De hete hel van de Antwerp 10 Miles

Gisteren liep ik voor de derde keer de 10 Miles in Antwerpen. En hoewel ik er zo was op gebrand om m’n PR van 01:28:39 te verbreken, is dit toch niet gelukt. Lees hier wat er gebeurde.

Ik voelde de (warme) bui al een paar dagen hangen. Het zou warm zijn. Héél warm. Ook m’n eerdere trainingen tijdens de week verliepen veel moeizamer door de warmte. Dus ik wist wat me te wachten stond: drinken, drinken en nog eens drinken. Zo verscheen ik supergehydrateerd en superingesmeerd met zonnebrandcrème aan de start. Bovendien besloot ik twee gelletjes mee te nemen, ik zou de extra energie immers goed gebruiken.

Met het oog op veilig en gezond sporten besloot ik dan ook om geen ‘zotte toeren’ uit de halen. De organisatie hamerde er immers op om rustig te lopen en naar je lichaam te luisteren. En omdat ik vorige week al een week ziekteverlof had om uit te rusten én deze week een week verplichte looprust heb, besloot ik dan ook om mezelf niet te forceren, zeker gezien de aanhoudende pijn in m’n kuiten.

Omdat het mijn derde 10 Miles was, weet ik uiteraard wat me allemaal te wachten staat. Ook dit jaar had ik weer de eer om in de eerste wave te starten (om 14u30), maar dat wou dan ook zeggen dat we op het warmste moment van de dag zouden lopen. Jennifer en ik besluiten ook om niet te vroeg in het startvak te staan (en daar een half uur te bakken), maar om iets later aan te sluiten. Na lang slenteren in het startvak lopen we uiteindelijk om 14u42 over de startlijn. Here we go. Ik krijg nog snel een bemoedigend berichtje van Het Lief en ik maak me klaar om de komende 16,1 kilometer te overleven.

Ik neem afscheid van Jennifer en loop op m’n eigen tempo. De eerste kilometer op Linkeroever zijn er nog stukken schaduw te vinden, en daar maak ik gretig gebruik van. Zodra we autosnelweg oplopen, is het gedaan met de pret en is er nergens een plaatsje om te schuilen voor de brandende zon. Ik zou zelfs durven zeggen dat ik bijna opgelucht ben wanneer we de Kennedytunnel inlopen. Bijna.

In de tunnel is de gemoedstoestand van de lopers nog hoog en wordt er traditioneel weer geklapt om de lange weg naar boven vol te houden. Zodra we de tunnel uitlopen trek ik mezelf op aan het feit dat er twee kilometer verder, op het 6 km punt, de eerste waterpost staat. Ik duw met tegenzin m’n warm gelletje naar binnen en gooi er drie bekertjes water achter. Voor het eerst in m’n loopcarrière gooi ik ook vrijwillig een bekertje water over m’n hoofd. Dat wil zeggen dat écht, écht heel warm is. 😉

Ik merk dat ik m’n pace van +- 05:20 min/km moet laten zakken naar 05:50 min/km. Dan besef ik ook dat ik m’n PR niet zal verbreken, maar op dit punt maakt dat niet uit. Wat ik ook opmerk, is de ellende rondom me. Er zijn veel mensen bevangen door de hitte en de hulpverleners hebben hun handen vol. Ook zie ik drie keer een loper afgevoerd worden door een ambulance. Het is uiteraard never, nooit fijn om zo’n wedstrijden te moeten lopen.

Na het lange stuk op de Kaaien (waar ik bij de tweede bevoorradingpost ook weer voldoende drink) draaien we terug een stuk schaduw op. Thank God. We maken ons paradeloopje over de Meir en ik tel al af naar de volgende waterpost op kilometer 12, ook omdat ik besef dat de ellende dan bijna voorbij is. Ik ontdek ook dat het parcours lichtjes veranderd is door verkeerswerken in Antwerpen. Ik stuur nog een klaagbericht naar Het Lief om mee te delen dat ik mezelf haat, maar ik bijt toch dapper door. In de verte zie ik plots een watergordijn: de brandweer staat water te spuiten op de lopers. Heerlijk! Wat me ook opvalt is dat de supporters de handdoek niet in de ring hebben gegooid, maar even talrijk als altijd staan te roepen. En ik wéét gewoon dat zij er veel lopers hebben doorgesleurd.

Uiteindelijk kom ik de laatste bevoorradingspost op +-13 km tegen en neem m’n laatste gelletje. Door het warme weer heb ik bij elke waterpost voldoende de tijd genomen om te drinken (en een bekertje water over m’n hoofd te gooien). Wanneer ik in de laatste bocht me mentaal voorbereid voor de Waaslandtunnel, merk ik plots dat ik een berichtje kreeg van marathonmaatje Aurelie. Haar motiverende woorden zorgen ervoor dat ik de tunnel invlieg met een pace van 05:18 min/km.

Ook in de laatste tunnel is het praktisch een slagveld van lopers die niet meer verder kunnen, maar ik lijk de laatste kilometers net energie te krijgen. Zo loop ik de voorlaatste, stijgende kilometer aan 05:21 min/km. Zo ongelofelijk boos was ik op de tunnel en het warme weer. 😉

Wanneer we de tunnel uitlopen weet ik gewoon dat het tijd is om m’n laatste versnelling in te zetten. Het is nu immers de laatste, rechte lijn na de finish: je finale catwalk eigenlijk. Ik geef het alles wat ik nog heb en dender met 05:08 min/km over de finish. Uiteindelijk klokte ik af op 01:31:08 (gemiddelde van 05:40 min/km). Dat PR heb ik niet verbroken, maar ik liep wel m’n tweede beste tijd op de 10 Miles. En dat is best wel een prestatie gezien de ‘hete hel’.

En hoewel er gisteren en vandaag veel kritiek op de organisatie kwam, vind ik toch dat ze hun best gedaan hebben om lopers te waarschuwen én te verzorgen. De weersomstandigheden waren uitzonderlijk, het was de warmste 10 Miles ooit. En hoewel ik na m’n finish onmiddellijk naar Het Lief belde om te roepen dat ik dit never, nooit meer ga doen, sta ik volgend jaar waarschijnlijk wel terug aan de startlijn te trappelen. Met een graadje of 10 minder dan als het even kan. 😉

Heb jij ook de 10 Miles gelopen? Hoe ging het bij jou? Let me know! 🙂

Davinia en Aurelie liepen trouwens de marathon, en ik bewonder hen allebei zo hard! Houd Aurelie haar blog zeker in de gaten voor haar race report, ik ben in ieder geval reuzebenieuwd!

Een gedachte over “De hete hel van de Antwerp 10 Miles

  1. Alleen maar hartjes voor jou! Blij dat mijn berichtje op het juiste moment kwam :D. Jouw doorzettingsvermogen is echt enorm! Zonder die warmte had jij sowieso een PR gelopen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s