Hoe zit het met onzichtbare gassen en stofjes in de lucht tijdens het lopen?

Lopen is natuurlijk gezond. Maar de buitenlucht waarin we lopen, is niet altijd zo gezond als we denken. Hoe zit het namelijk met de onzichtbare gassen en stofjes in de lucht? En hebben die een invloed op onze loopprestaties?

Misschien weet je het al, of weet je het nog niet. Maar onze lucht is vervuild. Vervuild door het onzichtbare gas koolmonoxide, wat je terugvindt in de uitlaatgassen van voertuigen, maar ook in sigarettenrook. Wanneer deze stof ingeademd wordt, bindt deze zich met hemoglobine, wat zorgt voor een verminderd transport van zuurstof naar de spieren. Dat kost je dus de nodige energie tijdens het lopen.

Naast koolmonoxide krijgen we ook nog te kampen met fijnstof. Wanneer fijnstof wordt ingeademd, gaan onze longen meer slijm produceren, om zo een beschermend laagje te hebben. Maar dit extra slijmlaagje is niet voldoende. Afhankelijk van de concentratie van het fijnstof en je genetische aanleg, kan je bij frequent hardlopen op lange termijn inspanningsastma ontwikkelen.

Maar de belangrijkste vraag is… Wat kan je er nu aan doen? Een aantal tips:

  • Ga niet lopen naast een drukke weg om een overload aan uitlaatgassen te vermijden.
  • Let op berichten over de luchtkwaliteit en luister naar het advies dat gegeven wordt.
  • De vervuiling in de lucht is relatief laag voor zeven uur ’s ochtends en na acht uur ’s avonds. Plan je trainingen dan ook met dit in je achterhoofd.
  • Ozongas is ook potentieel schadelijk voor de longen. Dit heeft vooral een invloed op hete dagen in de lente en de zomer. Wanneer de concentratie ozongas in de lucht te hoog is, komt dit ongetwijfeld in het nieuws. Luister ook dan naar het advies dat gegeven wordt.
  • Vitamine C en E hebben een beschermende rol bij de longen. Deze vitamines krijg je binnen via verse groenten en fruit. Mik op twee stuks fruit en 200 gram groenten per dag.

Wist jij al dat lopers te kampen krijgen met deze onzichtbare gassen en stoffen in de lucht? Of heb jij nog meer tips? Let me know! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s