De 96 beste looptips en –hack: beginnertips (16-26)

Wie meer dan alleen maar wat recreatief wil lopen, kan alle tips & hacks rond lopen gebruiken. Daarom zocht ik de beste bij elkaar, goed voor 96 gouden tips en hacks. Na deel één komt uiteraard deel twee: de beginnertips.

 1. Start met lange wandelingen. Als je al redelijk actief bent (je sport regelmatig tijdens de voorbije 3 – 6 maanden), kan je dit stadium overslaan. Maar voor een beginner, is het belangrijk om de juiste basis op te bouwen. Begin dan ook eerst met wandelen, om zo je lichaam voor te bereiden en de intensiteit op te bouwen.
 2. Wandelen/lopen. Na een maand voorbereidend wandelen, zou je fit genoeg moeten zijn om al joggend een paar intervals in je workout te steken. Dit noemt ook wel de wandelen/lopen-methoden, en is ideaal om beginnersblessures te voorkomen. Hierbij is het belangrijk om je comfortzone uit te breiden zonder over je grens te gaan.
 3. Gebruik een loopapp met een beginnersschema. Wanneer je totaal geen idee hebt hoe je nu moet beginnen met lopen, kan je altijd een loopapplicatie gebruiken die een beginnersschema aanbiedt. Zo leerde ik mijn eerste 5 kilometer lopen dankzij Runtastic.
 4. Begin op de loopband. De loopband is de perfecte tool om je uithouding te trainen zonder je lichaam te veel belasten. Dankzij de loopband heb je controle over je snelheid en helling, zodat je alles volledig kan aanpassen naargelang je huidige niveau.
 5. Doe de praattest. Wanneer je begint met lopen, heb je totaal geen idee hoe snel je nu net moet lopen. Gebruik daarom de praattest: je zou tijdens het lopen in volle zinnen moeten kunnen spreken zonder naar adem te moeten happen. Zo kan je je aerobische uithouding opbouwen op de juiste manier. Uiteraard geldt deze regel niet wanneer je een snelheidstraining aan het doen bent, maar daar ben je de eerste weken zéker nog niet mee bezig. 😉
 6. Blijf jezelf uitdagen. Lopen is vooral veel opbouwen, maar op een bepaald punt zal je vlotjes 30 minuten ononderbroken kunnen lopen. Hierbij is het belangrijk om jezelf te blijven uitdagen: schrijf je eens in voor een 5 km wedstrijd, of doe eens een heuvel- of intervaltraining.
 7. Vermijd om ‘te’ gaan trainen. Misschien zijn de eerste trainingsweken niet zo uitdagend voor jou. Vermijd toch om te veel, te snel, te vaak, te vroeg te gaan trainen, want dat zal toch uitdraaien op problemen.
 8. Vergeet geen dynamische opwarming. Een goede opwarming is de basis voor een goede training, vooral wanneer je een intensieve training zoals intervaltraining of een heuveltraining doet. Je opwarming zorgt er naast voor dat je minder risico hebt op blessures tijdens je workout. Enkele goede oefeningen zijn: high kicks, lunges, but kicks, burpees en jumping jacks.
 9. Sla je cool down niet over. Ook je cool down is net zo belangrijk als je opwarming. Een goede cooldown stimuleert de bloeddoorloop van je uitgeputte spieren. Sluit je training daarom af met een rustige jog of wandeling gedurende 5 tot 10 minuten.
 10. Stretch na je run. Door na je run te stretchen, voorkom je blessures en verbeter je je prestatie. Je spiercoördinatie verbetert, je verbetert je postuur en je vermijdt post-run spierpijn.
 11. Leer de loopwoordenschat. Vroeg of laat zal je aantal specifieke loopwoorden tegenkomen waar je nog nooit van je leven van gehoord hebt. Compleet normaal. Probeer om je te verdiepen in alle looptermen.

Heb jij nog beginnerhacks of – tips? Let me know! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s