De 96 beste looptips en –hack: je uitrusting (1-15)

Wie meer dan alleen maar wat recreatief wil lopen, kan alle tips & hacks rond lopen gebruiken. Daarom zocht ik de beste bij elkaar, goed voor 96 gouden tips en hacks. Hier krijgen jullie alvast deel één: de uitrusting die je nodig hebt.

 1. Koop de juiste loopschoenen. Je loopschoenen zijn uiteraard het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. De juiste schoen zal er niet alleen voor zorgen dat je comfortabel loopt, maar ook dat je prestatie verbeterd wordt en je geen blessures oploopt.
 2. Bezoek een loopspeciaalzaak. Zelf bepalen welke loopschoen jouw ideale match is, is zoeken naar een speld in een hooiberg. Ga daarom naar een loopspeciaalzaak om een schoenanalyse te laten uitvoeren en zo je perfecte paar loopschoenen aan te meten. Voor de Belgische lopers onder ons: Runner’s Lab (HYPERLINK) is de absolute place to be. Bovendien zijn ze ook gespecialiseerd in het maken van aangepaste zolen, moest je dit nodig hebben.
 3. Draag de juiste kledij. Hierover schreef ik al eens een blogpost, en kan je hier terugvinden (HYPERLINK).
 4. En om een absolute rookie mistake te vermijden: let er ook op dat je de juiste sokken draagt. Het wordt zo vaak over het hoofd gezien, maar is minstens even belangrijk als de rest van je outfit. Mijn advies omtrent loopsokken kan je ook in dit artikel terugvinden (HYPERLINK).
 5. Investeer in meer dan in één paar loopschoenen. Een studie, gepubliceerd in the British Journal of Sports Medicine, toonde aan dat lopers die gedurende zes maanden tussen verschillende modellen van loopschoenen afwisselden, 40% minder kans hadden op een loopblessure dan lopers die dat niet deden. Via de Nike Running app (maar ook via MapMyRun bv.) kan je ook bijhouden hoeveel kilometers je op elk paar hebt gelopen, ook heel handig!
 6. Verzorg je schoenen. Om zo lang mogelijk van je loopschoenen te kunnen genieten, is het uiteraard belangrijk om ze regelmatig te laten verluchten en te poetsen. Gooi je schoenen niet zomaar in de wasmachine, zo gaat je demping verloren. Was ze met de hand en gebruik een oude (tanden)borstel om vlekken, vuil en modder zachtjes weg te wrijven. Laat ze daarna drogen in de open lucht, op een zonnige plaats.
 7. Vervang je schoenen op tijd. Uiteraard zijn loopschoenen beperkt houdbaar. Ze slijten af en verliezen hun demping. Er is geen universele formule die kan bepalen wanneer je paar loopschoenen ‘op’ is, want dat hangt af van zoveel factoren (de ondergrond waarop je loopt, je gewicht, je wekelijkse kilometers, je trainingsintensiteit, tot zelfs het klimaat waarin je loopt). Hou er rekening mee dat gemiddeld een loopschoen maximaal 800 tot 1000 kilometer aankan. Zoal ik eerder al aangaf: houd het aantal gelopen kilometers op je schoenen bij.
 8. Knoop je veters op de juiste manier. Veters knopen is iets wat we op vijfjarige leeftijd geleerd hebben. Toch zijn er nog verschillende andere manieren en technieken om de veters van je loopschoenen vast te knopen. De verschillende knooptechnieken hebben een invloed op je kracht, pronatie en voetbiomechanica. Dankzij deze infographic kan je de verschillende technieken zien (HYPERLINK).
 9. Kleed je alsof het 10 graden warmer is. Een loopoutfit kiezen tijdens de winter is een uitdaging, want je riskeert al snel dat je te warm bent aangekleed. Je zou warm moeten hebben, zonder dat je zweet. Daarom zou je jezelf moeten kleden alsof het 10 graden warmer is. En geen paniek als je de eerste minuten toch koud hebt, want je warmt onderweg wel op dankzij je inspanning.
 10. Gebruik spikes wanneer je in de sneeuw gaat lopen. Als je tot één van de moedigen behoort die zich niet laat afschrikken door sneeuw, koop je best een paar spikes om aan je loopschoenen vast te maken. Zo zal je meer controle en stabiliteit hebben tijdens het lopen op sneeuw en ijs.
 11. Let op speciale aanbiedingen om geen fortuin uit te geven aan je uitrusting. Wanneer je veel gaat lopen, lijkt het wel alsof je sportkledij constant in de wasmand ligt. Je lijkt nooit genoeg te hebben! Om je bankrekening dan ook gezond te houden, kan je best speciale aanbiedingen in het oog houden. Sla je slag tijdens de solden op de Nike-website of Zalando, maar denk ook eens aan Decathlon voor basic topjes en T-shirts, en accessoires zoals drinkgordels en smartphonehouders (HYPERLINK). En wie graag buiten de solden nog graag Nike aan een fijn prijsje shopt, kan altijd terecht bij een Nike Outlet Store. Hiervoor maakte ik al eens een vlog, en regelmatig rijdt ik nog eens naar de winkel in Schelle of Roermond (HYERLINK).
 12. Gebruik een loopapplicatie. Meten is weten, ook bij lopen. Als beginner is het dan ook ideaal om een loopapplicatie op je smartphone te installeren om alles bij te houden. Als je ook een sporthorloge gebruikt, is de kans groot dat hier al een app aan gekoppeld is. Andere aanraders zijn Nike Running Club en Strava.
 13. Gebruik een hartslagmeter. Wie graag nog meer statistieken wil, gebruikt best een hartslagmeter. Je kan kiezen voor een borstband, of een polsmeting die verwerkt zit in een sporthorloge.
 14. Bescherm je elektronica. Ons klimaat is niet het leukste: vaak zal je in de (gietende) regen moeten lopen, en dan is het ook belangrijk om je elektronica tegen waterschade te beschermen. Gebruik hiervoor een doorzichtig ziplock zakje.
 15. Denk aan je sleutels. Wanneer je je sleutels in een zakje van je loopbroek stopt, hoor je ze vaak rinkelen wanneer je loopt. Annoying!! Bind ze daarom in je schoenveters, zo kan je je sleutels toch meenemen.

Ken jij nog handige loophacks voor je uitrusting? Let me know! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s