London, so it begins

De kaap van 150 dagen werd gisteren gepasseerd. Binnen 20 weken sta ik alweer aan de start van mijn vijfde marathon. Ondertussen ben ik ook precies één week begonnen met opnieuw te trainen volgens een schema, samen met mijn coach Bart. En dat was, na m’n euh… Gesukkel sinds juni méér dan welkom. Hoe zien mijn komende weken er nu net uit?

Begin november liet ik een nieuwe lactaattest afnemen. Deze toonde aan dat mijn omslagpunt vastligt op 12,5 km/u. Natuurlijk is dat niet het tempo dat ik ga aanhouden tijdens de London Marathon. Gelukkig maar. Tijdens de test viel werd het ook duidelijk dat mijn basisconditie al erg goed is, dankzij alle duurlopen die je tijdens een typisch marathonschema loopt. Maar wat kon er nog beter? Mijn lactaatcurve. Deze zone vormt mijn tempoduurzone en mijn intervalzone. Uit de test bleek dat deze zones niet in evenwicht zijn met mijn basiszones. De laatste maanden liep ik erg weinig intervaltrainingen en tempoduurloopjes, met dit dus als resultaat: op een verschil van 10 BPM loop ik onmiddellijk in de verzuring. Door meer trainingsvormen in mijn schema te stoppen, zal ik evenwichtiger kunnen presteren en minder schommelingen hebben in mijn energievoorziening.

Mijn lactaatcurve verklaart ook waarom ik metabolisch in de problemen komt tijdens langere wedstrijden: zodra ik mijn omslagpunt qua hartslag bereik, komt mijn verzuring binnengedenderd aan volle snelheid. Daarom maakt mijn lichaam niet meer efficiënt energie aan. Door het afvlakken van de curve gaat mijn lichaam dus een nieuw evenwicht maken tussen snelle en trage spiervezels.

En hoe vertaalt zich dat nu net in een schema? Mijn trainingen zijn opgebouwd in cycli van vier weken met vier trainingen per week waar er telkens een bepaald onderdeel wordt getraind.  De eerste opbouwfase bestaat voornamelijk uit duurtrainingen: twee stevige intervaltrainingen per week (zowel lang als korte intervallen) als twee rustige duurtrainingen tussen 10 en 21 KM.

Wat ook nieuw is voor mij, is de persoonlijke coaching. Wekelijks stuur ik een verslag door van mijn trainingen, en waar nodig zal mijn schema aangepast worden. Hierdoor kan ik jullie ook nog niet op de hoogte brengen van hoe het volledige schema eruit zal zien, maar ik geef jullie graag een vierwekelijkse update per trainingsfase. Eén ding staat vast: op 10 maart loop ik mijn generale repetitie op de NN Halve Marathon in de CPC Den Haag.

Ik kijk er alvast naar uit om resultaat te boeken en ben benieuwd in welke topvorm ik aan de startlijn ga staan.

Keep you posted!

Marianne

Meer weten over Smart Sport? Dat kan hier

 

2 gedachten over “London, so it begins

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s