Vijf fouten die elke loper bij een eerste marathon maakt

Superspannend, een allereerste keer een marathon lopen. Know the feeling. 😉 Je eerste 42,2 kilometer lopen is misschien wel de allerbelangrijkste wedstrijd van je leven. Let dan vooral goed op dat je deze vijf fouten bij een eerste marathon zeker niet maakt.

  1. De taperweek negeren. Het klinkt super onlogisch, de weken voor je wedstrijd plots veel minder gaan lopen. De verleiding om toch nog een lange duurloop in je laatste trainingsweken te gaan lopen, is echt geen goed idee. Je lichaam heeft immers ongeveer vier weken nodig om volledig te herstellen van zo’n lange inspanning. En je wil superfit aan de startlijn staan, toch?
  2. Vergeten om je koolhydraten aan te vullen tijdens de race. Bij je eerste marathon giert de adrenaline ongetwijfeld door je lijf, waardoor het zal lijken alsof je kilometers lang gaat kunnen volhouden. Vergeet vooral niet om je energievoorraad aan te vullen door regelmatig een gel(snoepje) in te nemen. Niemand ziet de man met de hamer graag komen.
  3. Te snel van start gaan. Het lijkt een goede strategie om snel te starten, aangezien je energie op kilometer 42 ver zoek zal zijn. Toch kan je ook bij een marathon beter een negatieve split lopen, waarbij je de tweede helft van je wedstrijd sneller loopt dan de eerste. Zo spaar je energie om later nog een extra tandje te kunnen bijsteken.
  4. Iets nieuw proberen op race day. Vooral wanneer je je eerste marathon in het buitenland loopt, is de kans groot dat je gewoonlijke sportdrank of energy gels niet verkrijgbaar zijn. Wees daarom voorbereid en neem je eigen, uitgeteste drank en voeding mee, om te voorkomen dat je maagdarmklachten gaat krijgen. Tijdens een marathon kan je natuurlijk geen flessen sportdrank meesleuren, maar energy gels kan je zeker wel meenemen. Vraag ook aan supporters of zij je tijdens het parcours een flesje sportdrank kunnen aangeven.
  5. Uit de bocht gaan bij je post race meal. Uiteraard heb je een feestmaaltijd na je eerste marathon dubbel en dik verdiend. Vergeet echter geen rekening te houden met de impact van voeding op het herstel van je lichaam. Vlak na de finish eet je best een proteïnerijke snack of maaltijd, daarna is er nog genoeg tijd om te gaan vieren (hier met die Shake Shack! 😉 ).

Ken jij nog fouten die een loper kan maken bij een eerste marathon? Let me know! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s