Drie onmisbare boeken voor lopers om het jaar goed te starten

Wat ik bijna net zo leuk vind als lopen? Lezen over lopen en mijn kennis verder uitbreiden. Ondertussen is mijn boekenkast al stevig aangevuld met allerhande loopboeken. Om het jaar als loper goed te starten, geef ik jullie alvast mijn drie onmisbare boeken mee.

Trainen als een topatleet – Annemerel

#teamannemerelrunsNYC2017waren één van de eersten die de primeur kregen: ‘onze’ Annemerel zou namelijk haar derde boek schrijven. Uiteindelijk kwam die er een beetje later dan gepland, maar 2019 eindigt ze in schoonheid met ‘Trainen als een topatleet’. Oftewel: hoe ze zich in zestien weken klaarstoomt voor de marathon. Hierin houdt Annemerel een dagboek bij, waar ze ons week per week meenemen in haar voorbereiding naar haar ultieme Berlijn marathon. Wie Annemerel ook volgt, weet uiteraard ook dat ze helaas niet aan de start van deze marathon stond door een blessure, maar haar grand finaleliep ze uiteindelijk in Malaga.

Ik ga uiteraard niet alles verklappen, maar het boek is zo gedetailleerd (288 pagina’s, ya’ll)dat je zelf de smaak te pakken krijg om als een toplatleet te trainen. Je krijgt namelijk niet alleen inzicht in hoe je lichaam veranderd (Annemerel kreeg echt een killer body!), maar ook hoe je mentaal het hele trainingsproces doorstaat. Je komt er ook achter hoe ze haar lichaam de afgelopen weken verzorgde en welke extra sporten ze allemaal deed om haar lichaam optimaal voor te bereiden. Ik kan alleen maar beamen dat haar blessure ook zorgde voor extra diepgang in het boek. Ze trainde niet alleen als een topatleet, maar ze herstelde ook als eentje. Uiteraard gaat ook het leven van een topatleet niet altijd over roze wolkjes. Daarnaast is ‘Trainen als een topatleet’ supermooi geïllustreerd met onder andere foto’s van Joyce Bongers, maar ook persoonlijke foto’s van Annemerel zelf.

Gefeliciteerd, Annemerel. You did it once again.Ik denk dat ik namens het hele #teamannemerelrunsNYC2017kan spreken als ik zeg dat we ongelofelijk veel ontzag voor je hebben. Je hebt je zestien weken lang (en zelfs nog een beetje langer) gesmeten in je project. We zijn zo enorm trots op je.

PS: Ook Annemerel’s eerste twee boeken staan in mijn boekenkast en zijn de moeite waard. ‘Live. Love. Run.’ met alle, maar dan ook alle, adviezen je nodig hebt omtrent lopen, en ‘Ik heb geenzin’, gevuld met motiverende verhalen om je toch maar de deur uit te krijgen.

Blessurevrij Lopen – John Rooms

Als loper is het natuurlijk essentieel om blessurevrij te kunnen (blijven) lopen. Hierbij is ‘Blessurevrij Lopen’ een onmisbare leidraad. Een volledige review hiervan kunnen jullie hier terugvinden.

Run Fast. Cook Fast. Eat Slow. – Shalane Flanagan & Elyse Kopecky

Uiteraard is niet alleen blessurepreventie en je training belangrijk voor een loper, maar ook je voeding. Zo heb je namelijk de juiste voeding nodig om te kunnen presteren, maar ook om te herstellen. Met andere woorden: food is key voor iedereen die loopt. Ook ik maak me als, toch wel ervaren loper als ik dat mag zeggen, schuldig aan het euh… Vergeten dat mijn lichaam ook de juiste voeding nodig heeft. Zeker een goed voornemen voor 2019. 🙂

In het nieuwste kookboek van Shalane Flanagan (mocht je als loper niet weten wie dat is… Well shame on you) en Elyse Kopecky vind je een ton van gezonde recepten om je als lopers te kunnen ondersteunen. Extra pluspunt: de recepten zijn ook snel klaar. Dit boek is het vervolg op  ‘Run Fast. Eat Slow’. Met dit boek proberen Shalende en Elyse nog meer lopers te bereiken. Ze beseften zelf maar al te goed dat lopers zelf vaak ‘on the go’leven, dat dat je ook voedzame maaltijden met je kan meenemen. Daarom staken ze de hoofden weer bij elkaar en ta-dah, boek nummer twee werd geboren.

Het boek start met ‘The Run Fast, Eat Slow Way’, waar beide auteurs hun kijk op voeding geven. Daarin weerleggen ze ook een aantal mythes en spenderen ze ook aandacht aan eetstoornissen bij (jonge) atleten. En jammer genoeg lijden niet alleen atleten hieronder, maar ook recreatieve lopers. Daarna krijg je tips om je keuken te gaan ‘jumpstarten’, met betrekking tot planning, voorraad en budget. Dan komt uiteraard het moment suprême: de recepten. Het boek staat boordevol recepten (150 pagina’s!) voor het ontbijt, brunch, diner, zoete én hartige snacks. Bovendien wordt bij elk recept aangegeven of het gluten- en lactosevrij is. Mocht dat niet het geval zijn, krijg je tips om het recept toch te tweaken.Het enige minpunt? Het boek is (nog) niet vertaald, dus ook de inhouden staan aangegeven in cups in plaats van in gram of cl. Maar dat is uiteraard snel opgelost met een online calculator. De foto’s van de gerechten zorgen er alvast voor dat je zin krijgt om onmiddellijk de keuken in te duiken. Als kers op de taart krijg je nog de top 10 race tips van Shalane. Deze zijn uiteraad goud waard! 😉

Met andere woorden: geen excuus meer om je lichaam niet vol te proppen met gezonde, essentiële voedingsstoffen. 😉

Heb jij nog boektips die onmisbaar zijn als loper? Laat het zeker weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s