Hoe train je voor meerdere marathons per jaar

Toen ik begon met mijn allereerste marathontraining in januari 2017, had ik me niet kunnen inbeelden dat ik op 365 dagen vier marathons zou lopen. Het trainen voor meerdere marathons per jaar vraagt best wat aanpassing. Dit is hoe je dat best aanpakt.

Laat ik eerst en vooral beginnen met te stellen dat je vooral naar je lichaam moet luisteren. Meer dan twee marathons per jaar lopen is tamelijk belastend voor je lichaam, en je plant ze best een beetje tactisch in (lees: geen twee marathons op zes weken. *ahum*).

Zorg ervoor dat je, voor je zotte marathonplannen, al een goede loopbasis hebt. Geef jezelf voldoende tijd om een superheld te worden. 😉 Zonder een goede basis loop je namelijk (letterlijk) meer risico op blessures. Met andere woorden: bereid jezelf voor op succes, ook al duurt het misschien langer voor je je doel bereikt.

Crosstraining is je beste vriend. Fietsen, zwemmen, yoga en andere low impact sporten zorgen ervoor dat je in grotere volumes kan trainen zonder een kans op blessures. Bovendien zorgen ze er ook voor dat je actief kan herstellen tussen wedstrijden door. En het allerbelangrijkste: ze verslaan een mentale bore out van dat al geloop 😉 PS: hier ben ik zelf superschuldig aan, oeps!

Hou er rekening mee je eerste marathon nooit dé race van je leven gaat zijn. Bekijk deze meer als een soort van training. Wanneer je alles op alles geeft tijdens je eerste wedstrijd, ga je dat bekopen tijdens je andere wedstrijden. Weet ook dat, hoe korter de tijd tussen twee marathons, hoe meer recovery time je moet incalculeren. De eerste week is gebaseerd op herstel, herstel en herstel, de andere week kan je al korte, trage herstelloopjes doen. Dit is dus anders dan een gewoon herstel waar je al in de eerste week terug begint te sporten. Maar ja, daar heb je ook niet binnen de twee weken een nieuwe wedstrijd. Het doel na je eerste marathon is dus om voldoende te hersteld te zijn voor je tweede marathon. Dus eigenlijk train je hier de snelheid van je herstel i.p.v. effectief je ‘lopen’ je trainen.

Ook wanneer je marathons verder uit elkaar liggen (bijvoorbeeld drie-vier weken), zal je ook niet echt spectaculaire zaken gaan trainen. Hier draait het de weken in between vooral rond de basis onderhouden die je hebt, en je spieren opnieuw klaar te maken voor een nieuwe prestatie. Hier hebt je een gemakkelijke rustweek in week één, een week met herstellopen in week twee en in week 3 kan je gerust wat duurlopen doen met een lage hartslag. Las zeker ook altijd een taperweek in de week voor D-day. Hou er hoe dan ook rekening mee dat je niet zomaar de laatste weken van je eerste trainingsperiode van je eerste marathon moet herhalen. Het is niet nodig om wééral een lange duurloop van 30-35 KM te doen, die basis heb je echt nog wel.

Luister dus vooral je naar lichaam. Mentaal ga je meer willen lopen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over te weinig te trainen. Onthoud dat je herstel en je gezondheid het altijd moet willen van kilometers vreten en pijntjes. Elke wedstrijd die je loopt, is een voorbereiding voor je volgende wedstrijd. Laat de traditionele trainingsschema’s los: je racet ook anders, dus je moet je ook anders voorbereiden.

Vergeet niet dat herstel het sleutelwoord is voor het lopen van meerdere marathon en zelfs essentieel tijdens piekperiodes. De kwaliteit van je volgende marathon is afhankelijk van de kwaliteit van je herstel. Denk daarom buiten de grenzen van het lopen om te herstellen. Eet goed, slaap goed en verminder je dagdagelijkse stress.

Het komt goed. En het gaat fantastisch zijn om na een jaar te kunnen terugkijken. Pinky promise.

xoxo

Marianne

Een gedachte over “Hoe train je voor meerdere marathons per jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s