Mijn tips voor de Antwerp 10 Miles

De Antwerp 10 Miles is zowat de nationale feestdag voor de Belgische lopers. Ook dit jaar zal op 22 april Antwerpen weer het epicentrum voor lopers zijn, en uiteraard zal ik er ook weer bijzijn. Ondertussen mijn derde 10 Miles, en daarom geeft ik jullie graag enkele tips mee.

Door de drie grote startwaves zijn de eerste kilometers na de start de meest chaotische. Iedereen drumt om zijn plaatsje in de massa te bevestigen, en door het lange rechte stuk dat je loopt, zal je al snel de neiging hebben om te snel van start te gaan. Toch luister je beter naar je lichaam, want het parcours zal nog moeilijker worden.

Na twee kilometer kom je op de autostrade terecht en loop je de Kennedytunnel in. De massa zal zich wat meer verspreiden over de brede straat, maar je krijgt in ruil de eerste hellingen, waarbij je eerst naar omlaag, en dan pas terug naar omhoog loopt. Dankzij de toeschouwers en het dalende stuk, lijk je net vleugels te krijgen.

Op het vijf kilometerpunt begint de lange klim naar het justitiepaleis, sommige lopers zullen hier al hun klop krijgen. Na een kilometer klimmen, wordt het parcours terug vlakker en loop je naar het centrum. Bovendien staat hier ook de eerste bevoorradingspost.

Neem zeker een slok water, want hierna loop je de Bolivartunnel onder het justitiepaleis door. Een tunnel die niet zo lang is als de Kennedytunnel, maar des te steiler. De klim naar omhoog is dan ook redelijk pittig. Hou zeker vol, want na de zwarte klim loop je de leien op, waar de supporters metersdik staan aan te moedigen. Zij zorgen er ook voor dat het twee kilometer lange rechte stuk in een mum van tijd voorbij vliegt. Iets voor kilometer 9 staat de tweede bevoorradingspost.

Op kilometer 10 draai je de hoek om, klaar om richting te Meir te lopen. Let op voor de vervelende kasseien en tramsporen (AUW!), loop zo veel mogelijk op de gewone asfalt. Er zijn twee smalle stoken langs weerzijde van de straat. Kilometer 11 start je catwalk over de Meir, de eerste keer vond ik het superleuk om over de bekende winkelstraat te snellen, al dan niet zonder winkelzakjes. 😉 Loop ook hier niet te hard van stapel, maar zorgt dat je goed doseert. Je spaart je krachten namelijk best nog voor het moeilijkste stuk dat je te wachten staat.

Na kilometer 12 loop je langs de laatste drankpost. Beklaag jezelf even dat je nog vier kilometer moet lopen en neem zéker een bekertje water of sportdrank. You’re gonna need it. Op de Ankerrui maak je een haarspeldbocht waarbij je de lopers voor je met (al dan niet) goede moed de Waaslandtunnel ziet inlopen. Vanaf hier is het praktisch in een rechte lijn naar de finish. Maar dan wel een moeilijke lijn.

De Waaslandtunnel is voor mij steeds de uitdaging van het hele parcours. De eerste anderhalve kilometer loop je naar beneden, en uiteraard moet je die ook terug naar omhoog lopen. Veel lopers beginnen hier te wandelen, en door de smalle, donkere tunnel lijkt er maar geen einde aan de (lijdens)weg te komen. Wanneer je de tunnel uitloopt, moet je zeker nog een aantal honderden mters naar omhoog blijven lopen, zo gemeen! Maar hey, je loopt wel tegen een muur van geluid van supporters op.

Het enige wat je nu nog moet doen is de laatste haarspeldbocht nemen (je kan de finish al zien liggen van de andere kant!), de laatste 700 meter aanzetten voor je sprint, je armen omhoog steken en finishen. You did it!

Ga jij de 10 Miles lopen dit jaar? Let me know! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s