Hoe ik m’n PR op de halve marathon verbrak tijdens de Zandvoort Circuit Run

Op zondag 25 maart verbrak ik totaal onverwacht m’n PR op de halve marathon tijdens de Zandvoort Circuit Run. Oeps. Hoe dat ging, lees je in dit (schandalig late) race report.

Laat ik even beginnen bij het begin. Deze halve marathon stond zeker niet op m’n planning. Maar ongeveer een week voor datum kreeg ik de kans om via TUI toch deel te nemen. En optimistisch als ik ben, koos ik om exact vier weken na Tokio niet de 12 km te lopen, maar de halve marathon. Extra pluspunt: er zouden ook een aantal meiden van #teamannemerelrunsnyc2017 meelopen. Reden genoeg om naar Zandvoort af te zakken!

Na de halve marathon/hel van Egmond nam ik me voor om never, nooit, jamais nog een loopwedstrijd te lopen op het strand. Toen ik na m’n inschrijving dan ook het parcours van de Circuit Run bestudeerde, zakte de moed me alweer in de schoenen. Maar liefst 8 km op het strand. ACHT. Why God, why. Met het loodzware parcours in het achterhoofd (maar oké, de terugweg over de heuvelachtige duinen vind ik niet meer erg na de bruggen in New York) hoop ik onder de twee uur te kunnen lopen. In Egmond liep ik immers 02:00:06 (en dàt dames en heren, dat steekt me nog steeds af).

Onderweg naar Zandvoort, op die grijze zondagochtend om half 8, besef ik wat ik absoluut niet gemist heb aan lange duurlopen. Stapelen. Maar met tegenzin eet ik toch braafjes m’n acht pannenkoeken op. Never change a winning team. Eenmaal in Zandvoort vervoeg ik me al snel bij de vrienden van TUI en bij Aimee die samen met mij de halve marathon zal lopen.

Al snel is het zo ver en begeven we ons naar het business startvak van Runners World. De moed zinkt me even in de schoenen als we te horen krijgen dat we in het snelle startvak staan (thanks TUI!) en ik spot alleen maar pacers van 01:30:00. Is dit het moment dat ik nog kan wisselen voor de 12 km? Send help. Ook de berichtjes van de mensen die me tracken via de app (lief!!) leggen de lat weer lekker hoog.

En hoewel ik in het startvak écht, écht geen zin leek te hebben, gaat m’n hart toch sneller slaan wanneer ik het startschot hoor. De eerste vier kilometer lopen we over het racecircuit en ik voel me ook net een racewagen, want ik schiet iets te overmoedig uit de startblokken. Die snelle lopers, weet je wel… De eerste drie kilometers loop ik dan ook aan 04:54, 05:05 en 05:06/km. Tijd om even gas terug te nemen, want het strand loert letterlijk om de hoek.

Wanneer we het strand naderen merk ik onmiddellijk op dat er best wel veel hoogteverschil tussen de dijk en het zand is. Na een heel steile afdaling besef ik dat we na die 8 kilometer wel dezelfde afstand naar boven moeten overbruggen. Sh*t. Eenmaal wide open op het strand zie ik dan ook zoals verwacht m’n tempo zakken. Bij de drankpost op kilometer 7 neem ik m’n eerste gelletje en stuur een paar berichtjes naar m’n supporters om te laten merken dat ik het strand. Echt. Niet. Fijn. Vind. Ook het halfway point ligt op het strand, en we mogen ons een weg banen door het mulle zand om over de tijdsmat te lopen. Thanks guys. Toch blijft m’n pace op het strand netjes tussen de 05:40 en 05:50/km schommelen.

Gelukkig kan ik me optrekken aan het feit dat we snel het strand mogen verlaten. En hoe dichter ik bij de uitgang kom, hoe steiler de bergop lijkt. Ik zie in de verte mensen naar boven kruipen en besef me tot mijn grootste vrees dat dit eigenlijk een verdoken obstacle run is. De ‘kruip naar omhoog op handen en knieën ervaring’ werd ook versterkt door de hulpverleners die bovenaan de duinen op je staan te wachten. But I made it.

Ik besef dat het zwaarste stuk van de race voorbij is, en hoewel ik me op het strand zo moe voelde, krijg ik toch extra energie. Ik ben op de terugweg en dit is het punt om te versnellen, om het verschil te maken tussen die 02:00:06 en 01:59:99. En m’n tijd die in de duinen spendeer tikt vlotjes weg. Op kilometer 17 neem ik m’n tweede en laatste gelletje.

Daarna lopen we terug over de dijk en ik ruik plots een sterke visgeur. Best een aparte sensatie wanneer je net een plakkerig zoet aardbei-banaan gelletje naar binnen hebt gewerkt. Maar ik bijt me door het braakgevoel heen (ha ha) en probeer de laatste vijf kilometer nog te versnellen. En dat doe ik zeker, want m’n pace trekt op van 05:40 naar 05:14/km en het voelt alsof ik vleugels heb.

Rond kilometer 19 spot ik plots nog een bekend teamgenootje van New York: Noual. Ik tik haar even aan, zwaai, roep dat het strand echt k*t was en schiet er vandoor. Ik wéét immers dat die laatste twee kilometer de catwalk zijn en datzelfde heerlijke gevoel als in Eindhoven overvalt me. Ik kijk naar m’n horloge en besef plots dat ik m’n f*cking PR ga verbreken. Die 01:58:33, die ga ik aan diggelen lopen.

Ik zie onder m’n horloge m’n looptattoo Run wild staan, en dat besluit ik ook te doen. Run wild, baby girl. Ik maak me klaar voor m’n laatste finale sprint en het voelt echt of ik op wolken loop. En dat is ook zo, want de laatste twee kilometers vloog ik aan 04:47 en 04:22/km. Ik spot in de verte de finish waar we in een lange, rechte lijn naartoe lopen. Plots schiet me nog te binnen dat Annemerel en Fon cheerleaders van dienst zijn, en ik probeer om ze te spotten in de rijen dikke supporters. Ik zie de twee bekende gezichten en begin als een gek te gillen en te zwaaien. Met alles wat ik nog heb sprint ik naar de finish en krijg biiiiiijna tranen in m’n ogen wanneer ik m’n officiële tijd zie staan.

01:57:11. Maar liefst anderhalve minuut van m’n PR. Ongepland. Onverwacht. Maar oh zo trots. God, I love running.

Dankjewel TUI Sports voor de kans om mee te lopen met deze bijzondere marathon.

Wie wil weten hoe de dag verder verliep, kan altijd de superleuke vlog van teamgenootje Aimee bekijken. Je vindt ‘m hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s