Blessurevrij lopen? Het kan!

De ergste nachtmerrie voor een loper? Een blessure. Ook ik ben er helaas in mijn vierjarige loopcarrière niet van gespaard gebleven. En hoewel zowat elke loper het risico loopt om vroeg of laat tegen een blessure euh… aan te lopen, is er maar erg weinig goede lectuur over blessure én blessurepreventie te vinden. En als die lectuur er te vinden is, spreken die elkaar vaak tegen en ben je als loper zeker en vast niet veel wijzer geworden. Gelukkig besloot voet- en sportreflexoloog John Rooms om zijn kennis en ervaring omtrent loopblessures in een boek te gieten. En ta-dah: Blessurevrij lopen was geboren. Ik was aanwezig op zijn boekvoorstelling en workshop bij Runners Lab aanwezig, en vertel jullie graag meer over de nieuwe musthave in looplectuurland.

Wat kan je nu verwachten van Blessurevrij lopen? Eerst en vooral wil John vijf grote loopmisverstanden de wereld uit helpen zoals bijvoorbeeld de veelvuldig besproken hiellanding. Over de misverstanden ga ik niet al te veel uitweiden (om niet te veel te verklappen), maar mijn denkwijze werd alvast verruimd. Daarnaast legt hij op een erg simpele manier uit hoe simpel lopen kan zijn. Hierbij baseert John zich op drie types lopers: de beginnende loper, de geblesseerde loper en de loper die zijn rendement tijdens het lopen wil verbeteren.

Naast alle ‘theoretische’ kennis, staat Blessurevrij lopenbomvol preventieve oefeningen. Daarnaast worden ook oefeningen aangereikt voor een aantal – helaas – populaire hardloopblessures zoals hielspoor, plantaire fasciitis, irritatie van de achillespees of shin splints.Elke oefening wordt duidelijk uitgelegd, met extra foto’s ter begeleiding. Geen excuus dus om dagelijks niet een paar minuten tijd vrij te maken voor deze oefeningen, want bovendien heb je geen ingewikkeld sportmateriaal nodig. Ook tijdens de workshop viel me onmiddellijk op hoe gemakkelijk en laagdrempelig de oefeningen zijn. Met een handdoek, een tennisbal en een rekker kom je al heel eind. Handig toch?

Aangezien John ook een verband ontdekte tussen blessures, loopstijl en loopschoenen, wordt er in Blessurevrij lopenook zeker voldoende aandacht besteed aan loopschoenen. Zo lees je bijvoorbeeld over de geschiedenis van de loopschoen maar leer je ook hoe een goede loopschoen eruit ziet en hoe je nu net het perfecte paar loopschoenen voor jezelf kan vinden en wat de invloed van bepaalde types loopschoenen om je looptechniek heeft. Voor een schoenenfreak zoals mij is dit natuurlijk lectuur om te verslinden, ook tijdens de boekvoorstelling werd de Nike Vaporfly 4% besproken, waar ik als Nike-meisje natuurlijk bij in zwijm val. 😉

Kortom, Blessurevrij lopenis een erg begrijpbaar, toegankelijk boek dat lopers de handvaten rijkt om hun natuurlijke loophouding te ontdekken en te optimaliseren, en blessurepreventief te trainen. Het enige ‘minpunt’? Het boek beperkt zich uitsluiten tot blessures aan de voeten, enkels en het onderbeen. Lopers die, net zoals mij, met een blessure aan de heup te kampen hebben (of hadden), zullen geen kennis omtrent hun blessure kunnen opdoen in Blessurevrij lopen. Ergens best logisch, want John is dankzij zijn beroep natuurlijk expert in voetblessures. Desalniettemin kunnen het theoretische luik omtrent de loophouding en de blessurepreventie in het boek door élke loper gebruikt worden.

Bestel nu Blessurevrij Lopen met 10% korting en gratis verzending (in de Benelux). Surf naar https://www.lannoo.be/nl/blessurevrij-lopen en gebruik de code ontherun in je winkelmandje. Deze actie is enkel geldig via de webshop van Lannoo tot en met 31.01.2019. Op = op.

Ik zou zeggen: koop het boek, lees het en trek je loopschoenen aan. Happy blessurevrij lopen!

xoxo

Marianne 

Ik heb Blessurevrij lopen ontvangen van Lannoo, maar dat verandert echter niets aan mijn eerlijke mening over dit boek.

2 gedachten over “Blessurevrij lopen? Het kan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s