De 10 meest traumatische dingen aan het lopen van een marathon

Iiiiiek! Nog 6 dagen en de Tokio Marathon staat voor de deur! Spannend! Een marathon lopen kan namelijk een fantastische, levensveranderende ervaring zijn. Maar euhm… Toch zijn er zeker een aantal traumatische dingen aan het lopen van een marathon, namelijk deze:

  1. Het inschrijven voor de marathon. Weet je nog hoe spannend en eng je het vond om je in te schrijven voor de marathon? Maar dat heb je ook overleefd, toch? Gelukkig ligt dit trauma al achter je. Vanaf dit punt wordt het dan ook alleen maar erger. 😉
  2. Je ergste, langste duurloop. Hey, goed nieuws! Ook het tweede trauma ligt allang achter je. Er is niets erger dan een slechte lange duurloop. We hebben ze allemaal al wel eens gehad, en hoogst waarschijnlijk heb je er zelfs van bijgeleerd. You survived.
  3. Je twijfels overwinnen. Dat stemmetje dat je zegt dat je het niet kan doen, moet dringend zwijgen! Zelfs als ben je niet zo goed voorbereid, het ergste ding dat je kan doen is een marathon starten met twijfels. Deel de marathon op in kleinere deeltjes zodat het minder beangstigend is. En wanneer het moeilijk is, focus je dan op de kilometer waarin je loopt.
  4. Het advies verwerken. Kan je voorbereid zijn? Ja! Moet je professioneel advies zoeken? Ja! Moet je elke seconden advies zoeken op Google? NEE. Er is een punt waarop het advies te overweldigend wordt. Ik beloof je, er is geen enkel advies dat je kan voorbereiden op de hel van de marathon. En dat bedoel ik op een liefdevolle manier, ik zou geen marathons lopen als ze ook niet een beetje leuk zouden zijn. 😉
  5. Koolhydraten stapelen. Om een marathon te lopen heb je energie nodig. Véél energie. Daarom zal je ook koolhydraten stapelen zoals je nog nooit gedaan hebt. Ook al lijk je genoeg te hebben, je zal blijven eten! Here comes the food baby.
  6. Niet weten wat je moet verwachten. Dit is zonder twijfelen het moeilijkste deel van een marathon, want je bent onwaarschijnlijk hard bang voor wat je niet weet. Het is onmogelijk om te weten hoe het voelt om 42 kilometer te lopen zonder dat je dat ooit al gedaan hebt. Niet kan je daar op voorbereiden. Just come to peace with it.
  7. De seconde dat je wakker bent tot het moment waarop je over de startlijn loopt. De minuten voor je daadwerkelijk over de startlijn loopt, want je zal enorm ongerust zijn. Je hart voelt alsof het elk moment kan ontploffen en het enige waaraan je kan denken is om in een rechte lijn naar huis te lopen.
  8. Kilometer 37. Kilometer 37 is hard want je moet nog een volledige 5 km, maar dit is het punt om positief te denken. Het is nog maar een 5 km tot aan de finish! Easy peasy toch?
  9. Kilometer 38,5. Dit is het punt waarop alles je kan gestolen worden. Maar niet wenen of niet panikeren. Focus op de ene voet voor de andere zetten. Je gaat in een hele nieuwe wereld van pijn terecht komen, en je zal waarschijnlijk willen wandelen. Dat is oké, maar wat je ook doet: don’t quit.
  10. Kilometer 40. Je zou kunnen denken dat het 40 kilometerpunt niet het zwaarste punt van de hele marathon is, maar dat is het wel. Ook al voelt het alsof je ‘nog maar twee kilometer moet’, het gaan de twee zwaarste, ellendigste, rampzaligste kilometer uit je leven zijn. Tot je over de finish loopt. 😉

Ook al klinkt het lopen van een marathon nu vrij gestoord… Het is niet makkelijk om een marathon te lopen, maar over die finishlijn lopen… Je zou voor minder tranen in je ogen krijgen. Niemand loopt ‘zomaar’ even een marathon. Elke person die 42 kilometer loopt heft iets te bewijzen, iets om voor te vechten of iets om te bereiken. Ook al is het lopen van 42 kilometer traumatiserend… Het zal één van de meest ongelofelijkste dagen van je leven zijn. Beloofd.

Een gedachte over “De 10 meest traumatische dingen aan het lopen van een marathon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s