De zeven meest overrated machines in de fitness

Zowat elke fitness staat vol met allerlei technische machines om je kracht op te bouwen. Het is uiteraard heel aantrekkelijk om ze allemaal te gebruiken, want zo train je alles, toch? In ieder geval kan je volgende keer deze machines overslaan, want ze zijn de zeven meest overrated machines in de fitness.

  1. Leg press. De leg press traint de beenspieren zonder de ruggengraat te belasten. Maar de machine is alleen nuttig bij een heel sterk persoon, of wanneer je een licht gewicht gebruikt. De legg press staat namelijk toe dat je meer gewicht gaat gebruiken dan je eigenlijk aankan. Zolang je je eigen gewicht niet kan squatten, blijf je dan ook maar beter weg van deze machine. Wat doe je dan in de plaats? Gebruik dumbbels, barbells en kettlebells, en verwerk de deadlift in je trainingsschema.
  2. Seated abs crunch machine. De seated ab crunch traint je rectus abdominis, ofwel de spieren om een sixpack te vormen. Maar wanneer je rugproblemen of een zwakke core hebt, ga je je onderrug meer belasten dan nodig is. Bovendien maken veel mensen de fout van hun bovenlichaam te gebruiken om hun crunch-beweging te maken. Wat doe je dan in de plaats? Doe de old school sit-ups op een matje.
  3. Leg extension. De leg extension traint je quads (de spieren aan de voorkant van je dijen). Bij deze machine loop je het risico dat je quads te sterk gaan worden voor je gluten. Daarnaast zorgt het ook voor extra druk op de knieën. Wat doe je dan in de plaats? Doe ste-ups, font loaded squats, goblet quats en barbell front squats, zodat ook de gluten tegelijk getraind worden.
  4. Rotary torso machine. De rotary torso machine traint je schuine buikspieren. Maar door de twistbeweging die je op de machine maakt terwijl je heupen op dezelfde plaats blijven, maak je eigenlijk een soort van uitwringbeweging met je ruggengraat. Wat doe je dan in de plaats? Doe rotatie-oefeningen waarbij je torso en je heupen op dezelfde plaats blijven.
  5. Hip abduction machine. De hip abduction isoleert de kleine stabilisatiespieren aan de zijkant van je billen en de binnenkant van je dijen. Door de kleine bewegingen verband je weinig calorieën, en de machine heeft dan ook weinig impact. Wat doe je dan in de plaats? Goede oefeningen zijn suma squats, lunges en bridges (met een elastiek).
  6. Smith machine. Deze machine zorgt voor een goede vorm tijdens het squatten en overhead gewicht heffen, aangezien de barbell vastgemaakt is tussen verticale rails. Toch zorgt deze oefening ervoor dat veel mensen hun spieren voor stabilisatie zoals de abductors en adductors niet gaan gebruiken, wat leidt tot een slecht resultaat of zelfs blessures. Wat doe je dan in de plaats? Doe oefeningen met vrije gewichten zoals overhead presses, quats, incline bench presses en squats.
  7. Pec deck flye machine. De peck deck flye traint uiteraard je pecs, aangezien je een soort van knuffelbeweging maakt (de hendels naar het midden trekken, voor je borstkas). Maar bij de start van de oefeningen, wanneer je met je handen naar de hendels grijpt achter je lichaam, loop je risico op een schouderblessure. Wat doe je dan in de plaats? Doe dumbbell bench presses.

Wist jij al dat deze machines in de fitness overrated zijn? Of weet jij nog een extra machine die overrated is? Let me know! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s