kan je instellen als smartwatch. Zo krijg ik niet alleen trainingsstatistieken te zien op mijn pols, maar ook notificaties van mijn smartphone, mijn agenda, het weerbericht…

Wie trouwens denkt dat al deze functies zorgen voor een leegloop van de batterij… Die heeft het mis. De Fenix 5S kan gemakkelijk zo’n twee weken mee als je hem als horloge gebruikt. Met een ingeschakeld GPS-signaal houdt hij het zo’n 24 uur vol. Ik laad de Garmin Fenix 5S één keer per week op, en ik train vijf keer per week waarvan één lange duurloop van minstens twee uur, en drie trainingen van ongeveer een uur. En dan heb ik nog 20% batterij over. Punt gemaakt. 😉

Mijn conclusie?

Het is gemakkelijk om af te schrikken van de verkoopprijs van 699 euro, maar de Garmin Fenix 5S is het zeker waard. Dankzij alle uitgebreide functies is het horloge een must voor (multi)sporters die vaak trainen. Het feit dat je ook nog een hoop smartwatchfuncties hebt op het sporthorloge, maakt eigenlijk dat het toch een twee-voor-de-prijs van één verhaal is, toch? 😉 Kopen die handel!

Dankjewel Garmin voor deze geweldige gelegenheid om de Garmin Fenix 5S te kunnen testen. I love it.

Dit is een gesponsord bericht, maar dat verandert echter niets aan mijn eerlijke mening over deze producten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s