De vijf kledingstukken die elke loper nodig heeft

Lopen is een van de gemakkelijke sporten die er bestaat. Maar wanneer je besluit te gaan lopen, moet je wél rekening houden met je loopgarderobe. Het is zelfs zo dat de juiste loopoutfit het verschil maakt tussen een aangename run, en een uur complete miserie.

En laten we eerlijk zijn: loopkledij is zoveel meer dan een stuk kleding. Het beïnvloed je prestaties, bevordert je motivatie en geeft je zelfvertrouwen een boost (ola chica!). Laten we het dus een hebben over de absolute must-have items.

Loopschoenen

Ten eerste heb je – uiteraard – een paar loopschoenen nodig. Daarover heb ik eerder al een blogpost geschreven. Laat ik het dan nu ook hebben over de andere essentials. 😉

De algemene regels

Bij elk soort loopkledij je koopt, gelden een aantal algemene regels.

  1. Zeg nee tegen katoen. Draag nooit, maar dan ook nooit katoen tijdens het lopen. Wanneer je gaat zweten, zal het katoen niet meer opdrogen, en zal het zelfs gaan doorwegen én nog erger: gaan schuren. Daarnaast zorgt het ook niet voor voldoende ventilatie of bescherming. In de zomer zweet je je dood, en in de winter zal je bevriezen.
  2. Zeg ja tegen high tech materialen. High tech materiaal is the way to go bij loopkledij. Ja, zelfs bij je kousen. Het materiaal is speciaal ontworpen om tijdens het sporten te dragen en bestaat uit stretchmateriaal dat je meewerkt in plaats van tegenwerkt. Daarnaast zorgen ze voor voldoende ventilatie en berschermen. Bovendien droogt het ook sneller en is het duurzaam. Denk hierbij aan materialen zoals polyester, coolmax nylon of lycra.

Shirt

Je keuze van shirt hangt uiteraard af van het weer. Voorzie daarom per seizoen een aantal shirts. Geen mouwen, korte mouwen, lange mouwen (longsleeves), een rolkraag,… Zorg ervoor dat je shirt goed past, maar ook niet té los of té vast zit, zodat je ongestoord kan lopen. Bij een shirt met lange mouwen vind ik het ook belangrijk er duimgaten zijn, om koude handen te voorkomen.

Ik ben zelf fan van de Dry Knit-shirts van Nike, die beschikbaar zijn in zowel topjes, t-shirts en longsleeves. Om dan ook nog eens over de mooie kleuren te zwijgen. Bestellen, die handel.

Short

Bij warm weer, is een loopshort on-mis-baar. Let erop dat de short je genoeg bewegingsvrijheid geeft, zodat je loopbeweging niet gestoord wordt. Het heeft lang geduurd voor ik een shortje durfde lopen, maar ondertussen heb ik al een aardige collectie. Hierbij let ik erop dat ze een extra binnenbroekje hebben én een zakje om eventueel een sleutel in weg te steken. Uiteraard is en blijft het een shortje, dus verwacht niet dat je er enorm veel spullen in kwijt kan.

Zelf heb ik een aantal Tempo shortjes van Nike, en heb ik ook een Flex 2-in-1 shortje wat ik tijdens langere lopen draag. Dit shortje heeft spannende pijpjes met een losse short erover, zodat ik zeker niet moet vrezen voor schuurplekken.

Legging

Wanneer het weer ons niet goed gezin is, is het tijd om naar een legging te grijpen. En oh boy, er zijn een miljoen keuzes. Zo bestaan er capri’s (knielengte), crops (halfweg de kuit), 7/8ste en volledige leggings. Hoewel ik vroeger alleen knielengte én volledige lengte broeken had, ben ik ondertussen meer fan van de crops en 7/8ste: ideaal bij fris weer, maar toch niet zo superwarm als een volledige lengte. Voor lange lopen heb ik een compressielegging, die zorgt voor een goede bloedsomloop in mijn benen. Wanneer het echt koud is, heb ik ook twee broeken met thermomateriaal. Daarnaast wil ik dat een legging boven mijn heupen zit, om logistieke afzakproblemen te voorkomen. Ook extra zakjes zijn een pluspunt!

Mijn favorieten per lengte:

  • Capri: Fast&Free van Lululemon (deze heeft onderaan geen dubbele boord, daardoor ik geen irritant nijpend gevoel in mijn knieholte heb)
  • Crop & 7/8ste: Pace Rival Crop van Lululemon (zakjes!) en Power Epic van Nike
  • Volledige lengte: Speed Tight van Lululemon (zakjes! En ook thermo). De Zonal Strength (Nike) is mijn favoriete compressielegging bij kouder weer, de Speed Tight (Nike) (jammer genoeg uit productie) bij warmer weer).

Loopsokken

Lopen in katoenen sokken, doe het niet! Ik kan je garanderen dat je terugkomt met natte vloeten, inclusief een stuk of twee bleinen. Kies voor sokken met een anti-blaarwerking (zo min mogelijk naden), en een mesh ventilatiesysteem voor ventilatie.

Let erop dat de sokken perfect passen, want wanneer ze te klein of te groot zijn zullen ze afzakken. Kies eventueel voor sokken met een anti-slip werking.

Ik kies zelf steeds voor de Elite Lightweight No Show Tab sokken van Nike, maar uiteraard kan je ook voor langere sokken kiezen.

Sportbeha (voor de dames dan)

Over een goede loopbeha kan je niet onderhandelen: hij moet bestand zijn voor hoge impactsporten, om de ladies voldoende te beschermen. Het is niet alleen super oncomfortabel om met een foute beha te lopen, maar je kan er ook lichamelijke schade van oplopen in de ondersteunde ligamenten rond de borsten.

Kies daarom voor een perfect passende beha die aan jouw persoonlijke voorkeur voldoet. Dunne bandjes? Dikke bandjes? Met sluiting? Zonder sluiting? Met rits vooraan? Zonder rits vooraan?

Zelf zweer ik bij de Pro Fierce beha van Nike , maar recentelijk ontdekte ik ook de Glide&Stride beha van Lululemon, die hemels zit. Ook de Pace Perfect beha van Lululemon staat op m’n verlanglijst, want daar kan je zelfs achteraan je iPhone in kwijt. How crazy is that?

Heb jij absolute running essentials? Of aanrader die ik gewoonweg moet weten? Let me know! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s