Mijn New York Marathon race plan

Aan de startlijn van een marathon staan zonder een race plan, lijkt me niet het beste idee aller tijden. Je loopt niet zomaar eventjes 42.2 kilometer zonder (mentale) voorbereiding. Dit is dan ook mijn race plan voor de New York Marathon.

ETEN & OUTFIT

Tijdens mijn trainingsweken kon ik mijn voedingsplan uitgebreid testen naar aanloop van D-day. Ik zal dan ook naar goede gewoonte koolhydraten stapelen met pannenkoeken, verspreid vanaf het moment dat ik opsta, tot een uur voor de start. Ook mijn energieplan tijdens de marathon zelf bestaat uit de energy gel shots van Powerbar in de sinaasappelsmaak. Hiervan neem ik, na 30 minuten lopen, elk kwartier een snoepje.

Dit wil dan ook zeggen dat ik, naast mijn iPhone en iPod, ook twee zakjes van de snoepjes zal moeten meenemen onderweg. Gelukkig kan ik dit allemaal kwijt in de Pace Rival Crop legging van Lululemon, die ik (voorlopig) combineer met een dry fit knit T-shirt van Nike. Hoe vaak ik per dag de weersvoorspelling in New York check, het blijft maar veranderen. Daarom neem ik voor de zekerheid ook een longsleeve en topje mee, ook in het dry fit knit materiaal.

Op dit moment ben ik nog niet 100% zeker over mijn schoenkeuze. In eerste instantie zou ik met mijn Air Pegasus 33 lopen, omdat van alle schoenen die ik heb, deze het beste zitten. Met deze schoenen liep ik ook mijn PR op de halve marathon in Eindhoven. De Zoom Fly’s zijn – voor mij – alleen geschikt voor intervaltrainingen en korte afstanden, omdat ze de perfecte landing vragen (en die schiet er bij mij een beetje in wanneer ik moe ben/lang loop). Ook de Air Pegasus 34 zijn niet de perfecte match, want deze zijn breder dan de Pegasus 33, waardoor ik met mijn smalle voetjes naar binnen zak en lijk te ‘schuiven’ in de schoenen wanneer ik al een heel aantal kilometers achter de rug heb.

Vorige week bestelde ik nog de Saucony Freedom ISO. In eerste instantie om ze ‘gewoon’ te dragen, maar was toch te nieuwsgierig om er geen testrondje op te lopen. En deze schoenen lijken zelfs nog beter te zitten dan de Air Pegasus 33, ook omdat ze een heel smalle pasvorm hebben. Helaas heb ik deze door de taper periode niet langer kunnen testen dan 14 kilometer, dus ik heb geen idee of ze na 35 kilometer ook nog even fijn gaan zitten. In ieder geval neem ik beide paar schoenen mee, en beslis ik nog wel ter plekke.

PACE

Volgens mijn trainingsschema van Energy Lab zou ik de marathon kunnen finishen in 275 minuten, of ruwweg 4u30. Eerst leek me dat heel traag, tot ik me begon te verdiepen in het parcours. New York is dan misschien de mooiste marathon, maar zeker ook de moeilijkste. Je start niet alleen op de Verrazano Bridge waardoor je de eerste anderhalve kilometer naar omhoog loopt, maar ook onderweg loop je nog over vier andere bruggen, en loop je ook in Manhattan een heel stuk op vals plat.

Om na 4u30 lopen over te finish te lopen, zou ik een gemiddelde pace moeten aanhouden van 06:19/km. Een pace die ik tot nu toe nog niet heb gehaald tijdens een duurloop. Hierbij zeg ik ook bewust een duurloop, want tijdens een wedstrijd zoals de halve van Eindhoven liep ik 05:36/km. Maar uiteraard spreken we hier dan ook over de helft van de afstand. Ergens denk/hoop ik diep vanbinnen dat ik door de adrenaline en het ‘wedstrijd’-gevoel toch wel die gemiddelde pace kan aanhouden, zeker omdat je altijd wel iemand rondom je hebt lopen (in plaats van alleen over de straat te tsjokken tijdens een duurloop).

Ik heb ook al besloten om de marathon ‘mentaal’ in vijf stukken te breken: vier keer 10 kilometer, en dan de laatste 2,2 kilometer. Na 40 kilometer zullen die (hopelijk) aanvoelen als een ererondje. Want laten we eerlijk zijn: ik krijg alleen maar zenuwen als ik bedenk dat ik nooit verder dan 30 kilometer heb gelopen.

Daarnaast ben ik ook voorbereid op de moeilijke punten van deze marathon: de laatste stijgende meters op Queensboro Bridge, 5th avenue en Central Park, en mezelf niet laten opjutten door het publiek dat rijen dik staat toe te juichen.

Laten we dan nu ook hopen dat ik dit plan niet overboord gooi zodra ik het startschot hoor. Of dat zo zal zijn, kunnen jullie live volgen via de applicatie van de TCS New York Marathon aan de hand van mijn loopnummer 40534. Mijn wave start om 10u40 lokale tijd, wat overeenkomt met 16u40 Belgische (en Nederlandse) tijd. Wish me luck!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s