Opnieuw een brief aan mezelf, voor de marathon

Lieve ik,

Ik ben het weer. Weet je het nog, hoe teleurgesteld je was in jezelf na de marathon in New York? Hoewel al je vrienden en familie zo trots op je waren, kreeg jij steeds een bittere nasmaak in je mond wanneer je je medaille zag. De medaille die je, in jouw opzicht, niet verdiend hebt. En zo denk je nu nog steeds. Toch sta je morgen aan de start van de marathon in Tokio.

Maar deze keer is anders. Je wéét nu dat je het kan. Dat je de guts hebt om jezelf 42 km lang te geven. En deze keer zal je jezelf harder smijten dan in New York. Héél veel harder. Want hoewel je in New York zo teleurgesteld was, heb je nu de afgelopen 11 zware trainingsweken niet alleen de nodige afstand en snelheid opgebouwd, maar je kreeg ook zelfvertrouwen. Je hebt meer dan ooit beseft hoe hard lopen je happy place is. Of het nu een heftige intervaltraining is waarbij je de longen uit je lijft loopt, of een zalig lange duurloop waarbij je helemaal kan ‘outzonen’.

Want je ontdekte deze keer wél het geheim van de marathon. You just have to want it. Want ja. Jij moet je trainingen doen. Niemand anders kan het moeilijke, harde klusje voor jezelf klaren. En je bent op dit punt blij dat je geen superatlete ben die zomaar een marathon uit je mouw kan schudden. Want je ontdekte de echte reden waarom je marathons loopt. Niet om jezelf te bewijzen of het op je sociale media uit te schreeuwen dat je dat kan (hoewel je dat ook graag doet). Je doet het omdat alle magie en alle transformatie tijdens je trainingen gebeurt. Het is ongelofelijk om te zien én te ervaring hoe je jezelf klaarstoomt om een doel te bereiken waarvan je nooit dacht dat je het zou kunnen halen, zomaar je leven kan veranderen.

Je liep in New York een tijd van 04:49:11. Maar ongeacht hoe snel of hoe traag je loopt, het moeilijkste deel van de marathon is de training. Geloof me maar wanneer ik zeg dat het moeilijkste deel achter je ligt. Maar dat wil niet zeggen dat de marathon je niet zal testen. You will get your ass kicked. Een marathon lopen is dan ook zo f*cking hard. Noem het maar de beste slechtste dag van je leven. Want ook nu zal je pijn, vermoeidheid, twijfel, vreugde en trots ervaren zoals je het nog nooit ervaren hebt in je leven. Een marathon duwt je tot het breaking point en vraagt je dan wat je nog over hebt. En dat is net het geheim van de marathon. Je moet het echt f*cking hard willen..

Het is onmogelijk om te weten hoe je je morgen zal voelen. Het startschot kan klinken, en het kan voelen alsof je vliegt. Of misschien kijk je na drie kilometer al hoe ver je nog moet. Een goede dag, een fantastische dag, een verschrikkelijke dag, een oké-dag,… Je moet het f*cking graag willen om over die finishlijn te lopen, want de marathon zal je testen.

En het is moeilijk om niet gefixeerd te zijn op eindtijden. Ook wanneer je coach je vertelt dat je zomaar eens 03:50 zou kunnen lopen. Ik weet hoe belangrijk die mijlpaal kan zijn. Zo was je er in New York immers ook op gebrand om 04:30 te lopen. Maar vergeet niet dat van de startlijn tot de finishlijn lopen al een succes op zich is. Dus lieverd. Wanneer je morgen aan de startlijn staat, weet dan deze keer dat welke tijd je ook loopt… Deze medaille is écht dubbel en hard verdiend. You earned it.

Niemand loop ‘zomaar’ een marathon. Elke persoon die aan de start verschijnt has been to hell and back. Ze lopen met een doel. Ze hebben een intentie. Dus wanneer alles pijn doet en het voelt alsof je het niet gaat halen, herinner je jezelf er dan aan waarom je marathons loopt. Kijk rond je heen en denk eraan dat niemand alleen vecht. Je vecht allemaal samen.

Marathonlopers overleven niet gewoon, ze geven alles wat ze hebben. Want ze willen het f*cking graag. En lieverd… Daar hoor jij nu ook bij.

Dus loop.

You’ve got this.

Je kan en je zal je grenzen verleggen.

Je moet het alleen willen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s