8 dingen die niemand je vertelt bij (het trainen voor) een marathon

Wanneer je gaat trainen voor een marathon, weet je wel dat je waarschijnlijk veel en lang zal moeten lopen. Dûh. Maar toch zijn er toch acht dingen die niemand je vertelt bij het trainen voor een marathon.

  1. Je enthousiasme gaat vervangen worden door angst. De eerste weken na de officiële bevestiging blaak je van enthousiasme. Want jaaaa, jij gaat een marathon lopen! Toch begint dat gevoel stillaan af te ebben en wordt het zelfs vervangen door angst. Want jaaaa, jij moet zomaar eventjes 42,2 kilometer gaan lopen. Slik.
  2. Niet iedereen gaat je steunen. Wanneer je je omgeving op de hoogte brengt van je zotte plannen, gaat iedereen superveel bewondering voor je hebben en je steunen. Bijna iedereen. Want er is altijd wel een vriend die niet snapt waarom je niet meer laat weggaat, of een of ander familielid die beweert dat een marathon lopen supergevaarlijk is voor je lichaam.
  3. Je spijsverteringsstelsel gaat op hol slaan. Je trainingsschema dient niet alleen om je benen te trainen, maar ook je spijsvertering. Je zal immers (op een onaangename manier) merken dat je meer op je voeding gaat moeten letten wanneer er een lange duurloop op de planning staat. Gelukkig kan je tijdens deze periode nog allerlei voeding en energy gels testen zodat je op er op the big day helemaal klaar voor bent.
  4. Je voeten gaat pijn doen. Het is geen geheim dat je voeten niet zo gelukkig zijn als ze meer dan 20 kilometer moeten lopen. En ook al leek dat paar loopschoenen als wolkjes te lopen in de winkel, na je lange duurloop ben je zielsgelukkig dat je je teenslippers of comfy Uggs mag aandoen. Praise the lord.
  5. Trainen voor een marathon is duur. Je weet op voorhand dat je wel een nieuw paar loopschoenen tijdens je trainingsschema zal moeten komen, maar oh my god, je lijkt nooit loopschoenen en loopkledij genoeg te hebben. Drie paar loopschoenen en zes verschillende outfits PER SEIZOEN zijn geen overbodige luxe, zeker wanneer je vier tot vijf keer per week gaat/moet lopen.
  6. Je krijgt te maken met running nightmares. Hoe dichter race day komt, hoe meer last je zal krijgen van nachtmerries. Je bent te laat, je bent je loopschoenen vergeten,… Horror, horror, horror!
  7. Alles kan mislopen op race day. Hoewel je maandenlang hebt getraind en hebt toegeleefd naar die ene dag, kan het nog steeds mislopen. Je bent een loper, geen robot. Shit happens. Laat deze tegenslag een motivatie zijn voor je volgende marathon.
  8. Life goes on. Proficiat! Jij, die gedacht had dat je die 42,2 kilometer nooit zou kunnen lopen, hebt het geflikt! En hoewel je het uiteraard weken van de daken wil schreeuwen, is het hard om te realiseren dat het leven gewoon verder gaat. Hoewel je omgeving de eerste dagen nog geïnteresseerd is in je ervaring, hoeven ze na twee weken echt geen uitgebreid kilometer-tot-kilometer verslag meer. Deal with it.

Weet jij nog dingen die niemand je vertelt bij (het trainen voor) een marathon? Let me know! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s